tisdag 30 november 2010

Noam Chomsky om wikileaks. Är du smart nog att förstå?


Vilken hjärna!



Jag såg att Chomsky uttalat sig om Wikileaks, och för er dårar som inte ids bry er kan jag bara säga: det är ingen idé ni börjar nu, för klarade ni inte av att reagera då civila blev mördade har ni inget att hämta då demokratin avhandlas.

För visst är det lustigt att ingen sa något om de dödsfall som skett med den amerikanska arméns goda minne, men att nu, då vissa dumjävlar till statsledare blivit förolämpade, vaknar vi till?

Israels statsterrorism är en fråga som ingen bryr sig om då Israeler slänger fosfor på sina medmänniskor, eller mördar barn och civila palestiner (minns: 1300 senast, varav 300 var barn och 100 var kvinnor, civila). Då 9 vita människor (ship to gaza) slaktades blev det liv.

Vad vi har är alltså en fråga angående icke-människor. Eller? Vi tänker till lite... Om du är brun, kommer vi inte att bry oss om du mördas, våldtas eller lemlestas. Är du vit blir vi helgalna! Om du blir mördad alltså. Orättvisor har färgseende, men om man sätter skiten i perspektiv hamnar vi i den alltid aktuella klasskampen.

Överklassen får man inte förolämpa. Det är tydligt. Övertydligt numera. Nu ska det bli kul att se vad som kommer att avslöjas om bankerna härnäst.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag vet inte om det här har med ditt inlägg att göra men tankarna väcks hos mig...

Det finns för lite diskussion om klass i Sverige. Varför? Hur ska vi jobba på lika förutsättningar för alla när det inte finns någon diskussion....

Det finns inte heller någon diskussion om invandringen eller människors värde....DÖTT....hur ska vi kunna förbättra, förändra, när ngen vill ta i dem.

Den enda fråga kring skillnader som varit uppe de senaste decenierna är kön....och det är väl bra, det ska vi inte negligera, men enligt mig är klassskillnaden ett större bekymmer.

Fredrik sa...

Klart att det har med saken att göra. Jag skulle vilja påstå att det är det som är själva kärnan i det jag skriver. Alltid faktiskt.

Du har rätt. Jag har för mig att det var i ett inlägg om feminismen jag drog den frågan till sin spetts - vill man kolla klickar du på feminismetiketten, då kan du läsa om mina störda funderingar - då allt kommer omkring är alla orättvisor, hur olika de än verkar, en del av ett klassförtryck. Se på rasismen, den kommer på sätt och vis rakt från slavhandeln - de var mindre värda som människor.

Kvinnor: spåra religionen... Se hur kvinnan förtrycks och förminskas, än idag, för maktens skull.

I slutändan hamnar man alltid på samma slutsatts: det är en fråga om klass som förminskats till en underetikett.

Men du har helt rätt i att det inte pratas klass. Fattigdommen ökar bland barn i landet. ingen bryr sig. Fattigdommen ökar överlag - ingen säger nåt, inte i de medier som finns tillgängliga. Och säger någon något om det blir de förlöjligade av makten. Gammalmodigt svammel får man höra. Frågan är: var är egentligen gammalmodigt? Att bli klappad på skallen av en fet och rik gubbe, eller att kritisera makten? En gång i tiden kunda man bli mördad för dylika handlingar.

Oj. Du fick igång mig.

Jag måste fundera lite.

Jag tror att borgarna vann valet för att klassfrågan blev undanskyfflad. Jag är faktiskt säker.

:D

Anonym sa...

Jag är socionom. När jag gick på utbildningen fanns det ett könsperspektiv genonmgående under hela utbildningen. Man kan säga att vi skolades att "ta på oss våra genusglasögon" som en lärare så fint uttryckte det. Och trots att jag alltid tänkt på mig själv som en femininst (är det inte självklart att man är för lika behandling av kön?), så fick jag mera syn på strukturerna i samhället i denna fråga.
Denna fråga drevs dock också flitigt av ett flertal studenter. Så till den milda grad att det nästan blev en hetsjakt på de fåtal män som gick i vår klass. Var de verkligen feminister? Eller var de innest inne kvinnorförtryckare? I början opponerade sig många, men tillslut blev det så att man orkade inte. Och det förekom ett hån, i detta feministgäng, av "förtryckta" kvinnor som valt att själva "förtryckas" genom att inte utbilda sig, föda barn i ung ålder etc......precis en sån kvinna som jag själv var!! Bara det att jag anser inte själv att jag är ett offer, och inte ett offer för en könsstruktur. Men, däremot kan jag se att min klasstillhörighet har påverkat mitt liv, mina livsval, att sträva "uppåt" , exempelvis genon utbildning, har varit en kamp och inte något som varit givet, pga det som jag föddes in i. Hela atmosfären från min bakgrund var ett tyst antagande att kanske det som jag tyckte inte var så viktigt - för att det finns de i vårt samhälle som är "finare" och "viktigare" än mig. En typiskt undergivenhet i de längre samhällsklasserna...

Men åter till socionomutbildningen. Inte ett ord om klass. Fast vi skolades till att möta alla människor i samhället, "hög" som "låg"....inte ett ord. Bara lite litteratur om "människor i marginalen". WTF, i marginalen....ja, så skulle vi undersöka dem. Var det inte från marginalen man själv kom? Och hur förhåller man sig till det? Att prata om "dom" när igenkänninsfaktorn är högre där, än till klasskompisen brevid. Men, det som var märkligast av allt, var att när jag försökte få igång någon diskussion om ämnet, så var det nog sällan eller aldrig någon som hakade på. Var det för att nästan alla kom från medelklassen och överklassen. Är medelklassen en så skyddad grupp, så de inte ens kan se sig själva? Jag vet inte. Jag stör mig som fan på det. Nu är det du som fått igång mig på det här med klass. Nu är jag arg! Fan!

Fredrik sa...

Intressant. :D Din vinkling av det hela.

Och djupt tragiskt. De människor du beskriver, de där hettska kvinnorna, är vad många tror att alla feminister är. Jag gick omkring i en tröja som det stog feminist på då jag var 16 år. Jag blev mobbad, av kamrater - har kan du vara feminist, och annat skit fick man höra. Men som du säger: hur kan man inte vara det?

Men det blir ju ett problem så länga som de gaphalsar som tar platts för sätta normen. Jag är ingen masnhatare, även om jag SER det patriarkala mönstret i samhället. Men två fel bli fan inte ett rätt. Vilket egentligen också är feminismens stora problem: det borde inte heta feminismen, det borde bara heta jämlikhet. Nåväl.

Det är tyvärr gaphalsarna som får den så kallade medelklassen att backa. Och egentligen, vem förvånas? Friska människor är emot orättvisor, men de orättvisor vi inte förstår, de som är invanda, annamade och väl dolda, avfärdas.

Sambon läser just nu "kvinligt och manligt". Bara en enkel fråga om färger, får människor att slå bakut, de kan inte acceptera att det är DERAS val som färgar sina barn, eller att det kan bero på deras presentation, då deras barn formas. Folk blir arga, helt utan orsak, för att de inte förstår.

Men får att få perspektiv: klassfrågan är lustig. Den medelklass som tar avstånd från allt skit är inget annat än en socialistisk skapelse - det fanns ingen medelklass förr, det fanns adel, monarker, bönder samt pöbeln.

Pöbeln har dock glömt våra framsteg och sätter på sig skygglappar. Pöbeln som vi kallar medelklass.

Så, vilka tjänar på att vi glömmer klassperspektivet? Inte är det vi i alla fall.

Det är fortfarande adeln, monarkerna och handelsmännen som njuter av en klass som de kan utnyttja till lågra pris, för egen vinning. Är det en slump att dessa företagare arbetar så hårt för deras version av globalisering, den gör ju att de kan exploatera människor i andra länder. Rasism = klassfråga.

Vi är något stort på spåret. Vi måste dock våga prata om det. Våga prata klass. NU! 8) Vi rockar. :D

Energin till att överleva denna dag kommer från klassfrågan. Tack! :D

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jag känner igen mig precis i vad radioflickan skriver. Mycket bra skrivet F ,som vanligt!

jöjj sa...

chomsky rules. för övrigt har jag jusst sett igenom korgoth och kan bara fortsatt konstatera att du är en äcklig gammal gubbe. haha

jag hade tyckt den var bättre OM JAG VAR TYP NIO ÅR!! ;D

nu ska jag se på porr.

haej!

Fredrik sa...

Tankesmedjan: aaah Tackar! 8)

Joy: du menar att du inte gillade den filmen? :D Jag tror dig inte. Den är ju gjord FÖR dig.