tisdag 16 december 2008

Att släcka en eld

Av någon anledning fick jag som ung lära mig att man släcker elden där den får sitt bränsle, om man måste släcka den, inte i toppen av eldens lågor. Det var väl bra att veta, i Norrland var det ju alltid kallt på den tiden, för cirka 25 år sedan, man var väl tvungen att elda för värmen.


Det är ett tänkande man kan föra över på mycket annat här i livet. Om man har ett problem kan man till exempel med gott resultat inrikta sig på problemets kärna istället för att försöka bota problemets symptom. Det känns som en sanning, något klokt att ta med sig på livets brokiga väg.


Med tanke på det finner jag moderaternas nya giv märklig; de vill se till att antalet deprimerade, långtidssjukskrivna människor försvinner - men tydligen bara i statistiken. För utanför statistiken skall de inte underlätta för dessa sjuklingar, vilket ju förvisso vore en riktig högoddsare. Nej, moderaterna vill få bort problemet med att helt enkelt ta bort möjligheten att bli sjukskriven.


Det är alltså att försöka släcka en eld med att sikta på lågornas topp. Det går inte, människorna de verkar ogilla kommer inte att må bättre, förmodligen kommer de att må sämre. Men de kommer inte att synas i statistiken.


Jag hoppas att brandförsvaret säger nej till borgare som vill söka jobb hos dem.

Inga kommentarer: