fredag 22 april 2011

OZ. Hela skiten.

Ibland lessnar jag på att gräva i nyheter som stinker tillrättalagd fisk. Det händer till och från. Jag orkar liksom inte kolla i fem olika tidningar, bara för att se hur en nyhet rapporteras, det tar på krafterna.

Jag har en familj som skall underhållas, musik som ska spelas, samt ett jobb som ska jobbas.

Då är det tur att jag är en kulturnörd. Jag älskar film och tv. Jag har vissa krav, men så länge de uppfylls, kan jag lugnt sitta tillbakalutad i soffan och jäsa.Så är det.


Nu senast såg jag och sambon klart på den eminenta tv-serien OZ. Den har följt oss genom många kvällar som sällskap, och underhållit.

Jag har som vanligt helt missat vad det handlade om, tills jag kom över den första säsongen. I vanlig ordningen var jag fast efter ett program. En stor del till att jag fastnade skall dock tillfalla de urusla översättarna: en scen fick episka skrattsalvor som följd efter den monumentala: I just wanted to give you som juice. I dont want your fucking juice. På svenska: jag tänkte bara ge dig lite sperma. Jag vill inte ha din jävla sperma.

Ridå. Knark. Vad i helvete? Sperma?

Jag var fast, emellertid. Serien utspelar sig alltså i ett fängelse. Fängelset har en speciell anstalt som förs som ett experiment av föreståndaren Glynn. Han har låtit en anställd, Tim McManus dra igång ett försök att mildra behandlingen av fångarna, och på så sätt lätta återanpassa dem till ett riktigt liv.

Tim McManusMan kan ju lugnt påstå att det sällan går som McManus vill. Men karaktärerna som tillbringar sin tid på fängelset är – förlåt – fängslande. Många, de flesta känns det som, dör till slut. Hårda liv får hårda slut, ofta med förnedrande inslag, i denna serie.

Det är en HBO-serie, precis som Sopranos, The Wire, Generation kill och många andra bra produktioner. Det känns som att det var härifrån de fick sin stake, sitt mod att våga producera den bästa tv som producerats. Skådespelarna känns igen från nästan samtliga ovannämnda serier, plus storfilmer som Matrix och så vidare.

Det är mycket naket i serien, och då det mest är killar i handlingen innebär det snoppscener. Det skulle inte funka om det var en pryd serie, inte som skaparna valt att framställa det. En av mina favoritscener är då Keller står och pissar i en bunke, inlåst på isoleringen. Störtskönt! Varför vara rädd för att visa något som alla sett? Pryda jävla värld.Adebisi


För mig som missat det hela från början var det en uppenbarelse. Jag ser så sällan på tv, eftersom att mina arbetstider aldrig tillåter sena kvällar att jag oftast missar allt. Min flickvän har presenterat både the wire, Oz, samt otaliga andra program, filmer och böcker som jag älskat. Praktiskt. Nu då jag har kommit ikapp får vi helt enkelt prova oss fram. Sen finns det ju alltid de serier som alla friska människor rekommenderar.

Oz är hur som helst en lysande serie. Ett par karaktärer man lär sig älska är störtsköna dåren Adebisi, den listige irrländaren O’Reilly, nazisten och en av mina personliga favoriter: Vern Shillinger. Dennes rendezvous med den intagne alkoholiserade advokaten Tobias Beecher, är en grekisk tragedi på egna meriter. Vaktkvinnan Claire Howell. Ja, det finns många att tycka om, en del hatar man, som politikern Devlin, en högerpopulist som med mycket tveksamma medel vill göra livet värre för alla utom överklassen.En grekisk tragediPå ett sätt är det synd att det inte är baserat på verkligheten, men serien tar ändå upp frågor som bör få större utrymme i media, utan att vara predikande, vilken är en styrka med Oz. Det är ingen förskönande bild av mänskligheten vi serveras, det är snarare avskrapet, de som inte klarade av den verklighet de serverades, oavsett hur orättvis den oftast var. Så framställs det. Utan skygglappar och förskönande snuttefiltar. Blod, svett och sperma.

Biohazardsångaren har en ganska stor roll i den här serien. En Kissmedlem fluktar förbi i ett par avsnitt.

Jag kanske var sist att se det, men jag måste lyfta fram skiten till de som kan leva i ignorans. Se den här serien. Håll även utkik efter spermareplikerna i första avsnittet.

7 kommentarer:

radiogirl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
jöjj sa...

tja! sorry att jag aldrig hör av mig och orkar läsa allt bloggande. jag har fullt upp här bara med brev från kolonin och annat!

kommer och hälsar på i vanlig ordning, senare!

:)

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Ska kolla upp denna. Tycker annars att det är tunnt med bra tv-serier.

Fredrik sa...

Charlotte: Jag är helt svenssonifierad. Men jag skiter fullständigt i det. Så länge jag är nöjd. Så länge jag inte tycker att det kränker någon annan är jag nöjd. 8)

Jöjj: Jag har faith! In du.

Du är alltid välkommen. Jags ka vara frisk nästa gång bara. 8)

Tanken: klart att du ska. Mycket rått. Mycket naket. Och: mycket bra skådespelare. JK Simmons förtjänar fan en oskar!

radiogirl sa...

Fredrik, du argumenterar mot mig när jag håller med dig :)

Fredrik sa...

Oj. Jag trodde jag höll med dig. Jag måste tänka på hur jag uttrycket mig. 8) hehe

radiogirl sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.