fredag 21 december 2012

Det behövs en helthetsbild av högern för att förstå varför den suger purjolök

Det har blivit så.

Mitt problem med den borgerliga politiken har alltid varit att de står för en bakåtsträvande humanitär utveckling; i deras värld är det problem med rättigheter på arbetsplatsen eller ett fackligt engagemang - de ser hellre en värld där företag får göra som de vill, släppa ut hur mycket skit som helst - till inga eller så små kostnader som möjligt. Det är helt enkelt företagarnas intresse de representerar.

Men debatterna som förs handlar om detaljer i deras misslyckade regerande; problem med försäkringskassan, sämre resultat i skolan och en ökad ojämlikhet förklaras med enskilda fall, inte i en enda fråga tar de ansvar för den politik de de facto genomfört.

Och det är det som är problemet, man hamnar i många små debatter, istället för den stora, den som faktiskt visar att den borgerliga politiken är dålig för ett jämlikt och rikt samhälle. Det finns hur många vetenskapliga studier som helst att luta sig mot - men vi fastnar i detaljerna.

Det är egentligen väldigt enkel, man behöver verkligen inte vara konspirationsfantast för att se ett klart samband mellan vad svenskt näringsliv investerar i för tankesmedjor, och de otroliga summer de lägger ner på dessa och den politik som borgarna för. Det är en detalj jag brukar skriva om här på bloggen.

Den stora skillnaden mellan näringslivets tankesmedjor och de borgerliga partierna är att tankesmedjorna oftast är mycket mer extrema än vad alliansens partier är i sin politik - det är nyliberalismens megafoner. De lägger ner miljoner på att ge ut märkliga, bevisat lögnaktiga böcker om politik. Det är rätt komiskt att de samtidigt fördömer statlig propaganda, med tanke på att de är propagandamakare själva - de får betalt för sina åsikter, hur tydligt kan det blir?

Tankesmedjorna kan vara extrema. Politikerna skulle aldrig klara av att ha en som Roland Poierier Martinsson ståendes och säga att ett jämlikt samhälle är dåligt och att vi bör leva kristet. Det funkar inte. Inte i sverige.

Lösningen från högern för att bryta sossarnas styre var ju den simplaste. Det märkliga var att den gick hem. För trotts att alla påvisade vilka följderna skulle bli - och sedan blev - avfärdades i debatten för att komma med vänsterpropaganda alternativt skräckpropaganda. Det är helt vansinnigt att ingen röt till. Vad är det för seriös retorik?

Men med retorik tagen rakt från ett socialistiskt parti, klev alliansen fram och vann valet. Att inget de sa hade någon bäring verkade inte spela någon roll. För med facit i handen, de som hade det bäst, har fått det mycket bättre. Var det någon som förväntade sig att andra än de sjuka och fattiga skulle få betala den notan? Sänker man skatterna med mer än 100 miljarder kronor måste pengarna komma någonstans i från.

Men då man ska diskutera hamnar man periferin, man diskuterar små detaljer, då det man bör diskutera är helheten.

Den här helheten. Vill vi ha ett samhälle där skolorna blir sämre, där äldrevården har blivit en guldgruva för riskkapitalister, där vårdcentralerna försvinner från de fattiga förorterna, där allt mindre rättiheter på arbetsmarknaden är svaret på alla frågor, där de sjuka förnedras på grund av byraktraktisk fascism, där långtidsarbetslösa förs in i statarliknande arbetsmarknadslösningar, där medicinen blivit mycket svårare att få tag på i och med privatisering och utförsäljning, där våra statliga företag och tillgångar reas ut -ibland under rent brottsliga former.

Vill vi det? För om vi inte vill det är det rätt enkelt att sätta foten i ansiktet på den borgerliga retoriken, det är faktiskt en lögn.

Den enda gången jag tror de var riktigt ärliga var då de pratade om välfärdens kärna. För i min värld omges en kärna av fruktkött. Om man tar bort allt kött som ser till att samhället aldrig svälter, då man bara har en kärna kvar, som inte duger till nåt, då är högern i mål med sin politik.

För någonstans har den här kunskapen förvirrat sig bort: välfärden finns för de som behöver den. De som hellre skulle köpa en dyr försäkring, för att slippa dela skattenotan, de vill ha det så här.

Jag anser att vi är tillräckligt utvecklade som människor för att hjälpa även de som har det dåligt - motsatsen är en tillbakagång på hundra år av utveckling.

Det är DET man måste påvisa och kritisera. För de ord alliansen använder låter vackra, men de är helt tomma.

Konsekvenserna av den borgerliga politiken är dess problem. Problemet är att ingen ifrågasätter den propaganda den inlindas i.

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jag håller fullständigt med! Dessutom är det ju så att alla faktiskt förlorar på denna nyliberala politik. Även de rika gör faktiskt det när det kostar 1 miljon för en hjärtoperation tex.
Jag skulle vilja tillägga att jag tyvärr tror att det rentav är ännu värre än du beskriver. Det hade varit ganska lätt att få ner ungdomsarbetslösheten men regeringens sk åtgärder har bara ökat den. Varför? Jo man vill ha en riktig desperat fattigklass som är beredda att arbeta i Anders Borgs "nya tjänstesamhälle". Där kommer nya jobb som påklädare, ryggskrubbare, bilvakt, tex.