onsdag 23 november 2011

Var det Nirvanas fel även då Extrem blev ett allmänt hånobjekt?

Extreme. De slog igenom med buller och bra då de släppte Get the funk out. Balladen More than words tog gruppen till toppen - jag var varken kär eller hatisk. Det var hårdrock. Det var inte den bästa hårdrock jag hade hört, men jag gillade gitarristen, Nuno, han hade ett jävla driv i sitt spelande, ett driv som påminde om Kai Hansens.

Så.

Jag vet att Nirvana klöv bandet (Extreme) i atomer ett tag då de blev intervjuade. Ändå tragiskt att en så begåvad (intellektuellt) kille som Kurt skulle ha så mycket att säga till om inom det område som han var sämst i: musik.

Bandet (Extreme) dog, i media. Grungen tog över världen. Mediavärlden. Journalisterna sög den Kobaniska dolmen och lapade i sig den heroinindränkta sperman, som om det var gudarnas ambrosia.

Det här bandet hade aldrig korkade texter. De var lite underfundiga, de spelade som proffs. Men... Enligt alla journalister över huvud taget var all hårdrock som inte var grunge, sexistisk.

Det är fan en korkad åsikt. Helloween sjöng om all annat utom sex.

Journalister är fan något av det dummaste jag vet. Nöjesjournalister that is. Man skriver om verkligheten för att den måste beskrivas. Man skriver inte om favoritgrupperna för att få leva som en rockstjärna utan att kunna skriva bra musik. Morgondagens löp: bonde ger herpes till fru?

Nå. Nu driftade jag iväg. Lite. Igen.

Extreme släppte en skiva efter sin dundersucce. Den floppade, tror jag. Men den skivan, Three sides to every story, hade några bra låtar. Faktsikt.

Det här var första singeln.Så frågan kvarstår: var det Nirvanas fel?

Min motfråga: var andra världskriget bara Hitlers fel?

Felet är inte att det finns monumentala dårar. Felet ligger i de som inte kan tänka själva. Rasister. Musikjournalister. Borgare. Journalister. Nazister. Och, ja, borgare.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Ändå bra att skriva låtar om sex :)

Tom S. sa...

Generellt föredrar jag när du går talibanrabiat över musik än politiken. Svårt att hänga med i dina svängar =).

Med det sagt, jag har aldrig förstått storheten med Nirvana. Madness!

Simsalablunder sa...

Extreme, det var länge sen. En del helt ok material, men städat. Looken deras är som tagen ur valfritt frikyrkoband från Jönköping.

En del ror hem med att skriva om sex, även på banalt sätt, andra gör det inte. Jag tror det hela bottnar i stil, attityd och hur de framför sina alster. Eller så har det med hur mycket man bryr sig om text överhuvudtaget. Något måste man ju sjunga på...

http://www.youtube.com/watch?v=NjqpzUU7ClA

Nirvana har några låtar som duger också, fast då är jag är ungefär lika inlyssnad på dem som Extreme, dvs inte alls.

Anonym sa...

Simsalablunder:

Hahahahahahahaha... :D

jöjj sa...

more than words vill jag minnas var en bra låt. det är konstigt med media. eller intressant. eller vad folk läser in i sina liv. som den där snubben i USA som tänkte bränna en koran. eller den där rondellhunden eller nått annat. Jag menar vem som helst slänger ju ur sig struntsaker hela tiden som sen är men "äsh. det var i den kontexten". jag tycker helt annat idag om jag tänker lite mer.. typ så. lite som youtubegrejjen då dio sa att han hoppades att vivian campbell vore död, medans nån filmade med mobilen. sen ute på mediet internet. :) jag menar. det kan bli fucked. det är kul med generationsskillnader. I våran (80-talisternas)generation fanns det aldrig något grunge vs metal. alla (ja. exakt alla!) hade nevermind bredvid sina gunsnroses och metallica skivor. för oss, (de jag umgicks med på den tiden) hård musik, hård och bra musik. jag tycker snacket ni gamla gubbar har om att grunge dödade metal är ungefär samma sak som kriget mellan synthare vs. hårdrockare trams. nirvana var bra musiker. bra musiker skriver bra låtar. :D sen marknaden och vad som promotas in i folks liv utan att de märker det. efterfrågan? Folk efterfrågar precis vad media säger åt dem att fråga efter. vad än de kallas. vad är hippt. folk är så dumma. jag är så dum. jag köper ett hårschampoo varje gång för att jag hört vad det hette på reklamen medans tvn stod på och lagade mat. iaf slänger man ut pengar för att promota en viss skit får en annan viss skit mindre pengar. haha. sådär tänkte jag lite högt. Stay grunge, degen! :D

jöjj sa...

kurt cobain gillade venom. det resultade i att land of the free kom ut och att de spelade i piteå.

:D

lätt värt det!

Skål! Fat cat!

Fredrik sa...

Menade du Kai Hansen? 8)

Det bllev bara knasigt annar... Typ.

Hur som haver, jag kan låna ut min samling Metal Hammer från 90-talet så får du se. Det sker en förändring i musikjournalistiken. Tro mig. Det är helt uppenbart.

Jag tror att en stor del av Nirvanas framgånger kom från det faktum att journalisterna och välrden i allmänhet ville ha något nytt. Att det sen blev som det blev, ja, det är en en studie i beteendevetenskap. Och det där som Emma pluggade. Vad hette det?

Du har alltså helt fel. Trots att du egentligen har rätt. Som jag ser det i alla fall.

Alltid lika givande andebroder. 8) Låt indianerna tvätta ditt hår, eller nåt. Så länge det inte är en säl inblandad. Sälar är galna.

Anonym sa...

Jag tänkte på tiden med synthare och hårdrockare och jag inser att jag vuxit upp under en musikalisk tidespok som borde bli K-märkt.

Fredrik sa...

Den striden upplevde jag aldrig. Jag gillade både Europe och Helloween - sp jag var både för synt och metal.

:D

Anonym sa...

jasså