tisdag 17 januari 2012

Hedersproblematiken

Jag skrev om hedersmord, och slog något slags rekord. Både i antalet kommentarer (utan att jag själv bombat tråden med mina åsikter), samt trevligheten på dessa kommentarer. Det var förvisso högt till tak, men sånt gillar jag. Om den höga nivån följs av respekt för meningsmotståndaren.

Dessa kommentarer berikade mina egna åsikter, och vem är jag att klaga då? Dock. Mitt ställningstagande att hedersproblemet är en del av det patriarkala världsherraväldet, är inte helt problemfritt. Många håller inte med mig. Jag respekterar dem för det mesta, om det inte är rasister det handlar om. De förtjänar inte respekt. De förtjänar spott och sjukdomar. Debatten gick het på twitter, och jag följer ett par av de haverister som anser att Hedersproblemet inte alls har med det patriarkala att göra, det har med något annat att göra.

Inget märkligt i det. Om man bortser från att en del av dem anser att de har tolkningsföreträde, helt på grund av det hål de har mellan benen. Japp. Uttalade feminister och avlönade journalister säger alltså att fittan är det som avgör om du kan uttala dig i frågan. Jag vet inte om det beror på att de är kvinnor och just därför vet mer om förtryck än män, generellt sätt. Men, allvarligt, om man har den synen på det hela, då har man redan gett min tes rätt. Faktiskt.

Mer då.

Nima, killen som inte förstår sig på konsekvenser av borgerlig politik, ger sig själv tolkningsföreträde, får jag se som en helt vanlig dag på jobbet. Han har skrivit en bok i ämnet, och det renderar ju respekt av Sakine Madon och Dilsa Demirbag-Steen. Två dårar - två nyliberala äckel som aldrig skulle fördöma ett mord på en Palestinier, om en Israel var hotad. De är haverister, på samma sätt som de gamla Vpk-are som försvarade Stalin var, en gång i tiden.

Min egen ingångspunkt berörde jag i det tidigare inlägget. Jag var väldigt nära ett av de första hedersmorden i sverige. Jag träffade tjejen som blev mördad, just innan hon blev mördad. Jag var med då hennes mor besökte platsen där hennes dotter blev strypt.

Det var så satans smärtsamt att skåda. Den ohämmade sorgen, jag kunde inte hantera det. Jag var tvungen att undersöka vad som fick en människa att drivas till något liknande. Jag hade vänner från hela jorden då, innan jag flyttade från Umeå, och jag terroriserade dem alla, barn som förälder, men frågor och ännu flera frågor.

Sakta men säkert bildades en uppfattning om den kultur som lett till det svartaste av svart, för flickan och hennes familj. Först och främst steg mitt hat mot religioner till oanade höjder. Sen steg mitt hat mot våld lika högt. Hela tiden hade jag moderns gränslösa sorg i minnet. Hur kan en människa rättfärdiga att låta en annan människa känna sådan sorg? Jag tror att väldigt mycket av min förståelse för smärta kommer från den kvinnan och det öde som drabbade hennes dotter.

Det första jag insåg var att religionen inte var det primära bakom mordet. Jag insåg att det var samma mekanismer som riktigt svartsjuka och kontrollerande människor använde sig av, och de rättfärdigade det hela med olika floskler om att familjen är viktigast och så vidare. Dårar kan ALLTID rättfärdiga sina handlingar. Kolla bara på Breivik.

Jag såg också en annan sak. De som försvarade detta vansinne, för de finns, använde sig av samma resonemang som idioterna på twitter gjorde, de stal tolkningsföreträdet, eftersom att de minsann var närmare problemet än jag. Som om att en människa inte kan dra slutsatser av fakta. Kan man inte det? Ok. Vi lägger ner skolan. Vad fan ska vi med den till? Bara de som sett ett hav kan köra båtar. Bara de som fiskat kan laga fisk. Bara de som vandrat i berg kan åka skidor...

Jag hoppas att ni inser vilka jävla haverister ni är, och att ni förtjänar tinnitus i en månad.

Säger jag att jag har rätt i sak? Jodå. Annars skulle jag inte orka skriva. Men jag säger också att Pål, Jonte och alla andra som inte riktigt håller med mig, berikar mina kunskaper. Och, jag tar mig rätten att ändra mitt ställningstagande imorgon, om jag övertygas av motsatsen.

Dock, min kära bloggkollega Charlotte, har ett jobb som låter henne träffa kvinnor som drabbats av hedersproblematiken. Och som jag ser det, och som jag har skrivit det, är allt kvinnovåld en del av samma problematik. Oavsett härkomst. Oavsett religion.

Det är olika medel, men det är samma förtryck. Den gravt svartsjuke mannen, den hedersmördare som hämtar sitt rättfärdigande från religionen, de strider för samma sak. Kontroll. Rätten att äga sin kvinna. Jag skulle vilja påstå att dessa människor är sinnessjuka. Jag är övertygad om att det finns en diagnos som passar dem perfekt. Typ Missbruk, eller den ack så vanliga diagnosen bland rasister: dum i huvudet.

Det bör ha varit enklare att förtrycka kvinnan innan vi fick lagar. Att då stå och peka på saker som skedde för flera tusen år sen, och anse att DÄR HAR VI SVARET... Är ni hjärndöda?

Jag läste lite på nätet och såg att de två religioner som fanns i närheten av dessa hederskulturer var Islam och Judendom - givetvis skall kristendomen ha en skopa skit, men här lämnades de utanför, av någon märklig anledning. Nå. Jag såg också att ingen av dessa religioner stödjer hedersförtrycket.

Så snälla, kan vi inte gå vidare? Religion är sig en förtryckande instans. Tänk si, tänk så. Älska de, hata den.

Religion är vansinnigt. Men det är även de människor som tar sig friheten att utnämna sig själva till profeter i vissa frågor, speciellt om det beror på deras kön. Och SPECIELLT om det beror på deras kön. Idioter.

Då bör de ju inse att anledningen till att de kan känna igen sig, är för att DE OCKSÅ HAR DRABBATS AV DET PATRIARKALA FÖRTRYCKET.

Men den slutsatsen och analysen lyser med sin frånvaro.

Man kan läsa en av de andras åsikter här: dn.

16 kommentarer:

Betraktare sa...

Det du inte fattar din pappfigur är att den svartsjuke mannens våld mot en kvinna FÖRDÖMS och BEIVRAS av det omgivande samhället i Väst. I en hederskultur är våldet, förtrycket och kvinnors underställning en norm.

Anonym sa...

Fantastiskt. Du vet mer om hedersmord än två kvinnliga kurdiska debattörer. Eftersom de är nyliberala äckel. Fan, du är verkligen en stor tänkare du.

Simsalablunder sa...

Halvfiguren Betraktares anklagelse är förstås inget annat än en synnerligen sketnödig halmgubbe. Kan man verkligen inte bättre än så inom den brunanstrukna clownhögern?

Och Anonymen tror i sin enfald att denne har totat ihop en riktig dräpare till inlägg. Målgruppen, får man förmoda, är förvirrade SD:are.

Fredrik sa...

@ betraktaern. Du är en idiot. Check. Du inser inte att vi dömmer ut våld? Allt våld? Är vi inte i väst?

I det patriarkala samhället, som ser ut som du beskriver hederskulturen, finns allt detta. Vi bekämpar det. Eftersom att det måste bekämpas.

Dåre.

@ anonym: du fattade exakt vad jag menade, fast tvärt om. Inte alls, således.

Är det kön eller hudfärg som avgör vad man förstår? Kan man dra slutsatser?

Jag håller inte med om klassificeringen. Vi är alla överens om att kvinnoförtrycket måste tas om hand.

Simsala: Jag är van. Men det är tröttsamt att alltid bli påmind om den bristande intelligensen hos brunhögern och den vanliga dumhögern. 8)

Simsalablunder sa...

Förståeligt att det är mycket tröttsamt. Upprepad enfald leder ju inte direkt till mer kunskap.

Björklunds skola har en del att ta tag i. Tyvärr kommer inte ett piss av det Björkblunders skolgång erbjuder kunna korrigera felkopplingarna i Betraktarslets eller Anonymets hjärna.

Vi får hoppas att de någon gång i framtiden slussas fram genom livet någorlunda hjälpligt. Alla ska med.

Fredrik sa...

En kul sak med Björklund är att han säger att det tar 20 år att vända skolan. Ok. För 20 år sedan... Då hade... BORGARNA MAKTEN.

Han snackar skit. Norge klarade av att vända sin skuta på ett par år. Men... Allt är sossarnas fel.

Jonny sa...

Ja allt är sossarnas fel då de har skapat en grupp av människor som står utanför samhället, vars poäng är att vara beroende av att gång på gång stödja/rösta för sossarnas bidragspolitik, man har inte ställt några som helst krav då det skulle leda till integration och således skulle dom förlora sina förslavade väljare. Att det finns invandrare som har denna inställning är för mig ett kvitto på en totalt havererad flykting/invandringspolitik. Hur man kan skada sitt egna kött och blod för att det inte lyder blint dvs har en egen vilja(liv) är för mig den ultimata skammen. Tror på livstids utvisning, sjuka element som dessa är det inget (som är lagligt här) som biter på.

Simsalablunder sa...

Jaja, Jonny har inte fattat att det har varit högerstyre sedan 2006 och att "den enda vägens politik", som Reinfeldt kör på med, är nyliberal gammal skåpmat.

Förvisso är sossarna ordentligt delaktiga i att ha implementerat den, men det är och förblir högerpolitik, en politik som accentuerats genom Allianssons med hjälp av clownpartiet SD.

jonny sa...

simsalablunder, snälla! du kastar lite dynga på alliansen för att sedan fullständigt hålla med, men sedan med knorren att Sossarna dom senaste 40 åren fört en högerpolitik?

Anonym sa...

Heders mord ingår inte i den sk. svenska kulturen, i sverige har man ingen heder över huvudtaget utan är totalt respektlös inför liv och död sjuka människor friska människor, i sveige kallas det för JANTE lagen, Jante är ett simsalabim ord som får svensken att verka retarderad och totalt begå brottsliga gärningar. det allra nyaste inom Jante, är jungfrufödsel- det vill säga ett lesbiant tillstånd där kvinnan som lever utan sex får en spruta i vaginan och blir med barn. dvs den totala motsattsen till Guds påbud- gå nu ut och föröka er, dvs har sex med varandra för att detska bli barn...istället har man börjat dyrka jävulen och han påbjuder då att kvinnan ska gå till kliniken och bli med barn utan sex. Jante i ny form- du ska inte ha sex.

Fredrik sa...

Jonny, din gamla nazist.

Din kommentar får vara kvar eftersom att det är ett namn bredvid den.

Men. Du är allt bra korkad, om man utgår från det du skriver.

För det första finns ingen motsättning i att sossarna har rört sig åt höger och att alliansen för högerpolitik.

Det är snarare så att det är ett faktum. Om man tittar på landets utveckling ser man klart och tydligt när denna ökenvandring började. Men historia är ett ämne som Hitlers pågar inte gillar, de visar för mycket av de vidriga buken.

Att spy ur sig bajs som att vi är ett bidragsland och allt vad fan för skit du kommer med, det är bara obegåvat och gör att man behöver respektera dig som man respekterar en felstavning. De finns, ingen gillar det. Du finns, ingen gillar dig. Jag förmodar att du är arbetslös, just över 19, och bitter som satan, det hänger liksom ihop med det vansinne som din sida representerar.

Livstids utvisning? På rasister. De kan få flytta till det förlovade landet som inte tar emot invandrare. Inaveln det kommer att rendera kommer dock inte att göra någon skada. genbanken är liksom redan utarmad och tömd. Grattis.

@Anonym: egentligen har jag som regel att förbjuda anonyma kommentarer, eftersom att det alltid är rasister som står bakom skiten. Men jag får väldigt sällan så underhållande och genomdumma kommentarer som den jag fick av dig. Jag fick skratta. Idag behövdes det. :D

Gud är en lögn.

Heder, girighet och stolthet är roten till ondskan. Det är nästan alltid religion och det är alltid borgare som står upp för sådan skit.

Nästa gång får du skriva så man förstår. Jag tror du hade något att säga. Men jag begrep inte vad.

Simsalablunder sa...

Jonny är visst synnerligen illa påläst gällande vilka som styrt landet de senaste 40 åren.

Av 13 mandattider har sossarna regerat 8 och borgarna 5. Det är ingalunda 40 år med sossarna det.

Och givetvis skall Alliansen och SD ha all skit i världen, ty de har inte lärt sig ett smack, utan kör på med än mer nyliberal mumbo-jumbo.

Dummast är ju egentligen statsminister Reinfeldt, om vi bortser från clownen Åkesson.

2002 var Renfeldt Moderaternas ekonomiska talesman. I riksdagen argumenterade han på den tiden - mot - överskottsmålen, med argumenten att det är överbeskattning, tillväxthämmande och bidrar till att skuldsätta den privata sektorn.
Det har han och hela M slutat med, trots att det stämmer.

Sedan 2006 står istället fege Reinfeldt och pladdrar om att det är "ansvarfullt" att göra tvärtom. Vad hände under de 4 åren? Vad var det som gjorde Reinfeldt till den i särklass mest korkade statsministern genom tiderna? Det kanske var sossarna som stod bakom det med…

Anonym sa...

@Fredrik: Du kallar Johnny "nazist" pga hans kritik av invandrings- och bidragspolitik samt vissa klaners mord på sina egna barn...?

Vad kallar du då sossar som Wilhelm Björck och Hjalmar Branting som stod bakom införandet av Statens rasbiologiska institut? Eller Erlander som införde noggrann koll på bland annat tattar-stammen och zigenare i Sverige?

Kanske borde förkovra dig i lite nutidshistoria innan du slänger ur dig allt för många obildade floskler. De hjälper ingen, allra minst de förföljda eller redan mördade ungdomarna.

/Henrik

Fredrik sa...

@Henrik. Först och främst luktar det rasism om det dåren skriver. Jag tål inte den skiten. Jag hatar hatarna.

Det du tar upp är dock viktigt, om än helt irrelevant för detta. Om det vi ska göra är att peka finger åt varandra med floskler som: men durå, ja. Mänskligheten förlorar alltid brunhögern. Solidaritet mördar inte. Eftersom att du vill verka kunnig tar jag för givet att du vet att ideologin kommunism inte har med Stalin att göra, bara så att vi slipper den idiotin. Skippa!

Hur som haver: det här med zigenare är en bra fråga att väcka. Men ärligt: att misstag har begåtts i historien, i början av 1900-talet, det är inte argument, det är desperation.

Moderaterna skall alltså alltid lastas för sitt motstånd till demokratin?

Din retorik alltså.

Tog du illa upp av min avsky av bajslukten? Säg det då. Raljera inte om skit. Var står du i frågan jag de facto skriver om? Är DU rasist (sd = rasist, fyi).

Kom igen. Jag vill veta. Jag har nämligen ingen lust att slösa tid på rassarna.

Simsalablunder sa...

Såja Henrik. Vi som känner vår historia någorlunda väl vet att det rådde consensus kring rasbiologi när det begav sig. Det kan man tillskriva tidsandan.

Idag finns förstås ingen consensus kring det. Partier har gått vidare och lärt sig av historien, men där ingår inte partier som SD eller andra nazistpartier, och inte ens Moderaterna, det senare vet vi ju sysslar med historierevisionism.

Fredrik sa...

Simsala säger det som det är. 8)