onsdag 6 mars 2013

Kontemplera: konsekvensanalys

Jag har ingen lust att skriva samma saker om och om igen.

Ändå är det exakt vad jag har gjort på den här bloggen i mer än fem år. Och, det verkar som att jag måste fortsätta. Jag har ingen av-knapp. Jag kan inte välja att vara tyst då folk ljuger om så uppenbara saker att jag bara storknar.

Det handlar ofta om att ställa konstiga argument mot det som vi kallar verkligheten. Dessa argument faller rätt så ofta då de tas ut ur sin luftbubbla. Som då liberaler försöker anklaga vänster för att vara rasistiska då man försvarar ALLA människors rätt att slippa bli utnyttjade. Ja. Ni ser ju. Det är klart att någon måste skrika ut sitt hat mot detta medvetna sätt att handskas med den ovannämnda verkligheten.

Jag ger mig på de som förtjänar det. Borgare först och främst, eftersom att jag ser dem som den personifierade ondskan.

Jag ger mig på rasister eftersom att jag anser att de står för något som är så vidrigt och dumt att de inte förtjänar att stå oemotsagda.

Jag ger mig på nyliberalism eftersom att det är en synnerligen lömsk borgerlighet. De pratar, som vilken borgare som helst förvisso, om frihet. Men de säger nåt annat.

Börjar man med att konstatera att själva grundtanken är en fri marknad, måste man redan där ställa frågan: vad är fri? Lyssnar man sedan på de argument som läggs fram inser man att frihet handlar om företags rätt att skita i regler. Samtidigt upprepas deras mantra: "marknaden löser sig själv". Jag vill här påminna om den nyliberale chefsideologen Johan Norbergs hyllning av finanskrisen, eftersom att den är rätt jävla talande för vad de egentligen säger.De kanske hade glömt sin privata försäkring? Full fart bakåt!


Sen kommer nästa tanke upp i skallen, det borgerliga mantrat (borgarna har många mantran): "kommunismen är en fin tanke, men de funkar inte i verkligheten." Alltså, är det någon tanke som inte fungerar i verkligheten är det nyliberalism. Deras mantra om marknadens fantastiska egenskaper bygger på fantasin att ingen som är i ohotad maktposition kommer att utnyttja det. Som sagt, idag pratar jag om verkligheten i var och annan mening, och redan här ser vi ju vad som händer på denna fantastiska marknad: vi blir lovade nötkött, vi får nåt annat. Jag lägger ingen vikt vid vilket djur man dödar och äter, men det är bedrägeri. Inget annat.

Jag sätter min ruttna själ på att det är pengar som ligger bakom detta. Vad skulle det annars vara? Varför skulle någon byta ut innehållet i deras produkter om de inte tjänade på det? Nu har vi ändå kontrollerande organ som håller marknaden i tyglar, eftersom att vi vet vad som händer annars. Lösningen på detta skulle alltså enligt timbrohögern/de nyliberala, vara att släppa skiten helt fri. Ta bort reglerna. Frihet åt alla som har råd! För det blir ju konsekvensen.

Vi väljer inte att flyga med Ryan Air för att vi är fria, vi väljer det för att vi har råd med det. DET är den fria marknaden.

Det värsta vore ju i och för sig om denna marknad släpptes in på välfärdsområdena. Vård och skola får aldrig vara vinstdrivet.

Men vänta...

Konsekvensanalys? Ja... Näringslivet, de som är de riktiga rösterna bakom alliansen, vill stärka vår frihet. Den förgående meningen kan implodera av sarkasm. De vill förbjuda kritik mot företag. Närhat, säger de och ser lite oskyldigt lättgråtna ut. Kritik mot företag? Företag som den fria marknaden skulle sköta friktionsfritt? Som Carema?

Skjut mig. Eller ännu hellre, skjut de på näringslivet! Oj. Nu blev det dålig stämning här... Våld är aldrig en lösning! Men frustrationen och hatet som nyliberala och borgerliga konsekvenser ger är omätliga.

Nyliberalism kommer att leda till nåt bättre, men först måste skiten förgöras. Observera att förgående stycke om att skjuta idioterna lätt ger indignationspoäng hos lallare som Fredrik Segerfeldt.

10 kommentarer:

Spader Ess sa...

De flesta "ismer" ser bra ut på pappret, sedan blandar man in människor i ekvationen och då kan det gå lite hur som helst. :-)

Tyckte det var lite extra roligt igår på nyheterna när vår käre skolminister gick ut och sade (som om det vore något nytt) att privatiseringen av skolan kanske behövde lite kontroll och regler och att det inte blivit helt bra som det var nu. Sent skall syndaren vakna. :-)

Nils Holmlöv sa...

For the record - kommunism är inte fint ens i teorin. Tanken "från var och en efter förmåga, till var och en efter behov" gör det lönsamt att överdriva sina behov och underdriva sin förmåga. Det leder till ett samhälle med sjunkande produktivitet och skenande behov.

Francisco sa...

Du blandar ihop den fria marknaden med anarki, antagligen medvetet. En "marknad" är inget väsen som vi nyliberaler tror löser alla problem med någon sorts magisk automatik, och heller ingen arena där man får göra som man vill bara för att man är rik eller mäktig.

En marknad är egentligen ingenting, bara en benämning på när människor utbyter varor och tjänster. Det kommer de alltid göra oavsett om systemet heter kapitalism eller socialism, frågan är om utbytet sker i frivillighet eller ej.

Den fria marknaden betyder att alla människor är fria att bestämma över sig själva men inte över andra, alltså: om jag har en vara eller en tjänst så bestämmer jag dess pris, det jag vill ha av andra för att lämna ifrån mig den. Den ofria marknaden betyder att du sätter priset på min vara eller tjänst utan att ge mig ett val, och priset du sätter är så klart 0.

Det gynnar dig att ha en ofri marknad eftersom du då kan få det jag har utan att erbjuda något i utbyte - det socialister kallar "solidaritet". En fri marknad är likaledes dålig för dig eftersom du måste ta hänsyn till vad andra människor vill ha.

Skillnaden mellan ideologierna är alltså metoderna man använder för att få det man vill ha: våld eller förhandling. Nyliberalism är inte att man får göra som man vill utan att man får göra som man vill så länge man inte skadar andra. Bedrägeri är att skada andra, det tillåter inte nyliberalismen, men det betyder inte att det är OMÖJLIGT att ägna sig åt bedrägeri. Vilken regel som än finns GÅR det att bryta mot den.

Kommunismen är ingen fin tanke eftersom den bygger på ofrihet som metod, den anses fin av socialister för att de tror sig tjäna på andras ofrihet, inget annat. Vi nyliberaler tror på den fria marknaden inte för att den är "bäst" utan för att den representerar ett moraliskt ideal: alla människors lika rätt till självbestämmande.

Att det idag finns ofrihet, brottslighet, korruption och bedrägeri är inget argument mot den fria marknaden, och heller inget argument för socialism. Socialism betyder inte att alla är snälla och generösa utan att metoden för att få vad man vill ha är tvång, att människor inte får bestämma över sig själva, sina liv och sina egendomar. Allt annat är lögner.

Per och Marie sa...

Vi liberaler anser inte alls att kommunism är en god tanke fast dålig i praktiken. Vi anser att kommunismen inte funkar DÄRFÖR ATT den har grundläggande teoretiska brister. Axiom som proletariatets diktatur och därtill kopplade tankar om att ändamålen helgar medlen, behovet av att röja undan borgarklassen för att bereda vägen för det klasslösa samhället m m, ledde till massmord på människor i flera kommunistiska länder under 1900-talet.

Per Altenberg sa...

Vi liberaler anser inte alls att kommunism är en god tanke fast dålig i praktiken. Vi anser att kommunismen inte funkar DÄRFÖR ATT den har grundläggande teoretiska brister. Axiom som proletariatets diktatur och därtill kopplade tankar om att ändamålen helgar medlen, behovet av att röja undan borgarklassen för att bereda vägen för det klasslösa samhället m m, ledde till massmord på människor i flera kommunistiska länder under 1900-talet.

Simsalablunder sa...

"Vi liberaler" vilka är det? Det är en minoritet som är nöjda med att andra har det mycket sämre än de själva.

Man skall egentligen inte ägna tid åt neoliberaler som tror sig veta vad kommunism och socialism är. De gör som de alltid gjort för att få ihop sin världsbild, pysslar med cherry picking, och är i grunden helt ointresserade av att vilja förstå.

Just oviljan att förstå kan härledas till deras religiösa tro på begreppet "frihet", som är synnerligen luddigt definierat och elastiskt, och som byter betydelse allteftersom neoliberalen/liberalen ombeds förtydliga sig.

Främst kopplas "frihet" till en marknadsmodell som inte existerar, annat än som teori. Utifrån den tror man sig sedan kunna skapa sitt Utopia, gärna genom påtvingade avregleringar.

Idéerna kommer främst från en liten stenrik elit, de som tjänar på det kortsiktigt. Men det gör intet för "liberalen". Dagens uttalade liberal slickar uppåt och sparkar nedåt och hoppas att de inte blir påkomna, ty då måste de återigen försöka slingra sig ur sitt eget frihetsbegrepp, och det är ju mödosamt.

Det är förmodligen fåfänga som gör att de upprepar elitens påbud. Hoppet om att bli en gnutta del av eliten är så starkt. Fast den stenrika eliten har förstås inte alls samma intressen som den gapiga "liberala" underhuggaren. Det fattar alla andra.

Fredrik sa...

Nils: Ja. Du får tolkningsföreträde och så tutar vi på rakt in i berget!

Ridå.

Fransisco: Jag blandar inte ihop någonting. Jag ser på konsekvenserna av retorik, handling och vanlig liberal idioti, förlåt, ideologi. Den där hysterisk, i det närmaste religiösa, synen på marknadens förträfflighet.

Din analys är faktiskt lika dum som Nils. Kommunismen är en ful tanke eftersom att jag inte gillar då de som är sjuka får vård, och de som behöver extrahjälp i skolan får det. Det som kallas solidaritet är ren ondska! Bla bla bla.

Din frihetsanalys sen... Den känns... Medeltida! Just det.

Det du inte förstår - valfritt kanske? - är att priset inte är problemet, det är den där Carema-attityden som följer av den oreglerade marknaden. Stanna upp där och lös det problemet innan du försöker dig på nåt här. Jag gillar inte idioter. Liberaler är fruktasvärda idioter, eftersom att de tror på sagor.

per och marie. Vadå per och marie? Är ni en symbios? hur som helst så svarade Simsalablunder bra åt er alla. Jag dricker mitt rättvisemärkta te och fnissar åt er skitnödiga retorik.

Fredrik sa...

Med alla dessa förolämpningar ur mitt system: Kan ni liberaler göra en analys som inte slutar vid näsbrosket nästa gång? KONSEKVENSANALYS AV ER JÄVLA MARKNAD TACK!

Men det vore väl för mycket att begära.

Francisco sa...

Fredrik! Tack för svaret, även om det frekventa brukandet av ordet "idiot" inte tillför så mycket till diskussionen.

Jo, du blandar faktiskt ihop marknad och anarki när du beskyller liberaler för att inte förstå att den rike på en "fri" marknad kan bete sig hur som helst. Det kan hen inte, det är inte så den fria marknaden fungerar. Den fria marknaden betyder inte att man får göra vad man vill, den betyder att man inte ska bli tvingad att göra saker man inte vill. Du får exempelvis inte stjäla, hota, misshandla, bedra eller döda, det är inte det som menas med "fri".

När det gäller "attityder" så är ju det egentligen det mest intressanta. Du försöker definiera den "fri marknaden" ungefär som "när folk är giriga och bara bryr sig om sig själva", medan socialismen då blir ungefär "när folk är snälla och generösa mot varandra". Det är ju nonsens, varken liberalism eller socialism är attityder utan politiska METODER. Det finns absolut ingenting som säger att människor skulle vara mer generösa eller osjälviska för att systemet heter socialism, den enda skillnaden är att de TVINGAS att dela med sig, METODEN för att uppnå det du vill (mer pengar till de fattiga och mindre pengar till de rika) är TVÅNG. Det är den metoden vi liberaler är motståndare till, inte attityden att dela med sig. Jag bryr mig inte ett smack om vad folk gör med sina egna pengar, så länge de får bestämma själva.

Förstår du skillnaden?

Du påstår också att liberaler har en religiös tro på att den fria marknaden löser alla problem. Jag skulle snarare säga tvärtom: det är socialister som tror att bara staten får större makt kommer alla få vad de vill ha utan att behöva anstränga sig. Det är uppenbart osant, borde i teori och praktik, det enda socialismen har skapat historiskt sett är fattigdom och misär, och det beror på METODEN. Ofria människor skapar mindre rikedom än fria, och då finns det plötsligt ingenting att fördela.

Jag förespråkar marknaden för att den som METOD är RÄTT, inte för att den SYSTEM löser en massa problem. Jag vill att människor ska få vara fria bestämma över sina egna liv, inte att vissa ska få vara fria att bestämma över andra (som du de facto tycker).

Svara gärna och visa vad jag har fel om, det är bra med diskussion.

Fredrik sa...

Alltså. Du verkar inte förstå, så jag ska förklara: läs om allt jag och Simsalablunder skrev, sen tar du allt som du själv skrivit, slänger det på soptippen där nyliberalismen här hemma, och börjar om.

Då du skriver att den fria marknaden inte handlar om tvång eller hot, vet jag inte om du bara dum eller naiv. För, var går gränsen för ett hot? Är det bara hot om två personer mitt emot varandra drar till med invektiv och onda löften? Ja, det försigår på marknaden, och där den är "fri" där är det ännu värre. Tvång och hot är inte bara då en person säger: gör det här eller dö. Det kan också vara: tar du inte det här jobbet till den här lönen långt under skälig nivå, ger vi det till någon annan. Nåt som Timbro propagerat för - lönekonkuerans. Den "fria marknadens" belöning åt människan.

Nej. Ni har en religiös inställning till marknaden. Jag gillar demokrati, det får man genom att man har en stark stat - och den starka staten är inte ett odjur, som ni påstår, det är själva essensen för den folkliga makten.

Att jämföra skatter med tvång är naivt, idiotiskt och helt jävla hjärndött. Mina invektiv räcker inte. Idiot är för snällt.

Överskriften till inlägget var konsekvensanalys. Den saknar du. Det finns ett land där nyliberalismen är lag, det ligger i mellanöstern - där tar de fattiga människors pass, som bara vill arbeta för att försörja sig själva och sin familj, för att de inte ska kunna välja själv om de ska resa hem. Det är den fria marknaden. Det är konsekvensen av er retorik, då den är dragen till sin spets. Finns någon som kan säga emot där? Finns demokratin? Nej. Och det är ni inte intresserad av heller. Men ni kan låtsas. Ni kan bli kränkta att tycka synd om er själva. Ni kan snyta er i mammas kjol och säga att den där fredrik, har är elak. För att det är exakt så ni jobbar.

Indignerade idioter.