tisdag 18 januari 2011

Slash - boken. Lite åsikter om Guns... ja. Droger finns med i bilden.

Mannen, hatten


Slash av Slash och Anthony Bozza är boken om gitarristen med cylinderhatten som spelade i vad som ett par år var världens största rockcirkus. Det kanske inte spelar någon roll, men i alla fall översättningen känns otroligt slarvig – en massa bokstäver har fallit bort, på många ställen måste jag stoppa läsningen för att inse att det saknas ord också. Störande.

Läsningen i sig är annars underhållande. White line fever var rolig för att Lemmy delade med sig av sig själv på sitt humoristiska sätt; The Dirt var rolig och väldigt sorglig på ett naket sätt, men där fick vi höra hela bandets (Mötley Crüe) version, här är det endast ett perspektiv, Slashs. Den har fler likheter med The Herion Diarys av Nikki Sixx, men är inte alls lika mörk och utelämnande – den boken utspelade sig förvisso endast under en begränsad tidsperiod, den här pågår från tidigt 70-tal till 2007.

Det jag kände från början av läsningen var att Slash var den där galningen som ändå hade ett hjärta. Jag vet inte om det stämmer, han verkar vara lite mer reserverad än andra som skrivit utelämnande memoarer. Jag får för mig att han väger ord, men det kan ha att göra med att jag läst intervjuer med karln efter denna bok, och insett att det finns ganska mycket som inte stämmer, eller som är helt utelämnat.

Om man bortser från det är det ändå en rolig läsning om en kille som kom att bli ganska stor. Det är resan från barndomens flummiga period, till den ungdomliga, sökande människan som skulle hitta ett instrument för sin kreativitet – gitarren, och göra den till en del av sin personlighet, och samtidigt ha hela världen vid sina fötter.



Omslaget



En del saker i boken är galna, inte bara beroende på de kopiösa mängder droger som passerar genom läsningen, utan även för det som faktiskt hände musikaliskt. Jag hade ingen aning om att Slash hade lösa planer på att gå med i Megadeth. Vilken jävla syn! Jag hade älskat det!

Men boken är i mångt och mycket en uppgörelse med Guns ’n’ Roses, och då speciellt Axel Rose. Jag ska inte säga att det inte är kul att läsa, för det vore en lögn, men just där det handlar om Axel känner jag som starkast att texten är tillrättalagd. Det är garanterat mig det är fel på, men jag får inte bort känslan – och vem är jag att döma honom i så fall? Jag hade gjort exakt samma sak, inbillar jag mig.

Hur som helst är Slash ändå en rolig läsning om man gillar bandet, får jag förmoda. Jag tog fram min enda Guns-vinyl – Use your illusion 2, och lyssnade på den då jag läste om inspelningen av den skivan. Jag är inget större fan av bandet, men de skapade ett par odödliga stunder, det förnekar jag inte. Boken fungerar alltså även för oss som inte gillade det då det begav sig. Jag var mer inne på Mötley Crüe och Skid Row på den tiden, i den genren, och har starka minnen av incidenten där Vince utmanade Axel på boxning, det omnämns inte i boken.

Det är något jag måste lägga till, det är faktiskt lite som att gräva bland sina egna minnen då han beskriver saker som jag faktiskt kommer ihåg, men såg från mitt perspektiv. Kul! Har du hundra kronor över, och gillar att läsa om depraverade människor, då ska du läsa den här boken. Du kan göra det bara för att få lite insikt i hur musikindustrin fungerade, och varför den dödade så många människor. Rättslöshet och girighet får ett helt annat perspektiv då man ser det framför sig.

Läs!

14 kommentarer:

Stones sa...

Jag började men sen blev den liggandes...ska damma av den och börja igen.

Fredrik sa...

Ja för fan. Läs! 8) Det är bättre underghållning än Skavlan kan jag lova. 8)

Wonder Warthog sa...

Skönaste rockbiografi jag läst är nog "Highway to Hell - the life and time of Bon Scott" Slash framstår som en scout jämfört med Bon... det säger mer om Bon Scott än Slash! Och du har rätt, Slash framstod som den balanserade och sympatiska i GN'R och än mer nu för tiden...

Fredrik sa...

Jag läste en massa om AC/DC då de hade en jätte lång specialare i swedenrock mag. Det var två delar. Den var väldigt läsvärd, så finns den boken på riktigt kommer jag att inhandla den och läsa den. Någon gång. 8)

Grejen med GNR är ju att jag inte är ett särskillt stort fan av dem. Jag har inte ens deras bäst skiva... Men, jag kommer nog att köpa den. Om jag hittar den billigt. På vinyl. Jag är nykär i vinyler. Så jävla bra ljud det är! På vinyler! :D

Anonym sa...

Jag önskar att jag hade en vinylspelare, och gärna en cd spelar också :P

Fredrik sa...

Kolla på min mammas gamla snubbes butik på Västerslätt. Skivaffärn heter den. Den ligger vid centrum. Jag tror han har spelare. Billigt. 8) Begagnat. Jag har jobbat där... i evigheter. höhö

jöjj sa...

jag tyckte den var kul att läsa TROTS att jag inte gillar gunsn'. Gillade speciellt allt om barndomen. bmxproffs och kleptoman. alltså att snatta djur. haha :D

jag tror inte jag hört talas om nån som har haft lättare att kicka heroin. för att bli a "fully functioning alcoholic for a while" haha

blev oxå förvånad över hur sansad och mer "normal" han var/är än vad han förmodligen vill ge sken av/uppfattas. image typ? jag menar nikkisiks är ju totalt fucked up och hade väntat mig något mer liknande.

jag tror jag gillade början mest eftersom den med största sannolikhet är mest skriven av han själv.

jag fick dock oxå lov att lyssna lite på guns när jag var klar, för att igen konstatera att jag inte gillar musiken så värst mkt. jag gillar slash soloprojekt mer. lite som med iron maiden, jag föredrar bruce soloskivor före maiden. kalla mig konstig, men så är det.

:)

jöjj sa...

det här med ufo (orkar inte leta upp inlägget det dök upp i) är bara att jag promotar aubbe på facebook ibland och där är UFO med. han ÄR ju iofs bara en liten fotnot i historien. jag gillade han och tyckte han skötte sig bra för att vara totalt nybörjare.

han tyckte dock det var skitkul att vi/du tagit upp det igen och önskade oss stort lycka till!

:)

som även morgan gjort även om hans "lycka till" lika gärna skulle kunna vara ironiskt. haha

Anonym sa...

jag tycker han var mer engagerad än t.ex din brorsa. vilket jag ibland kan tycka vara minst lika viktigt för ett band som att man är bra på att spela. iaf om man är bassist. haha :)

världens bästa trummis t.ex kan ju dra ner ett band bara han ser oengagerad ut i t.ex replokalen och mer ser det som ett jobb att utföra och hellre spelar typ jazz. :)

jag gillar sångarn vi har i crowdburn minst lika mkt för alla spelningar han styr upp och för att han sparkar oss andra i arset som för hans sånginsatser. :)

vad fyller världens duktigaste band för funktion om ingen får höra det?

jag funderar ibland över om jag inte skulle tycka det var minst lika mkt fulfillande (som musiker) att spela i ett skitdåligt punkband som turnerade och spelade in skivor konstant som att spela i ett skitbra band som typ gör en skiva vart 4'e år och bara spelar live sporadiskt. :). hmmm

fast spelar man konstant i ett skitband är det iofs omöjligt att man inte blir svinduktiga förr eller senare. ;D

jöjj sa...

eller så spelar man i 14 band som är svinbra. det funkar för tillfället.

:)

men får jag inte turnera snart så startar jag eller går med i ett band som gör dålig/enkel/trivial musik som man inte lägger ner särskilt mkt på själva musiken. utan mer bara på att spela så mkt som möjligt. man måste som offra lite ena, för det andra. övar man inte 2 h om dan kan man styra upp en turne istället. de flesta gillar dessutom dålig musik framför bra musik. och då är det lättare att få ut den till många. ju fler som lyssnar ju mer får man spela. och ju mer man spelar ju fler tvingas lyssna. :D

Fredrik sa...

Joy: Jo, om boken håller jag med dig. Jag är ju, som jag skrev, inget stärre fan av bandet, men jag gillade att läsa om honom. Och din analys är helt rätt. Jag skall inte tillägga nåt. 8)

Ang. Ufo handlar mitt problem om hans attityd mot mig. Han var inte bra på att spela, och live var han värdelös. Som männsika kände jag honom inte. Inte alls. Så det uttalar jag mig inte om, men det han sa om mig räcker för mig att bli sårad och sur för en begränsad framtid. Kanske 900000 år? 8) Hur som haver är jag inte bitter, jag vill bara att han skall dö en plågsam död. hahaha

närå. :D Jag bryr mig inte. Men jag gillar honom inte. Som jag har sagt i hela den har harrangen. :D

Nu ska jag läsa... Jag har läst ut alla mina julklappsböcker som jag fick av Fredrik D... Så jävla trist. Å andra sidan var jag nere i förådet och kikade bland mina riktiga böcker. :D Kärlek.

Hade det med nåt att göra?

Jag ska ringa dig snart, så vi kan bestämma lite om musik. För nu måste vi styra upp en plan. Som vi kan följa. Japp!

Desultor är uppskjutet igen. En månad. Så vi är lite bakbundna.

Men snart så. Metal on fredrik!

Anonym sa...

Västerslätt, vilket myller....hmm, ska försöka hitta den där skivaffärn. Vid en snabb koll här på kontoret var det ingen som hört talas om den. Men jag frågade kanske fel krets :)

Fredrik sa...

Om du ska förbi västerslätt måste du köpa en räkmacka på Ullas. De har de godaste räkmackorna i hela världen. Jag lovar. Jag har provat alla!

Gillar du det inte får du pengarna tillbaka. Av MIG. Så bombsäker är jag på att du kommer att flytta till västerslätt. :D

Anonym sa...

Ullas? Nej, det har jag missat. Bilprovningen, bilskroten & ÖB, där har jag varit.

Men kanske jag tar en upptäckstur och rekar upp Ullas och skivaffärn med amazonen nån dag.

Flytta till Västerslätt, hmm, säger du? Är inte Västerslätt lite som Umeås New Jersey?