lördag 16 april 2011

Jonas Sjöstedt - Masthugget Moskva Madrid

Jonas Sjöstedt

Masthugget Moskva Madrid (Carlsson bokförlag)

Mitt nya jobb ger mig fyra timmars dötid om dagen, då jag pendlar från Upplands Väsby till Nynäshamn. Den tiden har jag börjat försöka fylla med läsning, om jag inte somnar, alltså. Jag somnade tillexempel senast då jag skrev ett sms till flickvännen – det hade nog med min nuvarande sjukdom att göra.

Hur som helst håller jag på att läsa ikapp de böcker som jag inte orkat ta tag i då min psykiska hälsa varit på det stadium att läsande inte riktigt funkat. Tack. Till min gamla chef. Jag önskar honom en hjärna.

Det åt sido: jag har läst en bok av Jonas Sjöstedt tidigare (Sammanflöden). Jag skrev om den här i bloggen, eftersom att jag alltid skriver vad jag har läst; det är givande att kunna se vad man tyckte om en bok, om det var ett tag sedan man tittade i den.


Masthugget Moskva Madrid berättar en politisk historia om sverige, sett från tre par ögon. Sjöstedts vy är dock marginaliserad, på eget initiativ – vilket ger mer platts till Bengt och Gretas version. Det vinner boken på.

Då jag tagit mig igenom första kapitlet trodde jag att boken skulle handla om makarnas liv, i allmänhet, men efter ett tag inser jag att det som avtäcks är historien bakom de svenska kommunisterna – och det är en berättelse som aldrig tidigare givits något offentligt utrymme.

Lite småfakta: tyskarna ville förbjuda SKP (det parti som sedermera skulle bli VPK och sen V) som parti under världskriget. Det stoppades av vänstersossar. Vi hade två interneringsläger för kommunister i landet. Hade vi gått över till tysklands sida hade det blivit koncentrationsläger. Det skedde på tyskt initiativ. Svensken var relativt flat… Det blev även leveransförbud mot kommunistiska tidningar (samt liberala tidningar som var emot Hitler och dennes dårskap – liberaler har inte alltid var som Fredrik Malm, dvs idioter), vilket gjorde att tidningarna delades ut av medlemmarna – det hade aldrig skett idag – det hade inte behövt ske idag, eftersom att internet finns. Å andra sidan verkar man kunna stänga ner sidor relativt godtyckligt på nätet, ibland - om det politiska intresset finns.

Det var många nyheter för mig. Intressanta nyheter. Det visar även att ingenting egentligen förändrats under de senaste hundra åren.

Det som jag uppskattade mest med boken var dock de reflektioner som Greta och Bengt bjuder på. De talar om ett Göteborg där folk sitter på bussen på väg till jobbet för att arbeta, och vilket tjo det är där – alla känner alla, och alla diskuterar. Det ställer åsikterna om oss svenskar som trista lite på skam, eftersom att förändringen mot tystare bussar kom samtidigt med tv. Slutsatts?

En annan slutsatts som den Spanienfrivilliga Bengt bjuder på är den att då man arbetar för pengar är det lätt att vara solidarisk med sina medmänniskor – men då man har tagit lån för att ha råd med lyx, då försvinner den där solidariteten allt mer, man måste tänka mer på sig själv, för att kunna betala av amorteringar. En slutsatts jag länge haft på tungan, men nu fått bekräftad på ett bra sätt. Allt underlättar om man får se det i ett större sammanhang.

Andra likheter med dåtiden är högerns vekhet mot fascismen och rasismen. Nog sagt. Högerns vansinne äcklar mig, men rasisternas dumhet förvirrar mig – kan man verkligen andas själv om man är så dum att man låter sig luras av den småsinta rasistpolitiken som förs av högern – med betoning på sd. Era mödrar måste vara stolta…

Och Spanien, inbördeskriget. Mycket information. Lättläst. Intressant.

Jag måste rekommendera denna bok till alla som har ett politiskt intresse, samt de som tror på högerpressen angående lögner som att vänstern skulle vara emot demokrati. Historien har visat att det är helt fel. Högern är de som motarbetat den demokratiska utvecklingen. I alla tider. Nu senast var det väl moderatkräken som inte ville satsa på att öka röstdeltagande i invandrartäta områden – de insåg att de inte hade något att vinna på det… Slutsatts? Demokrati bara är bra om det gynnar deras egna agenda. Egoism. Borglighet.

Det är inte en slump att de, moderaterna, vägrar ge ut listorna som har deras bidragsgivares namn. Det är två länder i Europa som motsätter sig en sådan insyn… Föregångslandet har hamnat på efterkälken.

Det finns hur mycket som helst att grotta sig ner i. Förföljelsen, och registreringen av kommunister. Ja. Läs själva.

Sjöstedts insatts är att i fotnoter hänvisa till säpos akter om makarna, och det höjer bara textens väsentlighet.

Så, Masthugget Moskva Madrid är en viktig bok om vår samtid, den fyller en funktion som ingen annan bok har fyllt tidigare. Den är också tydlig då det gäller stödet från det som blev VPK till Sovjet, och föga förvånande visar det att den borgerliga retoriken är fylld av skitsnack. Men det visste vi reda – med det sagt, man får aldrig glömma att det faktiskt funnits ett stöd för det Sovjetiska vansinnet. Greta, som kanske fortfarande lever (Bengt dog 1992) beskrev det bäst:
”Jag har aldrig tänkt att det är något fel på den kommunistiska ideologin, problemet är att den har förvanskats. /.../ Tanken var ju att det var de arbetande människorna som skulle ha makten. Men det glömde de, i sin utveckling glömde de människan i Sovjet.”

Stalinismen har förstört så mycket för kommunismen. Där klöser sig högern fast. De skiter i att kommunismen och Stalinismen är två vitt skilda saker.

Nåja. Det visste vi redan. Jag har sagt det själv.

Och nu säger jag: läs. Ni kan bara bli mer pålästa om sveriges historia.

Det enda jag saknade var lite åsikter om socialismen i sydamerika. Men man kan inte få allt.

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

2 spöken regerar idag Sverige. Josef Stalin och Milton Friedmann.

Anonym sa...

...och Gry Forsell...