måndag 6 augusti 2012

Battlestar Galacticabesläktade Caprica. CAPRICA!

Sporten på tv passerar mig relativt obemärkt. Musik är roligt igen. Jag kan framförallt spela på en gitarr igen utan att riskera att riva upp såret som gav dumheten ett ansikte.

Det såret hände då jag såg Caprica.

Battlestar Galacticarelaterade Caprica, en serie som utspelar sig 58 år innan originalserien (och jag menar inte 70-talsversionen, utan "nyinspelningen av originalserien" då jag skriver originalserien, även om det vore logiskt få för sig det). En del röster ville göra gällande att denna serie skulle vara bättre än BSG.

Jag kan lugnt säga att de tyvärr hade fel. Hade Caprica varit bättre än BSG hade ingen varit gladare än jag - Battlestar Galactica är nämligen något av det bästa jag sett på tv - och skulle jag finna något bättre, seger!

Men Caprica har för många märkliga, ologiska gap, som om man sett originalserien, blir omöjliga att placera i något slags historiskt perspektiv. Cylonerna i originalserien var ju betydligt äldre än de som skapades här, samt att de så kallade "skinjobs" historia blir helt obegriplig, med tanke på vad vi redan visste, hur Caprica slutar.

Bortser man från det är Caprica en snygg dramaserie, likheterna med Battlestar Galactica är att de utspelar sig på Caprica, den planet som vi fått se mest av i den tidigare serien. Styrkan med serien, säger de som gillar den, är de politiska frågor som ställs mot vår tid. Det kan jag köpa till en viss del.

Seriens hjältinna, den tonåriga Zoe Graystone, som dör, man har en cyberkopia som hon skapat med hjälp av ett unikt program med vars hjälp man kan skapa digitala, perfekta avbilder av människor, med känslor och, faktiskt, våra minnen. Zoe Graystone, spelad av Alessandra TorresaniTekniskt kan man säga att Caprica är 100 år före oss, här, idag. Ge eller ta lite - på en höft. De har en glasögonliknande attrapp, som gör så att vi kan koppla upp oss på ett internet där du deltar med hela din kropp. Givetvis har det skapat en helt ny svart marknad, där du på obskyra sajter kan få delta utan regler. Mord är ok. Man dör ju inte i verkligheten, man blir bara nedkopplad. Ta av attrappen och gå vidare, skulle man kunna säga.

Problemet med Zoe, som är med i en hemlig organisation för följare av den ende guden "Soliders of the one - STO", en monolitisk gud - identisk med den kristna/judiska/muslimska, av diffust förklarliga skäl - är att hon har en plan, som hon inte berättat om för någon. Ett lika stort problem är att folk från hennes sekt är självmordsbombare. En av dessa befinner sig trist nog på samma tågvagn som Zoe. Hon dör alltså, utan att ha berättat om sin plan, eller sitt datorprogram för någon, typ.

Att dra paralleller till kriget mot muslimer, som den internationella högern för, behövs inte, de är självklara - här är de tolv olika planeterna ungefär som jordens motsvarighet till nationaliteter, folkslag, religiositet och världsdelar. Caprica är den rikaste planeten, och politikens huvudsäte bland de tolv kolonierna. Zoes far, Daniel Graystone är ägare till det största företaget på Caprica, Graystone Industries. Graystone Industries är företaget bakom de attrapper som man "kroppssurfar" med. De håller även på med att tillverka robotar till försvaret. Eller som Daniel beskrev dem: Cybernetic life-form node; Cylon. AH. The plot thickens.

Två andra personer dog också på det tåg som dödade Zoes människoversion och flera andra oskyldiga. Shannon och Tamara Adams. Fru och son till Joseph Adams, som senare tar tillbaka sitt Tauronska namn Adama. Pappan till amiral Adama från BSG således. Joseph kontaktas först av Daniel, då denne har problem med sitt kontrakt med militären, samt en konkurrent om det kontraktet från planeten Tauron. Joseph Adama är ursprungligen från Tauron, en planet som beskrivs som Capricas största konkurrenter till position som ledande planet. Vi får alltså ta del av ett drama som blandar in religion, terrorism, samt kalla kriget i handlingen.

Joseph Adama är också medlem i ett brottssyndikat som påminner hemskt mycket om maffian.

Tragiskt nog måste allt få plats i den enda säsong som finns eftersom att denna serie lades ner. Människor. Kan ni ge saker lite tid att utvecklas?

ah.

Hur som haver, det här är bra skit. Men det är inte ett krigsdrama, det är en helt vanlig dramaserie, men den har en främmande värld som bas - det gör det lite roligare. Droglagarna är till exempel speciellt roliga.

Men jag ska inte berätta allt. Förvecklingarna i serien är era att finna.

Har ni frågor på det?
3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Fredrik sa...

Rasistiska, anonyma kommentarer, med länkar till rasistiska breivikiska sidor, tas alltid bort.

Fredrik sa...

Så fracking det så.