söndag 24 oktober 2010

Pengar som gräs. Stark tobak, svartjobb och porrindustrin under luppen

Pengar som gräs


Eric Schlosser fick ett smärre genombrott med boken ”Fast food nation”, den kom på svenska, vilekt inte alla faktaböcker som ges ut gör, och sålde bra. En film blev det på den, även, med Bruce Willis och Avril Lavigne, bland andra.

Det var en av anledningarna till att jag köpte den här boken, en annan var innehållet som avhandlas: marijuana, porr och svart arbetskraft. Det lät som jävligt rolig läsning, och efter att ha läst boken kan jag bara konstatera att jag gissade helt rätt.

På engelska heter boken Reefer madness, (sex drugs and cheap labor in america). Titel är tagen från en propaganda film som kom 193o-talets USA och visar hur gräsrökare blir våldtäktsmän, mördare, självmördare samt dör i olyckor. Det är även en beskrivning som användes för att demonisera invandrarna som kom från Mexiko till USA under samma tid.

Det handlar om propaganda alltså.




Så ser den ut, boken.


Den här boken reder ut skillnad på vad forskning har visat och vad propagandan pekar på. Den visar också en jävligt intressant utveckling då det gäller lagstiftningen om marijuana i det stora landet till väster. Exemplen är många och beklämmande. Bland annat får man reda på att det omtalade kriget mot narkotika, som vi alla har hört talas om, handlar om lagstiftningen mot marijuana – och inte det man kanske trodde, något som hade med kamp mot drogbaroner i Columbia att göra. Fascinerande. Skrämmande.

Straffet för innehavet av en joint kan alltså vara hårdare än det straff som utdöms till mördare och våldtäktsmän, beroende på var i USA man befinner sig. Bisarrt, och som vissa säger, helt orimligt. Författaren visar hur historien upprepat sig gång på gång, hur forskare och tjänstemän varit emot hårdare straff, men hur de motarbetats av politiker som velat göra karriär på att ta i med hårda nypor mot marijuana, samt religiösa grupper som motarbetar alla påfund nyare än Kristus. Det är obscen läsning, men den är aldrig propagerande, bara ärlig.




Så ser det ut, marijuana. Honväxt, som ni ser.



Då boken handlar om svart arbetskraft känner man igen sig från hans förra bok, det är samma råa attityd mot människor som anses vara mindre värda än de ”riktiga” amerikanarna. Boken visar med all önskvärd tydlighet hur högern värjer sig mot alla regler och lagar som har med arbetsrätt att göra – hur antingen politikerna bekämpar rättvisan, eller hur arbetsgivarna kommer på sätt att lägga alla risker på de som har det sämst, och ger sig själva rätten att ta ut vinsterna, då det går bra.

Hanteringen av jordgubbsplockarna – inte jordgubbarna – för tankarna till boken Vredens druvor, en bok som nämns den här boken, men som författaren säger vara ett undantag: det är inte w.a.s.ps (okies) som står i jordgubbslandet.

Den delen av boken som behandlar porr är lika förunderlig. Man får ta del av diotiska knep som används av de statliga tjänstemän och organ, som ofta med religionens stöd, angriper allt som anses osedligt. Det är en fascinerande - för att tjata sönder ett ord - berättelse som växer fram, det är omöjligt att inte ryckas med. Jag tror aldrig jag har läst en faktabok i det tempo som den här boken blev utläst i. Vill man veta om porrindustrins födelse, är detta ett bra ställe att börja på.




Så ser han ut, Eric Schlosser



Nu skriver författaren om fängelsesystemet i USA. "Hur kunde det fria landet bli fängelselandet", är frågan han utgår ifrån i den boken. Jag kommer att köpa den då den kommer. Då man lyckas med att göra information så underhållande ska man inte tacka nej. För vad boken än är, så är den inte predikande. Den respekterar fakta och framställer den på ett fängslande sätt.

Jag ser ingen anledning till att inte läsa den.

Just nu skrivs ju nästa kapitel, så att säga, då carliforniaborna ska rösta om en legalisering av marijuana inom en månad. Till dess: läs!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Den där verkar lovande. Bra med boktips!

Fredrik sa...

Den är lovande. 8) Kul läsning. Bildande. Jag vet inte vad mer man kan begära. Bilder kanske... En film? hehe

Nej, boken är billig och bra. Bra så!

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Den ska jag läsa!

Fredrik sa...

Japp. Det ska du! 8)

jöjj sa...

Du måste läsa "drogernas historia" av David T. Courtwright.

;)

vi kan bytlåna i December.

Fredrik sa...

Ok. Det ska jag göra. 8) Jag har en massa böcker på kö. Ska kolla om den ägs av mig. Jag brukar köpa böcker med roliga ämnen... hahaha