lördag 14 maj 2011

Två nya HPLovecraftböcker på g.

Jag upprepar mig ständigt. Ibland för att det verkar som att ingen hör vad jag säger. Men allt som oftast för att jag har något jag vill att fler personer ska ta del av - för att dela min glädje, typ.

Jag skrev nyss om Marmeladkungen, bloggen där jag hittar den mest matnyttiga informationen om litteratur, och då pratar vi om det som gemene man anser vara avantgarde. Skräck. Science fiction. Det bästa som finns alltså.

Om man bortser från en underhållande och tänkvärd text om alkohol och författarskap, så har han även varit min största källa till nyheter om den svenska Lovecraftutgivningen.

Först är det det ypperliga H-ström från mitt gamla Umeå som ger ut en bok som saknats i den svenska, mörka litteraturen. Lovecrafts text om skräck - en text som endast har en brist, han utelämnar sig själv, givetvis måste jag tillstå. Jag vet inte exakt när boken kommer, men den är på g. Det finns en hemlig översättning av den här texten. Av mig. Den får ni aldrig läsa.H-ströms bok. Om Skräck i litteraturen.


Bakhåll är det andra förlaget som ger ut en Lovecraftbok i år. Det är ett par till, som ni ser i länken till Marmeladkungens blogg, om ni varit tuffa nog att kika. Den här verkar dock närmast förestående. Den ska innehålla ett par av mina absoluta favoritnoveller, från författarens mer fantasyaktiga sida. Bland annat den långa novellen "Sökande efter det drömda Kadath".

Ja. Köp eller bli olyckliga.Om ni kan läsa, då ser ni vad det står. Sarnaths undergång


Som jag tidigare berättat kommer även Vertigo att ge ut allt som Sam J Lundwall släppte på fakta och fantasi (jag tror inte att Deltatexterna ingår, men jag tar inte cyanid på det). Här finns vertigomannens blogg. Skräcknoveller ska den heta. Den kommer att blir dyr och prisvärd.

Även ett för mig okänt förlag, hastur, ska tydligen ge ut en bok av världens bästa författare.

Jag tror att herr Lovecraft behöver en egen etikett.

Kärlek.

7 kommentarer:

Magister sa...

Om övernaturlig skräck i litteraturen har redan släppts. Jag fick mina ex i veckan som gick.

Vertigoboken kommer inte att innehålla allt som Lundwall översatt, utan bara sådant som inte för närvarande finns i tryck på andra förlag, och de apokryfiska texterna samt lovecrafts samarbeten med Virginia Jackson kommer att utelämnas. Men det blir ändå ett spännande urval.

Fredrik sa...

Hej Martin! 8)

Aaah Jag var för lat för att kolla på H-ströms hemsida. Men då jag tänker efter så var det ju april, har jag för mig, som jag läste att den skulle släppas.

Angående Vertigoboken vet jag egentligen ingenting utom det du skrev förra gången det var på tapeten. 8)

Bland kommentarerna

http://fredrik-d.blogspot.com/2010/11/den-kosmiska-fasan-snart-har-igen.html

8) Hur som haver ser jag fram emot den. Så klart. Det behöver jag kanske inte säga.

Nu ska jag beställa Om övernaturlig skräck i litteraturen. Så jävla rätt!

Magister sa...

Jag lade just märke till att Vertigo-boken är uppe för förhandsbeställning på Adlibris. Augusti anges som releasemånad, men det är nog väldigt optimistiskt. Jag har inte lämnat in mina textnoter ännu.

h:ström-boken är verkligen förbaskat snygg. Jag tror du kommer att gilla den.

Fredrik sa...

Vertigoboken kommer att bli en kaffebordsbok. Är det ett svensk ord ens??? 8) Jag ser fram emot den som satan.

Det är även alltid kul att läsa dina texter, eftersom att de är så gedigna. Kudos! I brist på bättre ord. ;)

En sak jag verkligen inte förstår är varför H-ström inte har boken på sin egen hemsida? Vill de inte sälja den själv???

Jag ska beställa den, lite närmare den 25 8) Den känns som att det kommer att bli ett jävligt bra Lovecraftår även detta år. Vilket glädjer mig. Även om nyheten om att det förmodligen inte blir någon At the mountains of madnessfilm. Det lägger sordin på... allt.

Jag bockar återigen för informationen du bjuder på. Jag antar att innehållet i Vertigeboken r "hemligt". Men om det inte är det, vet du ungefär vad den skall innehålla?

Magister sa...

Meh -- blogger åt mitt svar...

Då kör vi igen:

Tack! :)

h:ström sa till mig att de "smygsläppte" den på Textmässan förra helgen, och sedan antar jag att den letat sig ut till Internetbokhandlarna, men SF-Bokhandeln har den inte ännu. Den kommer väl upp även på förlagets hemsida tids nog.

Vad Vertigoboken beträffar så är det inte uttryckligen hemligt, vad jag vet, men jag tycker äran att säga vad det blir tillkommer C-M Edenborg. Det blir i alla fall sammanlagt 36 texter; urvalet består av allt som Lundwall släppte på Fakta & Fantasi, minus apokryfiska texter och samarbeten och sådana noveller som finns i tryck på andra förlag (ingen "Skuggan ur tiden", således -- tyvärr!), plus två noveller som inte getts ut av Fakta & Fantasi men som funnits på svenska tidigare. :)

Fredrik sa...

aah 8) Klart att det ska vara på C-M ära att presentera innehållet i den boken. Men man måste fråga.

Jag är helt övertygad om att boken kommer att äga. Jag gillar det redan!

Ang. H-ström tycker jag bara att det är märkligt att ingen information om boken finns på hemsidan. De har säkert en tanke med det, men ändå... 8)

Jag ska dock köpa boken så snart tillfället öppnar sig. :D

Magister sa...

Glömde en sak... det blir 37 noveller i Vertigo-boken -- en novell översatt av annan översättare än Lundwall tillkom.