måndag 15 december 2008

Privatisera det fria ordet... NEEEEEEEEJ

Att borgarna styr landet börjar sätta sina spår. Som supporter till hockeylaget Björklöven är jag medveten om fördelarna (läs pengar) av att en sponsor köper ett arenanamn för att få sin logga och/eller företagsnamn mer offentligt. För er som läst Naomi Kleins ”No Logo” kommer följande text att kännas bekant. Men för er latmaskar som inte ids läsa boken eller som inte förstår bättre kan det vara jobbigt att läsa om det som blir resultatet av denna företags… mardröm?


Nu vill jag bara säga att just Björklöven givetvis har det bästa namnet på ”sin” arena (arena?), ”Umeå arena”, helt befriat från kaffemärken eller halstablettsreklam. Men det har inte med saken att göra.


Jag har skrivit om det förr, om den nya tidens kapitalistiska stalinism. Om totalitarismen som skapas av att företag ”äger” dessa så kallade ”upplevelsearenor/-center” som bland annat hockeylag (allt som oftast) huserar i. I stockholm är det Globen som är hemmet (nåja, ni som kan er hockey vet att både djurgården och aik spelar på Hovet på grund av publik som inte finns) för det lag som ligger i elitserien. Att det är en nackdel för djurgården är ingen hemlighet, de får inte de pengar som Färjestad tillexempel, får. Men det är en annan debatt.


Många ord, som min dotters dagisfröken brukar säga (om dottern, 2,5 år).


Borgarna är ju som bekant av den uppfattningen att all kultur måste vara kommersiellt bärande, annars ska den inte finnas. Jag har förklarat det vidriga, darwinistiska i den hållningen tidigare, så det gör jag inte igen. Jag tänker bara konstatera följande: Staten (borgarna) har sålt namnrättigheterna till Globen. Till Ericsson. Coolt! Typ.


Ponera följande: mitt band (eller vilket band som helst) ska spela där, bandets texter kritiserar själva fenomenet med företagssponsring, bland annat av de anledningar jag angett här och där. Då säger de, Ericsson, att de inte låter bandet spela där. Censur! Det händer hela tiden i vårt öppna och förstående Sverige, men mitt bästa exempel är från USA där bandet Machine Head skulle spela i Anaheim, på en arena ägd av Disney (hockeykännare vet att Disney ägde laget tidigare). På grund av de krigskritiska och allmänt samhällskritiska texter blev de helt sonika förbjudna att spela där. Det hade inte med pengar att göra, spelning var finansierad av biljettförsäljning, alla inblandade skulle få sina pengar.


Detta är alltså något som de företag som äger forumet där konsten skall visas/avnjutas kan. Ingen ifrågasätter det. Men det ÄR en inskränkning av det fria ordet; det offentliga utrymmet försvinner till privata företag som inte känner för en debatt där deras metoder ifrågasätts. Och däri ligger givetvis problemet med att företag äger det utrymme som folket tidigare själva kunde nyttja. Där torg en gång i tiden var en utmärkt mötesplats för människor, för att antingen umgås eller lyssna på politiker, till exempel, finns nu köpcentra ägda av privata intressen, tror någon på fullt allvar att de vill se en protest mot de butiker som kanske bryter mot mänskliga rättigheter? Nej just det.


Den fria marknaden är i detta fall något helt annat än en fri marknad.


Alltså, borgare, försök åtminstone tänka till innan ni bygger barriärerna mot det folk ni vill utnyttja.

2 kommentarer:

Emman sa...

Men fucken! JAg blev tvingad att skaffa användare innan jag fick kommentera. All for you pal! I alla fall...det jag sa var att..satan vad text du producerat. Det tar nog ett tag att läsa igenom. Tur jag är halvledig imorgon. Jag har iochförsig också hunnit knåpa ihop några rader text i min eminenta blogg. Den skapades mest när min pappa dog för att få lite ordning i allt kaos i skallen.

Fredrik sa...

Emman: Hjälp, när hände det? Beklagar helvetet!