måndag 14 februari 2011

I det blåa landet lagom

Enskilda fall. Var för sig...



...där moderater vill förbjuda jantelagen (och blir fälld för det...), faller människa efter människa bort genom en gallringsprocess som nekar sjuka människor den hjälp de behöver. De enskilda fallen rasar in. Självmordsstatistiken för bland dessa människor är okänd än så länge. Alliansen vill inte ha de siffrorna - de skulle vara "besvärande".

Bättre då att stoppa ner huvudet i sandhinken och bara tycka att det är bra, det man gör - eftersom att det behövdes. Jo, jag håller med, det behövdes lite fler självmord. Det behövdes lite hårdare handskar mot sjuka, svaga och drabbade, de har det helt enkelt för bra. Eller?

Visst kan man tycka att det är familjen som skall ta hand om sina egna, men det funkar bara i en värld där människor har RÄTT till ett jobb, och där dessa jobb ger bra lön och tillräckligt med förmåner för att man skall kunna släppa oron. Givetvis kommer det aldrig att se ut så i ett socialistiskt samhälle, även om det är drömmen. I ett kapitalistiskt samhälle kommer det garanterat aldrig någonsin att se ut så. Ett system som gynnas av arbetslöshet och kortsiktighet är inte hållbart, men för all del, tryck ner skallen i sandhinken - och ha det kvar där. Världen blir bättre då.

Jag undrar var alla dessa borgare som gillar dessa reaktionära galenskaper, finns. Jag undrar dessutom varför det är så viktigt att sätta dit fuskarna så att man måste gå över lik för att göra det. Som jämförelse kan vi ju konstatera att fusk som rör högerns intressenområden inte nämns, någonsin, av den ostatmannamässiga regeringen.

Reinfeldts recept: ta bort all gemenskap. Alla är individer, och som individer kan vi krossa dem.

Eller?

8 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jag tror du har alldeles rätt där. Högerns främsta taktik de senaste 30 åren har varit att krossa gemenskapen och samarbetet. Nu har man gett sig in i att förstöra de kollektiva systemen och göra om dem till egoistiska system som tvingar oss alla att handla egoistiskt. När egoismen blir för uppenbar så uppmanar Anders Borg till besinning eller att Ingvar Kamprad ska ringa skatteverket och be att få betala mer i skatt. Det ska ses som en dygd som ger pluspoäng att handla altruistiskt men till och med finansmarknaden är tvingad att handla egoistiskt. "The yesmen" är en dokumentär som visar vad som händer om ett börsnoterat storföretag handlar altruistiskt. (aktien föll med 60% på ett par timmar!) Det är oerhört mycket som måste förändras men vi får ta ett par saker i taget!

Anonym sa...

Yo, vi lever ju i ett samhälle där många människor är funtade så att de gillar att ange varandra. Många tycker det är helt ok att spionera på folk och typ ange dem till staten för petitesser. DET kan man verkligen fundera på....vad fan är det för mekanism i folk som regererar? Kanske den genen är vanligare hos moderaterna, vad vet jag?

Fredrik sa...

Tankensmedjan: Yesman är en skitbra film. Den visar verkligen hur klart som helst vad som är felet på kapitalism. Det är förvisso saker som vi blivit påvisade tidigare. Men... vi verkar ju inte lära oss nåt. Naomi Klein skrev jävligt ingående om det i No logo. Har du inte läst den så rekommenderar jag den. 8)

Yo Charlotte, 8) jag tror att du har poänger. Man måste ha den där småsinta mentaliteten om man skall stoppa människor som får lite för mycket... Helst skall staten BE om medborgarnas hjälp, så det blir lite mer nazistiskt.

Huvva.

Jag tror dock att det största problemet är att vi inte får en verklig bild av verkligheten. Den är friserad av kapitalistiska (läs pengar) intressen. Pengar pratar, eller vad folk brukar säga. 8)

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jodå, jag har läst NoLogo. Fick den av min dåvarande huttru i födelsedagspresent. En av de bästa presenter jag fått.

Feline Flodin sa...

Ja. Jag ska inte försökra frälsa någon som redan fattat i så fall. 8) Det är en bra bok. Jag har tittat lite i hennes andra bok även. Dock inte läst den.

Men en bok jag alltid vill rekomendera är John Pilgers Den dolda dagordningen. DET är jobbig läsning. Fy fan.

Fredrik sa...

Feline = jag, idag. 8)

Morwen sa...

Att de aldrig kan lära sig att se ett "Vi" och inte det ständiga "Jag"...

Fredrik sa...

mm Det låter så fint om man säger att man värnar för jaget. Men skit i att jaget lider då man straffar en folkmassa - bestående av en massa jag.

Slutsattser, inte alla som ids dra dem. 8)