tisdag 3 januari 2012

Film: Så jävla metal - att det kan gå en hel film utan att någon drar rätt slutsatts. SKANDAL!

Filmensverige är ett fantastiskt musikland. Faktiskt. Jag kommer inte ihåg när eller var jag läste det första gången, men bland annat i boken av Ozzy läste jag det igen: Led Zeppelin bildades i sverige (eller skandinavien) och där och då fick vi det som världen idag kallar hårdrock.

För att göra det mer lokalpatriotiskt än vad jag kommer att göra senare i texten - och det här får jag passa lite fint till mina umeåläsare, typ Allamago och co. som känner till Mogg - en av medlemmarna i Umeanska Angel, Johannes, har jag för mig, visade ett tidningsklipp (eller så berättade han det bara): kontentan var i alla fall att bandet Mogg varit i USA och spelat. De spelade i LA. Recensionen kommenterade deras galna, aldrig förr skådade stil: trasiga jeans, topperade frisyrer... Ja. Ni hör ju. 80-talet kan spåras till Umeå. Inte så konstigt. Umeå är top of the line!

Det åt sidan. Jag såg alltså filmen Så jävla metal. Den var jävligt underhållande. Inte för att det var några nyheter, det fanns saker jag inte visste, men filmens styrka är den genuina kärleken till hårdrock. Vi får följa med från November, Neon Rose och gubbarna, till mina hemtrakter i Upplands Väsby, där landets bästa hårdrock har skapats - av de band som är med i filmen alltså - för att sedan gå vidare till death metal. Den musikscenen är väl mest nostalgisk att få en inblick i. Jag övergav den vid tiden för den spelning som Fredrik Strage nämner. Typ, i alla fall nåt år senare. Death metal ska vara influerat av Floridagrupperna. Svensk death metal, stockholmssoundet, suger bajskuk.

Vi får ta del av In Flames och Göteborgsscenen också.

Men kan givetvis ha åsikter om de band som representerar det svenska undret, det går inte att göra alla nöjda. Men det som stör mig, då jag sett filmen, är att alla konstaterat att: fan, sverige är ett riktigt rikt musikland! Alla inser att tillgången till replokaler och musikskolor, har varit avgörande.

Ingen inser att vi kan tacka socialismen. Det har aldrig varit en fråga som moderater eller andra borgare brytt sig om. Gratis? Skjut skiten. De ska minsann inte betala skatt åt folk som inte jobbar och så vidare och så vidare. Nej. Gillar ni hårdrock från sverige SKA ni tacka sossarna. Ni vet, det partiet som den där Juholt representerar.

Den enda roliga kommentaren om varför vi har ett så bra musikliv här var denna: det är så satans tråkigt här. Det är också sant. Men vi hade inte kunnat spela musiken om vi inte haft ungdomsgårdarna.

Med det sagt: filmen är underhållande. Den har tre scener från Upplands Väsby. En av scenerna är till och med tagna utanför sovrumsfönstret.

Det finns alltså många orsaker till att se filmen. Inte bara för att det handlar om hårdrock.

Vill ni läsa mer om filmen? Toppraffel, kompis!

8 kommentarer:

Allamagoosalum sa...

Jag har missat filmen. Jag skäms!

Du kommer väl upp och kikar på Mogg's spelning. Du och jag ska skråla till "Please Don't Call" tillsammans :)

Fredrik sa...

Och givetvis ska vi skrika: in and out of love. :D Jag är på. hehe hoho

Tom S. sa...

Helt ok. Det har gått inflation i hela det här metalhistorieberättandet. Efter Blod Eld Död är jag mättad och kan min historia. Det som störde mig med filmen var att det kändes som en enda stor ryggdunkning och uppvisning i vilka band killen känner. Jag menar, vad hade Rob Flynn för viktigt att säga under de dryga fem sekunder han fick prata?

Fredrik sa...

Det har gått en jävulsk inflation i hårdrock. Båtar, filmer, festivaler, Tv-program... Jag skyller allt på de som insett att hårdrocken drar till sig kapitalstarka element. Pengar... Någon såg att Sweden rock hade hur stor publik som helst.

Jag tänkte lite på det där med robban. Han sä en mening... Hehe hur som haver: det är alltid kul med upplands Väsby. Nästan i alla fall. 8)

Pål Eggert sa...

Tänk, från Siewert Öholm till det här ihjälkramandet...

Fredrik sa...

Och filmen inleds mycket riktigt med Sivert. :D

Simsalablunder sa...

Neon Rose såg jag i en gymnasieaula. Ett å annat säte hoppades sönder den gången, fast inte av mig, jag var städad.

joy sa...

mogg spelar i umeå om nån helg. tyvärr slutsålt indan undertecknad, mr framförhållning, han köpa bille. bohoo