måndag 19 december 2011

Bland könsdoft och den rosa revolutionen

Det kanske ser fint ut, men här kommer blommorna att dö. Snart.En fråga som jag alltid slår skallen i, är den om vårdnad av barn.

Alla fattar att det är ett problem att två personer som har ett gemensamt liv ihop, ska gå ifrån varandra - och givetvis blir det barnen som får ta den värsta smällen. De har ju inte valt föräldrar, men de får leva med alla konsekvenser. Även små barn kan tycka att föräldrarna är oansvariga. Typ.

Men om man lyfter på det unkna täcke som skyddar kvinnans rätt att alltid vinna vårdnaden, hamnar man i en fördömd och inavlad debatt. Det handlar inte längre om att vi lever i en värld där två föräldrar har samma rätt till sin avkomma. Nej. Nu blandar vi in könet. Kvinnan får, enligt siffror jag hittade från 2007 (jag vet, inte de senaste siffrorna) vårdnaden i 90 % av alla vårdnadstvister.

Hur kan det komma sig i världens mest jämlika land?

Jo. Det ska jag med en mening förklara: vi är inte så jämlika som vi tror. Samma princip som leder till att kvinnan tjänar mindre på arbetsmarknaden, leder till att hon vinner i 90% av alla vårdnadstvister. Det är samma förtryck. Det är bara det att här ser det ut som att kvinnan är vinnaren.

Hur genushaverister som Per Ström tolkar det låter jag vara osagt, men han använder inte fakta eller statistik. Bara en gapig retorik som går ut på att fördöma allt vad feminism heter. Min följdfråga på den är: varför är det så viktigt för borgligheten/näringslivet/rasisterna att kvinnan ska vara orättvist behandlad? Varför använder sig - betalar - en av de ruttna tankesmedjorna Per Ström, som framförare av deras åsikter? Hur kommer det sig att dessa åsikter alltid betalas av de rikaste? Kan man ställe frågor om skolgång, för de som klickar gilla på förtrycket? Leder detta resonemang ända till den skolpennalism vi har fått se prov på i tidningarna i dessa dagar?

Jag vet hur moderater resonerar. De gillar inte problemet, alltså finns det inte. Jag kommer nog sent att glömma moderaten som sa något korkat i stil med: fattigdom finns i Afrika, inte i sverige.

Bekvämt. Då behöver man inte ta den diskussionen. Nästa steg, om frågorna blir för påträngande? Plan b? Enskilda fall. Ännu bekvämare.

Dock, det är något lustigt med att de som påstår sig värna mest om individen, är de som tar minst ansvar för densamme... Det är inte att värna för någon om man låter denne förfaras, så fort ett problem uppenbarade sig. Det är fascistiskt.

Så.

Könsdoften och förtrycket beblandas. Men varför är just denna fråga så viktig?

Det är en investering. En stor del av alla som sitter i fängelset har aldrig haft tillgång till sin far. Om vi inser att ojämlikhet är ett problem och tar itu med det, då kan vi faktiskt börja ta tag i nästa problem. Det handlar om att angripa skiten från rätt håll. Inte blunda och skylla ifrån sig, som vår statsminister ständigt gör.

Många av de problem som stavas psykisk och fysisk ohälsa, självmord, missbruk, sämre skolprestation och mobbing, skulle kunna lindras om vi hade ett mer jämlikt samhälle. Något som Per Ström och alliansen, med näringslivets pengar, motarbetar.

Tänk på det ett tag.

14 kommentarer:

C sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
C sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Nu ids jag inte kommentera att du i vanlig ordning varit framme med saxen.

Men. Den person som klickade Nej du... VEM ÄR DU? PER STRÖM? Jag håller utkik!

Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Denna debatt är ett getingbo. Jag är en av alla dessa manliga "rättshaverister" som verkligen får kämpa för att mina barn ska få träffa sin pappa och ändå är jag lyckligt lottad. Min erfarenhet säger att "familjepolitiken" är mycket ojämställd! Jag har varit med om oerhört mycket skit som varit nära att knäcka mig flera ggr. Det hela är mycket komplicerat men en viktig detalj är media där män (i många fall med rätta) framställs som misshandlande svin. Problemet är att det faktiskt finns kvinnor som gör likadant (eller liknande) men det finns inte i media och då finns det heller inte i verkligheten. Jag har varit med om att bli utskrattad av polisen vid flera tillfällen. Som avslutning på denna "hardang" vill jag poängtera att jag inte blivit kvinno-hatare och jag tycker det är pinsamt att kvinnor fortfarande bara tjänar 83% av en mans lön i snitt. M-partistaten har dock hjälpt till att förstöra eftersom kvinnolönerna var på väg i kapp innan regeringsbytet. (var då 89%)

Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Det finns så många infallsvinklar.

Men just det som Tanken tar upp, att han får ett sådan bemötande, är ju anledningen till att jag skriver om skiten. 8)

Jämlikhet måste uppnås. För barnens skull.

Sen skriver ni jävligt bra saker! 8) Tackar för det. Mina argument får mer färg.

Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Fredrik: Jag tackar för ditt inlägg!! (glömde förut!)

Charlotte: Dina inlägg utstrålar värme genom skärmen.

Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fredrik sa...

Mina kamrater! Tanken: vi står på samma sida i kampen mot vansinnet.

Det lustiga är att vi, som är för förbrödring och kärlek, vi kallas kommunister = massmördare. Jag känner att, hey, vi lever i the matrix. Vi valde fel piller. Eller nåt. I en frisk värld skulle dina problem inte finnas.

Min syster från Umeå, C, skriv den boken. Jag vill läsa den. Jag tror att det är dags nu.

Ett projekt. Idéer? 8)

Fredrik sa...

Ehh. FÖrlåt Charlotte. Det där lät fel. Man kan ju få för sig att vi ÄR syskon. Jag har en syster som heter Charlotta.

Nu är det uppklarat. :D

Charlotte sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.