fredag 18 februari 2011

Att försöka, försöka och försöka, att bli vegetarian, och inse att det fan är en klassfråga, det med, det är surrealistiskt

Att ta ansvar är fan inte lätt. Det är dessutom oftast dyrt. Jag har varit vegetarian säker tio gånger, men det verkar vara samma sak för mig att sluta äta kött som för en rökare eller krökare att sluta med sina laster; en rökare förstör ju dock först och främst endast för sig själv, och en krökare förstör ju oftast endast för sin familj – köttätaren förstör hela världen, plus att det är ruggigt omoraliskt att döda.

Jag är ambivalent, min uppväxt i Umeå var inte formande så tillvida att jag gick omkring och skrek veganska slagord, snarare gick jag omkring och skrek kommunistiska slagord, samtidigt som jag förklarade för folk att: if you are not into metal, you are not my friend. Det hade gått över då jag fylld 17. Vegetarianismen stannade dock kvar. Jag ska dock inte verka märkvärdig – jag tror att jag sammanlagt har varit köttfri i ett år sen då.

Det svåraste med att vara vegetarian är att få i sig rätt mängd mat, och såklart att det ska gå att äta.

Jag ska försöka, för att jag har gett mig fan på det, att sakta men säkert helt få bort likdelarna från min tallrik.




Soppan, då min sambo fotat och trixat. Det var inte lika snyggt igår. Men jävligt gott!



Lösning? Igår, Potatis och purjolökssoppa. Fick inspiration av fredagsbloggsmästaren Vårtan. Men jag var lite fiffigare än att bara smaska till med en fantastisk soppa. Nej, jag grävde fram min älskade sambos matblogg och klickade: soppa. Jag visste att det fanns en potatis och purjolökssoppa som jag förätit mig på ett flertal gånger.

Först läste jag receptet dyslektiskt. d.v.s, jag skummade igenom texten och såg bara hur jobbigt det skulle bli. Panik! Men fan, soppa, hur svårt ska det vara? Jag satt mig ner och läste en gång till. Fräs sex (stora, hackade) potatisar med purjolök, vitlök och ingefära. Det klarar jag av!

Hälla på vatten så det täcker skiten, det klarar jag också! Kryddorna då? Chilipeppar, jag valde ancho, då den är lite sötare – och så curry. Busenkelt. Salt så klart. Koka tills potatisen är nästan trasig. Ta mixer eller matberedaren och plöj! Det ska vara slätt (enligt receptet, men kom ihåg att recept endast är lite vägledning, de stora konstnärerna låter sin inspireras för att sedan skapa sina mästerverk).

Efter det är det bara att hälla i en burk kokosmjölk, mosa i en hel lime, och riv i skalet. Skjud och servera. Jag bjöd på grönsaker och vitlöskbröd. Det var alltså inte veganskt. Men dock vegetariskt.

Sen förstörde jag allt med en leverpastejmacka till frukost. Aja Bara att börja om.

Och helvete, det ska inte vara så här dyrt att vara vegitarian. Kossorna och grisarna är billigare än den skit som de äter… surrealistiskt! Hur kan grödorna vara billigare då korna äter dem än då jag ska köpa dem? Vem är det som subventionerar vad?

Den som påstår att mat inte är politik är helt jävla hjärntvättad - och korkad.

Dagens hälsning går till blivande västerslätts-älskaren... älskarinnan? Radiogirl! Jag hoppas att räkmackan kan ta lite skit från linserna. Räkmackor från västerslätt, min stora last!

np: At the gates, Slaughter of the soul, innan det: Dragon Force.

16 kommentarer:

LindaGunillaBeatrice sa...

Hahahaha det här inlägget gjorde min dag, puss på dig Degen!

Anonym sa...

Fredrik. Jag har något att bekänna. Jag har inte varit på Västerslätt idag. Och jag skäms. I min mage ligger ingen räkmacka, bara slaffsig indisk mat.

Vad har jag då för ursäkt? Mjo, den är enkel. Jag har varit så jälva arg. True story. Och även om jag för det mesta är en fredlig människa som tycker om de flesta medmänniskor, och endast blir arg på världens orättvisor och klasskampen och medelklassen....så har jag också en sida där jag kan bli så arg så att jag nästan går av på mitten. Jag har idag kännt signalsubstanserna i hjärnan blixtra. Och grunden till min ilska? Ja, det är väl bäst att inte gå in på det, men man kan ju fantisera fritt. Jag tänker inte lägga ut ett ord till om mig själv. Jag tänker hålla käft.

Skildringen från Västerslätt kommer dock. Det har jag ju lovat. Men jag tänkte att räkmackan skulle landa finare i magen på en skön och fredlig dag.

Jag har också försökt vara veg, utan att lyckas. Men jag har inget problem med att äta vilt kött. Det är köttindustrin som får mig att må illa. Dock kan jag tänka mig att helt samvetslöst tugga i mig någon älg som springer omkring och härjar. Vad tror du om att endast köpa kravmärkt?

När det gäller veg/klassfråga så har du helt rätt. Det är billigare att köpa godis än grönsaker. Det är sjukt.

Wonder Warthog sa...

Man tackar för dom vänliga orden! Soppan ska provas i helgen även om kolhydraterna i pärer är min ärkdefiende numero uno. Visst fan är det svårt att leva vegetariskt/veganskt, förutom att korvar skickar sina förföriska lockrop är det som du säger: Svin... eh... Grönsaksdyrt!

Fredrik sa...

Linda: Det var fan inte igår. Så du lever ännu? 8) Det var som faan. Och barn har du fått. Grattis långt i efterhand! Är det André som är pappan?

Charlotte: ja. Jag håller med om att vilt är mer ok. De djuren har i alla fall fått leva fritt. Men... Jag har problem med själva mördandet. Aja Jag står med mössan i hand och skam i kroppen. Fjärt. 8)

Jag försöker handla kravmärkt. Dock har jag för mig att jag läst att reglerna för kravmärkt kött är knepiga, de får inte ens mediccin om de är sjuka, vilket jag tycker låter som livplågeri. Visst vill jag ha maten ren, men jag vill fan inte att de ska ha lidit så mycket...

Jag ser fram emot Västerflättsrewiev. :D

Vårtan: att ge krälek till de som ska ha kärleken är i princip alltid gratis, och någon blir arg. De där vanliga orden är du förtjänt av! Så det så. 8)

Hur som haver:

http://feline-eliza.blogspot.com/

Klicka soppa. De tre andra sopporna är lika goda. Speciellt den där tomatsoppan med medelhavskänsla. Om potatisen bråkar alltså 8) Det finns alltid allternativ.

Klockrent. Svindyrt? Nej, grönsaksdyrt. :D Mitt nya säg. hehe

Fredags hällsningar åt er tre!

LindaGunillaBeatrice sa...

Hehe jodu, två ungar har jag och André är inte pappa till någon av dem, det är en ung spjuver på 28 år, även min make, Martin. André är dock gudfar till sonen och hans fru är gudmor till dottern. Jag lever gott som fattig doktorand i ett hus i Obbola.

Jag ser ju att du också fått en knodd, grattis till er med!

Herral de Santina sa...

Hallå, nu SS-stövlar jag in och kör den öppna handflatans diplomati rakt över kinden på er allihopa.

Skärp er.

Skärp er nu för fan.

Det är ungefär lika svårt att leva som vegetarian som att ta på sig ett par byxor åt rätt håll. Att vara superstrikt vegan, DET kräver en del. Men att vara vegetarian i Sverige 2011 klarar vem som helst av som lyckas frångå sin egen egoism och lathet i alla all en mikromillimeter.

Och nej, fisk är inte vegetarisk.

Skärp er.

Fredrik sa...

Christoffer: ja... Du har nog rätt. Men jag har ingen bra matlagningsgrund att stå på. Där är mitt problem. Att det är ett latproblem, det erkänner jag, och därför svider den där lavetten lite extra. Men, jag handlar mindr eoch mindre kött. Mer och mer grönsaker och linser... Ja, mer saker känner jag inte till. 8)

Just nu är det dock fattigt i det här hushållet. Som murare är man alltid arbetslös på vintern. Då är det billigare att äta korv.

Linda: aaah Där ser man. Två ungar. Grattis igen då! 8)

Jag tänkte på dig igår. Lustigt. Det var nog nåt om Obbola-Homlsund, och jag tar för givet att du inte kommit en meter därifrån. Det blev inte längre bort än bågenhuset? Har jag fel? ;) hehehe

Så du och André är fortfarande tajta? aaah Ni har då en relation som inte går av för hackor! Respekt!

NU: sprit. En grogg. Jag är vuxen. SKål!

Anonym sa...

Jag är också vuxen, skål!

Fredrik sa...

Ja för fan. Skål! Ta mig satan!

Jag har bara inte öppnat min enda kvällsöl ännu. Jag sneglar på spriten. 8) Men den har jag inte heller rört.

Anonym sa...

Gud vilken jävla dag jag har haft.

Fredrik sa...

Något speciellt, eller en forsättning på det vanliga?

Anonym sa...

En mix av allt möjligt. Man kan ju inte snacka på den här bloggen, så.

Fredrik sa...

Snacka kan man. 8) Det är det enda jag gör. Med det sagt försöker jag ta mitt ansvar. Hur dumt det än låter. 8)

Anonym sa...

now you kind of lost me....

Anonym sa...

Jaja, nu fatta jag. Det var ingen kritik mot dig, jag tycker att det var bra att du tog ansvar. Det behövdes.

Jag menade bara att öppna forum är mindre bra forum ibland. Det beror ju på vad man snackar om.

LindaGunillaBeatrice sa...

Precis! Fast under ett par månader bodde jag väst på stan, vid ica hedlunda. Sedan blev det tillbaka till havet och Obbola. André och jag är fortfarande bästa vänner, eller familj, hur som helst är det underbart att få ha kvar sin bästis för alltid.

Hur är det med dig då?