onsdag 19 februari 2014

Vad vet ni EGENTLIGEN om TTIP?

Om ni någonsin lyssnat på en politisk debatt har ni garanterat märkt att det finns olika åsikter, olika mål, och framförallt olika sätt att nå dessa mål.

Ni har garanterat också hört att jargongen ofta pekar på hur borgarna FÖRSÄMRAR för mänskligheten, och hur vänstern gör den bättre.

Det är sant. Tro inget annat.

Nu ska jag ge er ett av de bevis som finns för detta.

Borgarna älskar marknaden. De älskar den så intensivt att de hyllar allt som händer i dess fotspår. Till och med kriserna ska vi älska, sa en gång den forne timbropajasen Norberg.

Högern jobbar inte som vänstern. Högern jobbar med propaganda. Högern köper sina sanningar, och de lobbar sig in i viktiga demokratiska rum - vilket i en demokrati alltid kommer att vara ett problem. Man ska inte kunna köpa åsikter och politiker. Det är vansinne.

Det som nu håller på att ske, bakom låsta dörrar, är ett så kallat frihandelsavtal. Det finns många sådana, och alla ger företag rätten av skit de länder de är verksamma i, i ansiktet.

Nu är det usa och eu som förhandlar om TTIP. Det låter som vilken förkortning som helst. Argumenten är de bekanta: det är bra för handeln, vi behöver detta, det gynnar... bla bla bla. Allt är sant - med viss modifikation - beroende på hur man väljer att tolka det, och vilka man tolkar det för. Framförallt vilka man tolkar det för.

Det som inte pratas om är en av paragraferna. ISDS. Det låter som en emo-band, eller är det jag som tänker på Isis?

ISDS är vansinnet. ISDS är det som ger företag rätt att stämma ett land om det finns något i landets lagstiftning som, på ett teoretiskt plan, skulle kunna minska vinsterna. Det är en moderats våta dröm. Det är vad timbro ligger och flåsar efter på nätterna. Det är ett omyndigförklarande av allt som facket har förhandlat fram under hundra år, och det är ett verktyg mot miljölagar och what not.

Vem är det då som ska döma detta? Ja, inte är det landet som är drabbat. Det är en "specialdomstol".

Kortfattat: Vi ger bort vårt lands suveräna rätt att bestämma inom dess gränser, och ger företag möjligheten att stämma skiten ur länder som har krav på miljö och arbetsrätt. För sånt kostar. Det är därför borgarna ogillar det.

Tänk ett företag som öppnar en gruva i... Tärnaby. Tänk att vi tvingar dem att rengöra det vatten de släpper ut i Umeälven (nu är ju detta en tankevurpa eftersom i gruvnäringen KAN DE REDAN SKITA I MILJÖTÄNK TACK VARA NYLIBERALA LAGAR), om företaget är ett aktiebolag kan de komma på att, hey, det blir mindre vinst om vi måste ta hand om detta slagg. Vi stämmer landet för utebliven vinst.

Detta är alltså vad ISDS handlar om initialt. Ni kan läsa mer om det här. (etc)

Det är inget annat än ett sätt att göra vänsterpolitik olaglig. (ab)

Ni som trollar, och påstår att vänsterpolitik är dåligt, ni kan ta ut era barn ur skolan, aldrig mer använda sjukvården, jobba sju dagar i veckan utan semester och, faktiskt, dra åt helvete efter som att ni inte klarar av att tänka. Vänstern har stått bakom alla demokratiska framsteg som gjorts de senaste hundra åren.

Ett debattinlägg om TTIP, SDIS.

Inga kommentarer: