söndag 1 augusti 2010

sverige och droger


Att diskutera droger och användning i sverige är omöjligt. Antingen står en skrikande mor eller far i debattprogrammet och gör diskussion omöjlig på grund av deras trauman. Oftast på grund av en död människa. Att skulden kan läggas på många olika saker hjälper inte, knarket är en enkel måltavla. Eller så har vi de som anser att allt ska vara lagligt, med argument som: om gud skapade gräs är det kalrt att vi ska röka det.

Puckade argument båda två. Det finns en riktig diskussion här, om man exkluderar extremisterna.

Användandet i lndet vårat verkar stiga, enligt vad man läser i tidningar. Mest är det väl marijuana, men (miss)brukandet av tyngre droger ökar också.




Tänk om diskussionen kunda föras seriöst? Vi har mycket att vinna av att försvåra alkoholmissbruket och lägga en åldergräns på 22-år på gräs. Eller vilken ålder som anses passa.

Man skulle kunna exkludera skitsnacket. Som i USA.

Men om man säger så, då är man väl en haschtomte.

Sinnessjuk bok
.

Är det myt att användandet av tunga droger är lägre procentuellt i Holland, tillexempel?

Tillägg:

Efter att ha läst kommentarerna till detta inlägg kommer denna låt med.

7 kommentarer:

Markussa sa...

har inte full koll på hur utbrett tyngre drogbruk är i holland. Men tydligen så är medelåldern för en heroinist över 40, i storbritannien är den runt 20 tror jag.. Mitt främsta argument för legalisering är att individen bestämmer över sin kropp och sin hälsa. Om jag vill stoppa någonting på insidan av min kropp, vare sig det är precis under huden, i näsan, i munnen, i magen, i lungorna eller i blodet, så borde jag få göra det, oavsett hur det påverkar min hälsa. Det är min kropp, jag bestämmer. Man får ju inte något straff för att äta dödliga flugsvampar, så varför ska man få det för att stoppa i sig något annat?

Razmatazuz sa...

Just Holland har visserligen ett liknande antal tyngre missbrukare som Sverige. Däremot finns det länder med liberalare politik när det gäller lättare droger såsom Storbritannien, Spanien och Danmark där missbruk och sociala problem relaterade till narkotika är betydligt vanligare än i Sverige. Individen bestämmer över sin kropp och sin hälsa, men individen kan i vissa fall med droger i kroppen inte kontrollera sig själv och kan därmed utgöra en risk för andra individer. Och dessa individers hälsa och kroppar bestämmer inte individ A över. Våra lagar finns till för att hålla oss i schack så att vi inte glömmer bort att det finns andra än bara jag jag jag. Dessa lagar bör finnas kvar, framförallt i ett samhälle som alltmer accepterar Jagets suveränitet.

Anonym sa...

Cannabis är en relativt ofarlig drog (lungskador och risken att få
böter eller fängelse är de allvarligaste konsekvenserna av att vara cannabisrökare).

Cannabisförbudet var en dålig idé när den började (baserad på rasism på 30-talet)
och är fortfarande en dålig idé (t.om. sämre nu eftersom fler röker cannabis för varje dag som går, fler människor får böter, mer pengar slösas på förbudet, osv).

Välkommen till Sverige år 2010. Cannabis har varit olagligt, är olagligt och
kommer vara olagligt åtminstone några år framöver.
Välkommen till ett land där skattepengar går till att poliser jagar växter i hopp om att
alla cannabisrökare ska vända sig till Systembolaget istället.
ett land där majoriteten spottar på cannabis utan att veta vad det är samtidigt som de har en öl i handen.

Välkommen till en bisarr verklighet.

Fredrik sa...

Det låter som en gammal the Treets låt härinne. 8)

Fredrik sa...

The ironi if it all.

jöjj sa...

support the war on drugs and terror!

Fredrik sa...

Streets... Inte treets.

War on you asswhore. 8)