onsdag 23 februari 2011

Superhjältar; tv-serier. Idag: Heroes!

En syssla på kvällarna som är kul, då man inte ids sitta och förklara för rasister varför de borde svälja cyanid, eller förklara för borgare att deras politik dödar, är att titta på en bra tv-serie. Men, det räcker inte med ett avsnitt. Jag säger nej till att titta på tv. Det är oftast reklam ändå, och min tid ska fan inte gå till de där jävla kapitalistiska vansinnet. Nej, då köper jag hellre en box med hela serien i som man kan glo på. Det blir som en film. Men till skillnad från filmer ger tv-serierna oftast tid åt trevliga saker som fördjupning och dialog. Se bara på The Wire.

Vi har gått igenom några serier. Sopranos var trevlig. Inte the wire-bra, men helt klart godkänt.

Firefly var sambon jävligt skeptisk mot. Hon gillar inte science fiction. Jag älskar det. Hur som helst, efter två avsnitt var hon såld. Tråkigt nog finns det bara 14 avsnitt. Men va fan, man tar det man får.

Nu ser vi på Heroes. Och jag tänkte skriva lite om den serien.


Jag såg första säsongen då den gick på tv. Jag missade typ vartannat avsnitt, så då jag helt plötsligt snubblade över en ”heldag med heroes” på… någon kanal, satt jag och glodde igenom allt.

Det är en bra serie. Jag läste mycket superhjälteserier då jag var ung. Spindelmannen, som han hette då, var favoriten. Hulken, X-en, som de hette då de fick sin första serietidning i sverige, Daredevil, Conan, Silver Surfer och så vidare. Mest marvelserier. Eller, det där var ju bara marvelserier…


Marvelhjältarna. Och det numret som startade vansinnet - kvalité!Hur som helst älskade jag det. Jag slutade väl egentligen inte läsa serier, men jag tröttnade på handlingen, då den började bli allt mer absurd.

X-men var det galnaste exemplet. Då de semic förlag gav ut X-men så valde de den bästa episoden, den som de sedan helt förstörde på film. Jag säger det bara en gång: filmerna om X-men suger så jävla hårt att jag vill spy. De har förstört exakt allt som var bra med handlingen. Kärleksberättelsen som utspelar sig mellan Scott och Jean är episk. I filmen… Ja. Har ni sett filmen, men inte läst serien, har ni inte vad jag snackar om. Lita på mig då jag säger att ni är blåsta.

Hur som helst, efter det lades tidningen ner i landet. Det gick att följa i Marvels universum, en tidning som semic gav ut, som blandade marvelserier. Fantastiska fyran, Hämnarna, Thor… Punisher – ja, allt som numera finns på film, i princip.

Där gav de ut en X-men episod som utspelade sig innan det som skulle kallas ”mutant wars”. Det var tidsresor hit och dit, alternativa verkligheter och fan vet vad. Jag gillade det, men i sverige fick man det så uppstyckat att det inte gick att hänga med i handlingen. Jag gav upp. Den nästa mutantidning vi fick köpte jag, men jag gav mig. Det gick inte att förstå vad eller varför något hände.

Kan vara andra säsongens cast. Jag är inte säker. Många dör. En del kommer tillbaka. Andra har kopior. Underbart!Heroesskaparna verkar ha läst den serien. För det känns verkligen som att läsa X-men, då X-men var bra. Jag har läst att folk inte gillar det. Det är folks problem. Jag älskar det. Superkrafter, problematiken runt den makt som det medför, det finns allt där. Skådespelarna känns trovärdiga, och handlingen är underhållande. Vist är det förvirrande ibland. Speciellt om man, som jag och sambon, haft en paus på fem år mellan säsong ett och säsong två, men då man väl kommit in i det är det som vanligt, typ.

Lite humor lägger de så klart in, den får vår japanske vän Hero stå för - snubben som kan resa i tiden och teleportera sig överallt.

Annars är det idel allvar. De nickningar åt Guantanamo och förföljelse som görs är bra och viktiga.

Med det sagt: har ni inget att kolla på, och vill ha lite härlig, overklig, men ändå relativt viktig underhållning. Ja. Då är det Heroes ni ska se.

7 kommentarer:

Anonym sa...

hehe, älskar meningen: jag vill inte se kapitalistisk skit då går jag ut och konsumerar istället....

Stones sa...

Heroes är inte alls tokig, har dock endast sett säsong ett. Är oxå lite svag för superhjältar, skulle vara trevlig om man kunde låna deras krafter när man väl behöver dem.

Fredrik sa...

Anonym: var det verkligen, verkligen så jag skrev?

Nu vet jag inte vad du fiskar efter, men jag använder mig av den mikroskopiska makt som jag har som konsument. Jag hatar reklam-tv. Fatta hur mycket tid man har slösat bort det. Det är MIN tid. Jag ska inte lägga den på att titta på reklam för varor som inte fungerar.

Hur som helst, det är en fortsättning på argumentet som alla allianskramare kör med: är du vänster har du ingen rätt att tjäna pengar eller vara rik. Det är inte ens ett argument. Men jag vet inte vad du är ute efter... Vad ÄR du ute efter?

Stenen: Ja för fan! Tänk dig att kunna bli osynlig. Jag skulle flytta in i snyggaste tjejens dusch. :D

Eller läsa tankar. hehe Så länge man inte behöver läsa sin sambos tankar. Om att hon vill vara osynlig och flytta in i snyggate killens dusch. :D

Slusk sa...

Heroes var bra i två säsonger. Sen kändes det som att de hade slut på bra idéer.

Marvel regerade. Den enda från DC-comics som var värd att följa var Batman.

Annars: Det ryktas om att Firefly ska återuppstå. Läste om det förra veckan faktiskt.

Fredrik sa...

Va? vardå? Hurdå? Jag älskar det! :D

Anonym sa...

oj då, det var inte meningen att göra dig upprörd, tyckte bara att det var lite motsägelsefullt att först spy galla över kapitalismen och sen hylla en hollywood- ,förmodar jag, produktion.
Fotnot: Universal är ett aningens kapitalistiskt bolag

Fredrik sa...

Ja. Jag har då rakt aldrig sagt att jag ogillar all kultur. Jag ÄLSKAR amerikansk så kallad fulkultur. Det är inte där min sko klämmer.

Läs det jag skrev igen. 8) Det är inte särskillt komplicerat.

Det är bara inskränkta människor som anser att jag som socialist ska vägra saker bara för att det kommer från någon med profithunger. Alltså, skulle ditt resonemang om att jag ska vägra allt kapitalistiskt - bara för att det är kapitalistiskt - gälla skulle det se till att jag inte kunde handla mat, eller köpa böcker, eller betala hyran och så vidare. och så vidare.

Jag kan liksom inte välja att leva utanflr världen. Men jag kan välja att försöka ta fajterna som jag KAN ta.

Det är ganska enkelt. 8) Bara liberaler har problem med sådan logik, eftersom att de måste komma på något argument mot socialismen. Det där är deras starkaste argument. Vilket ju visar hur svag deras rettorik är.

Verkar jag otrevlig kan det bero på att jag är sjuk och febrig. Jag gnäller hemskt mycket nu. Det var inte min intention att låta upprörd. Det är jag i andra trådar, om andra troll. hehe