måndag 20 december 2010

Vad är frihet? Kan det finns olika friheter?



Frihet? Eller bara vackert?


Då en av sveriges mest falska människor, Johan Norberg, uttalade sig om Haiti efter katastrofen tyckte jag att måttet var rågat bortom all vetig sans. Jag var förvisso inte förvånad. Den politik han älskar, bryr sig inte om människor, bara pengar. Det låter fint om han säger sig älska frihet, men vem är emot frihet? Frågan blir istället, vad är det för frihet han svamlar om? Vad är det för frihet som ger företag rätt att exploatera människor utan att behöva ta ansvar för deras handlingar?

Det är en högerfrihet. Den kan låta hur som helst, men resultatet är alltid att vi medborgare förlorar trygghet då de fått sin vilja igenom. Jag kommer inte ihåg allt han skrev (i metro), men kontentan var att vi – eller facket eller om det var landstinget, who knows? – hade dömt Haitis fantastiska människor till fattigdom.

Det är ett sätt att se på sanningen.

Jag väljer nog att se det från en mer humanitär vinkel: det Norberg anklagade dessa ”aktivister” för var: ett jobb skulle utföras, något skulle tillverkas. Det som skulle tillverkas är irrelevant, det var anledningen till att mina killar inte villa lägga jobbet i Haiti som mr evil Norberg vände sig emot. Kravet från de goda och tänkande människorna var att vissa förhållanden var tvungna att uppfyllas. Typ rättigheter för arbetarna, lön, arbetsförhållanden och så vidare. Det kunde inte fabriken – eller vad det nu var – garantera, alltså blev det ingen affär.

Jag inser att man kan välja att blunda för sitt vansinne, som Norberg väljer att göra; han skiter i att det finns barnarbete, det handlar om den presumtiva företagarens rätt att få göra exakt vad den vill. Frihet. Med det i åtanke är frihet inte längre särskilt fint, eller? Vem skryter om att kämpa för sämre rättigheter?

Som arbetstagare i västvärldens fattigaste land skall du helt enkelt vara glad och hålla käften då du blir utnyttjad. Eller? Var slutar människan att inse att han är del av ett problem? Hur kommer det sig att han och hans Timbrogelikar inte inser att den frihet de skriker efter faktiskt drabbar andra människor? Hans frihet är Haitis bojor. Hur kan man bara skita i att tänka så långt? Har han en av och på knapp?

Är det därför han alltid sitter och flinar så obehagligt på tv? För att han har förmågan att helt bortse från sitt eget ansvar?



Vem är det som sponsrar dig, Reinfeldt? Och varför vill du inte säga det? Finns det en hemlighet som är farlig för dig? För inte är det väl så att någon vill att du ska föra en viss politik? näääää



Den godhjärtade ondska som Norberg våldtar världen med, finns tyvärr i alliansregeringen. Det handlar om företag och deras rättigheter, det handlar om att vända fackföreningsaktivitet till något negativt. I deras värld är det dåligt att folk kan samlas, i deras värld vill man inte ha insikt i demokratin, i deras värld vill man kunna dölja vilka som köper politiska beslut.

Hur människor kan vara så enfaldiga att man tror att det blir bättre av att förhandla sin egen lön, samtidigt som människor som kanske inte har självförtroende eller kunskapen att förhandla, kastas till vargarna, är bortom vad jag kallar medmänsklighet, det är ta mig fan vidrigt.

Någonstans måste högern inse att egoismen inte endast är bra. Någon gång måste alliansvännerna förstå att människan är ett flockdjur, vi fungerar tillsammans. De dårar som stänger in sig i elfenbenstorn, frånvända verkligheten, kan man kanske inte nå, men de människor som inte vill att barn skall utnyttjas, de som anser att det inte är ok att exploatera människor, och lyckas dra parallellen mellan företaget som vill maximera sin vinst och orättvisor, de som inser att metoden för vinstmaximering alltid är sämre villkor och farligare arbetsmiljö – i fallet Haiti även för barn – varför håller ni käften? Hur kan ni välja att INTE se lidandet? Har ni samma knapp som Norberg? Saknar ni helt empati?

Det hela följer dock ett bekant mönster. Den svage skall utnyttjas. Den undre klassen, oavsett om de är barn, vilken etnicitet eller religion de har, skall betala överklassens lön. Hela västvärlden tror att de är medelklass, men i sverige inser ingen att medelklassen skapades av solidaritet och socialismen. Det gav oss frihet att välja. En frihet som totalitära länder och dess kapitalistiska dito delar.

En frihet, men för vem? Högern. Högerfrihet. Den kostar lidande.

6 kommentarer:

Rickard sa...

Skrev ett inlägg om Reinfeldts jultal. Vem är det som hatar vad egentligen? http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/reinfeldts-julhat-eller-vem-hatar-vad.html

Fredrik sa...

Ja, jag hatar då rakt inte invandrare. Man skall vara bra rövknullad om man tror att det 1 är en homogen grupp som alla beter sig lika dant. 2 att det är så enkelt som du tror...

SD är början på slutet av hjärnan. Där finns inget bra och rör man sig längre ut på brunare marker kan man sjölvdö av ren jävla dumhet.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Norberg ja. Ser honom som en möjlig efterträdare åt Bildt. De har ungefär samma tankefel. Ett klassiskt citat från Norbergs idol, Milton "det är de billigaste skjortorna som är mest anställningsbara". Det är nästan så att Jehovas Vittnen har mer verklighetsförankring. Men den enkla lösningen är ju att skylla på dem som ligger ännu längre ner i hierarkin. De arbetslösa, sjuka eller på invandringen. Tjernobyl har nog skadat mer än vi tror!
Intressant läsning som vanligt!

Fredrik sa...

Tack. Tanken. Till skillnad från han här ovann, som skyller allt på mångkulturella fenomen, inser jag ju att man alltid kan säka svaret där pengarna härsknar världen.

jöjj sa...

det skulle bara finnas en bro över sjön, så skulle man kunna släppa sporten FRI som den borde vara, dvs Formel 1(tänk raffe). rakt fram. nästa varv är miljön säkert ändå snyggare.

:)

jag längtar redan tillbaks ner till er, bögar.

:D

Fredrik sa...

Du är alltid välkommen. 8)