måndag 22 december 2008

Johan Norberg - Timbro

Varje gång jag ser på tv och det är ett debattprogram om politik finns det alltid (!!!) minst en representant från den tokliberala ”tankesmadjan” Timbro. De är så överrepresenterade i media att jag börjar känna igen dem på deras ansikten. Det är först och främst olustigt - vad har de gjort för att förtjäna sin särställning som politiska experter? För det andra är det olustigt; deras retorik är plockad från den republikanska högern i USA, och deras agenda innebär att allt socialistiskt är av ondo och allt statligt ägande är kommunism; stalinism är ett begrepp de använder såväl mot all form av social verksamhet (läs: välfärd), och som beskrivning av exempelvis Göran Persson.


De har lite problem just nu eftersom den ideologi de förespråkar förlöjligas mitt framför deras ögon. De kan inte riktigt möta den kritik de rättmätigt får utstå. Därför är de nu desperata, så pass desperata att deras överbefälhavare allt oftare syns på tv, Johan Norberg, författare till boken ”I globaliseringens försvar”, eller något liknande. En bok proppfylld av utvald och förvanskad information om vad globaliseringen egentligen innebär för världen.


Igår debatterade han om den ekonomiska krisen, och det var rent bedrövligt, jag tyckte synd om honom. I och med att alla hans argument har förlorat kraft är det väldigt lätt att synliggöra bristerna, nu då han inte kan ljuga hur mycket som helst om dem. Det går liksom inte att påstå att all skuld skall ligga på fattiga människors dåliga lån, det är bevisat bortom all mänsklig tydlighet att just det bara var EN av brickorna i det bräckliga nyliberala spelet; fallet skulle komma, eftersom att den ekonomiska politik de, nyliberalerna, förespråkar, måste expandera för att fungera. Då expansionen nått sin kulmen syns systemets tillkortakommanden; pengar skapades från ingenting, pengar som aldrig fanns blev stöttepelare i ett sjukt system. Då folk började ta ut dessa opengar startade nedgången. Och likt dominokrickor faller de, en efter en.


Man kan ha många åsikter om den svenska högern, men de är i grund och botten anhängare av den statslösa, helt privatiserade marknaden som skapat denna kris, så de bör stå där med den skam de förtjänar.


Men Johan Norberg, han är verkligen kejsaren utan kläder just nu. Samma kejsare han ansträngde sig att utpeka Naomi Klein för att vara, efter hennes senaste bok ”Chockdoktrinen”. Istället för att skriva ihop en massa dynga om vad som inte var sant, kanske han skulle försöka förstå vad hon skriver, då hade han insett att hans lag inte bara förlorat, utan just nu blir totalförnedrade. Och ändå får de, timbro, agera ”experter”…


Johan Norberg, du sa tidigare i år att den globala fattigdomen sjunkit tack vara er politik. Hur var det nu igen?

Inga kommentarer: