söndag 6 maj 2012

DVD: Battlestar Galctica. Miniserien.

 Kapten Adama och president Laura Roslin i mitten. Sonen Adamo till höger, där vi också ser Starbuck längst ute + Boomer och Cheif. Till vänster har vi sekonden Tigh, Cylonagenten nr 6, samt det galna geniet dr Gaius Baltar.Jag fick den här serien rekommenderad för mig av Morgan Lie, Auberons gamla trummis, för fem år sedan. Jag led av en total sci-fi-blackout. Min sambo var helt emot det mesta som utspelade sig i rymden pga ångestframkallande. Jag tog inte till mig rekommendationen alls, men jag lade den på minnet. Jag tittade lite på nätet efter fakta, och insåg att det fanns flera serier med samma namn, alla från olika tidsperioder och alla med olika handlingar.

Nu ville det sig inte bättre än att jag ganska ofta blev påmind om serien, och då en kollega som aldrig brukar fastna för tv-serier, helt plötsligt avlossade bomben: "jag älskar den serien", bestämde jag mig. Detta måste beskådas.

Den killen är vad jag brukar beskriva som en kulturell katastrof. Men jag och sambon har en hobby, och det är att titta på tv-serier från dvd-boxar. Så då vi tittat klart på Mad Men, en fruktansvärt överskattade serie, bestämde jag mig för att chansa. En beställning senare så var serien hemma.

Den inleds med en miniserie på två eller tre timmar, som berättar hela händelseförloppet som serien baseras på: Mänsklighetens undergång.Här är karavanen av människor som letar den 13 koloninn (jorden) på flykt undan cylonernas vrede.
Kort: människan skapade en robot, cylonen, som de gav artificiell intelligens. De behandlar dem som slavar, vilket leder till revolt och krig. En vapenvila utlyses, och vi kliver in i handlingen 40 år efter det kriget. Människans tolv kolonier frodas och alla har glömt det gamla hotet. Då kriget rasade byggdes 12 gigantiska krigsskepp, en för varje koloni. Planeten Caprica, där vi får se mest av handlingen, har sin Battlestar galactica, ett äldre skepp som just ska bli omgjord till ett museum, och personalen ombord ska pensioneras.

Nu kommer cylonerna tillbaka efter 40 år i rymden. De slår ut alla kolonier och bara Battlestar galactica, samt ca 50 civila skepp klarar attacken. Människans flykt börjar och sökande efter den mystiska och sägenomspunna 13 kolonin inleds - och här börjar serien.

I rymden kan ingen höra dig klaga.

Castingen är bra. Skådespelarna som spelar i den här underbara rymdgolgatavandring är bra. Jag vill inte säga nåt mer. Jag kommer att gå igenom säsong för säsong allt eftersom jag har sett dem, det jag vill göra just nu är bara att få alla andra på den här planeten (eller i alla fall i sverige) att kika på den här serien. För det är bra skit. Jävligt bra skit. Det här är tillsammans med Firefly, den bästa science fictionserie som gjorts. Punkt.

Länkar: wiki eng.

5 kommentarer:

Simsalablunder sa...

Jaha, de kör stora snöskotrar i rymden. MacGyver är väl med i det däringa rymdprogrammet, har jag för mig.

Fredrik sa...

Inte i den här serien? 8) Du tänker på Stargate?

Det som är bra med skiten är givetvis det politiska. Och det blir bara bättre och bättre.

Simsalablunder sa...

Så är det nog. Jag har noll koll på titlar, bortsett från MacGyver.

Anonym sa...

Emman sa: ja de va då på tiden! Battlestar ä braaaaah! Däremot Farscape där det är fragglar med i början är jag lite skeptisk till.

Fredrik sa...

Em: Farscape? Vad fan är det? 8) Jag vill se!

Simsala: Jag kommer att utveckla mitt resonemang. Var så säker. :D