onsdag 19 september 2012

Naiva nyheter

Dagarna går. Man väntar.

Man önskar. Jag önskar. Jag önskar att det fanns rimlighet i det vi kallar vår vardag. Jag önskar att svart skulle kunna få vara svart och inte tvärtom. Jag tänker inte på hudfärg, utan snarare på den information vi har, och hur den misshandlas av ekonomiska intressen - så kallade incitament - som gör att fakta ignoreras eller förljugs, allt för att maximera vinsten.

Jag har försökt peka på mediemogulen Rupert Murduch i flera år, för att visa vilket maktfullkomligt svin han är. Exempel som då hans bolag sparkade den journalist som avslöjade skandalerna som utspelade sig på Abu Grabifängelset i Irak, visar på ett förakt mot journalistik och mediakonsumenterna. Man kan med stort nöje ägna sig åt filmen Outfoxed: Rupert Murdochs war on journalism. Det finns exempel i drivor - och vad händer? Imperiet knakar efter en medial utpressnings och avlyssningsskandal utan motstycke. Det visade sig att det var värre än vad bilden tidigare visat - det visade sig att jag hade rätt om hur fri från skrupler mannen egentligen var.

Den som är förvånad är bortom naiv. Där biter inte fakta om den så suger sig fast i halsen som en vampyr.

Där ligger väl det stora problemet. Inte i att fundamentalister alltid är idioter, utan i att ingen uppmärksammade intressekonflikten - för jag kan omöjligt ha varit den ende som anade ugglor och dollarhögar under pressarna.

Det finns ett vinstintresse i nyheter. Det finns ideologiskt styrda nyhetskanaler som struntar i fakta och kommer med rena lögner, för att någon har betalat för det. Det är ingen hjärnkirurgi vi pratar om här. Det är det rena vinstintresset, girighet där inga medel skys, och inga kostnader för att slippa ansvar är för stora. Fundamentalism var det...

Det demokratiska problemet i att vi får nyheter som är illa undersökta, eller helt enkelt baserat på en dilettants antaganden är inte bara enormt, det är illavarslande för framtiden. Vi köpte för fan ett krig, rakt av, hur illa bevisning för det än höll ihop; vi köpte ett krig där bevisningen byggde på en skoluppsatts från en student. I efterhand har flera av de stora mediebolagen rannsakat sig själva och erkänt sina tillkortakommanden. Men allvarligt, ska det behöva hända alls? Ska vi inte kunna lita på att vi får nyheter som är faktagranskade och verifierade då vi tar del av den?

Svaret är givetvis ett deprimerande nej. Inte så länge det finns ett vinstintresse som krockar med kunden - inte så länge man kan köpa en rapport och sedan ändra det man inte gillar, och sedan presentera det som fakta. Svensk näringsliv har timbro som största "djävulens advokat", då de släpper böcker med propaganda, betalade av det näringsliv de ska försköna.

Det alliansen vill göra med tv-licensen är både uselt och beräknat. Var så säkra.

Och dagarna, de bryr sig inte ett skit, utan passerar helt friktionsfritt.

Just ja, eftersom att jag är socialist kan man vifta bort all kritik från mig med mantrat: Stalin, Pol Pot, Kuba.

Ridå.

2 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det håller på att undersökas hur många skolor i Sverige som använder sig av sk "gratis" läromedel. Det mesta från Timbro, men även Apple, Microsoft och McDonalds!! Många skolor har dåligt med pengar men många skolor har också tillsatt rektorer med "rätt" partifärg. Ska bli intressant att få veta när denna undersökning är färdig.

Simsalablunder sa...

Fint i skrevet.