söndag 17 februari 2013

Det ideologiska haveriet

Det nya m är det gamla m, det är samma människor. De har nya affischnamn. Men de har bytt retorik. Det är fakta. Alla som kan det minsta om politik borde ha insett det. Jag hörde en borgerlig debattör förklara moderaternas förändring. De har släppt lite på sina hjärtefrågor, och blivit mer pragmatiska.

Jo, så kanske det ligger till. Men jag är skeptisk. För då deras politik har exakt samma konsekvenser som alltid, då är det inget nytt. Inte alls. Det är bara ord, som används som smink för att skyla verkligheten.

Kommer ni ihåg då Maud, idioten från Robertsfors, sa att svenskarna inte vill äga Saab. Hon sa det med emfas och såg kränkt ut på riktigt. Det handlade givetvis inte om att vi inte VILLE äga Saab. Det handlade om hennes nyliberala övertygelse. Vi, staten, ska inte äga. Varför inte? Jo, för att om vi äger nåt, då måste vi sköta det. Då måste vi ta ansvar. Och om ägarna är staten, då är det VI som äger det. Då har vi demokratiska möjligheter att påverka skiten. Hon grinade för att hon var tvungen - det hade sett dåligt ut annars då hon körde över c med att klicka gilla på kärnkraft...


Är då borgarna mot demokrati? Ja, alltså, de skulle aldrig erkänna det. Men om man backar ett par meter från debatten och tittar på vad de säger, och vad de har sagt, och konsekvenserna av det, då ser man en politik som tar makten från medborgarna och ger den till företag. De kallar det frihet. Jag kallar det nåt helt annat - och det är inte med fina ord.

Vill ni ha exempel på det får ni googla, men minns då moderaterna för ett par år sedan motsatte sig ett demokratiprojekt som skulle öka röstdeltagandet i förorterna. Med vidriga borgerliga slutsatser, insåg de att de förmodligen hade väldigt lite att tjäna på det, och då ska man verkligen inte stödja det. De jobbar så.

Det är ett av tusentals exempel på varför vi inte behöver borgerlighet. De bra tankarna, det finns väl någon enstaka sådan, kan vi adoptera. Resten löser vi med hjälp av närdemokrati och kooperativt ägande. Det är den enda vägen mot ett rättvisare samhälle. Ni som inte håller med anser förmodligen att det är frihet att sänka lönerna för de som redan tjänar lite. Ni hatar eller föraktar fackföreningar. Ni har nåt fruktansvärt fel i eran skalle. Ni borde undersöka om ni saknar empati, det är nämligen sjukligt. Ni behöver vård, inte plats inom den politiska hierarkin. Hör du det Reinfeldt!

För visst är det lustigt att vi inte kunde äga Saab, som vi skulle kunna göra till en föregångare inom miljöutveckling, nåt som skulle ge jobb åt svenskar, och nåt som skulle öka vårt demokratiska inflytande.

Vad vi fick i stället? Vi fick en räkning på 97 miljarder för kolkraft.

Jo. Det är politik. Vi kan inte äga en bil som leder utvecklingen från vår undergång. Men vi kan äga kolkraft, eftersom att det inte är en bil. Eller? Det är med småsint jävla beräknande man kommer fram till något liknande.

1 kommentar:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Jävligt bra skrivet! Jag skulle vilja drista mig till att påstå att det handlar om en lätt men ändå ödesdiger hjärnskada som borgare lider av. (vanligast bland moderater). De borde därför vara strängt förbjudna att inneha någon typ av makt eller ansvar.