lördag 8 november 2008

Vänsterpropaganda. Skräckens agitatorer.

Jag har alltid haft stora problem med de regler som liberaler vill skapa åt företag. De innebär alltid eftergifter för arbetarnas säkerhet och hälsa – för att inte tala om den ekonomiska förlusten (för arbetaren). Dessa regler, som världsbanken och den internationella valutafonden (IMF), med våld infört i ett flertal u-länder, ger företagen full frihet från landets nationella lagar; inga bestämmelser eller regler kan hindra till exempel miljögifter från att föras in i landet, eftersom att de är varor. Med varor handlar man.


Men jag är den första att erkänna att min kunskap om ekonomi är begränsad, snällt sagt. Mycket måste jag läsa om flera gånger innan jag kommer igenom alla namn och förkortningar. Men när man väl har kommit en sådan bit på vägen ser man en bild av vansinnet; pengar skapas av luft, värden som inte finns dubbleras ibland upp till hundra gånger sitt ursprungliga värde. Som om inte det vore galet nog har man också en hel marknad på sidan om som ägnar sig åt att spela på de resultat som börsen ger. Men kan alltså vinna på en sjunkande aktie. Ett derivat.


Man skapar alltså pengar från ingenting. Detta har också hänt tidigare på 1900-talet. Då ledde det till en världsomfattande depression. Man gjorde det i Tyskland en gång, samma resultat, men lite mer begränsat.


Den marknaden som har rätt att leka med siffror på det sättet är, förutom ansvarslös och girig, helt befriad från förnuft. Det är därför vi har en ekonomisk kris. Problemet är att pengarna ruttnat i ett system som inte haft någon som helst reglering av hur många gånger man kan få dubblera värdet av en dollar. Då folk vill ha de pengar de faktiskt har tjänat ihop, börjar allt rämna, pengarna finns nämligen inte, de har spridits ut över värdepapper världen över så många gånger om att de inte är värda något mer.


Det kallas någonting...


Lösningen vi har blivit serverad kan vara den sämsta någonsin; samtidigt som bankerna behöver de tillskott som de blivit beviljade (räddningspaketen på flera tusen miljarder som klubbats världen över) har en ny ordning skapats: banker får inte gå i konkurs. Politikerna tillåter det inte. Kommer detta att leda till värre spekulationer, då man ändå har en statlig garant bakom sig, eller kommer de regler som behövs för att kunna träda i kraft faktiskt hjälpa? Vi får se. Världens ledare har visat att man försvarar kapitalismen med alla medel man har.


Detta är nyliberalismen. Jag har påtalat detta problem i flera år nu, men blivit utskrattad som olyckskorp eller avvisad som ung och naiv. Jag säger bara: vad var det jag sa?


Den fria marknaden faller på sitt eget grepp, där man belönas för snabba vinster skapas en tradition av mygel och ryggdunkande; man belönar varandra av den enkla anledningen att man kan. Ingen kontrollerar eller ifrågasätter handlandet.


Marx sa det för snart 200 år sedan.


Men att påtala det är inte tillåtet, borgarna vägrar lyssna, fakta är irrelevant då ideologer står i vägen.

Nyliberalismens skymning

Inga kommentarer: