onsdag 24 oktober 2012

Introduktion - Freak Kitchen

Jag skulle just skriva att alla har hört Freak Kitchen, men sen slog det mig att det nog är ett av de grupperna som är lite för bra för allmänheten. Ni kanske har hört talas om bandet, men ni har nog ryckt ointresserat på axlarna. En del av er i alla fall.

Jag tror jag vet varför. Killen är en fantastisk musiker. Fantastiska musiker brukar skrämma bort människor som anser att höjden av musikalitet finns på Nevermind-skivan. Jag anser att de människorna är ganska lättförledda.

Men här skriver vi om ett relativt förbisett band från Västra Götaland. Freak Kitchen. Jag hörde först talas om dem i en gratistidning, som jag glömt namnet på. Där skrev de att före detta Fate-gitarristen Mattias Eklund skulle släppa en skiva med sitt nya band Freak Kitchen. På den tiden var gitarrekvilibrister samma sak som KÖP i min bok.

Det läste jag på det gamla musikerhotellet Dunkers, som fungerade som replokaler och studio på den tiden. Auberon spelade in sina demos där. Nostalgin. Så, jag drog till Sids musik, Umeås skivbutik nr 1, och lyssnade på den.
Ser gott ut


Det jag möttes av var något så underhållande som bra hårdrock förpackat med begåvade texter - men framförallt bra musik! Inledningsspåret Blind är en omedelbar hit. Hårt och ösigt riff, bra sång och snygg refräng. Musiken är numera plagierad av grupper som Coroded (har jag för mig att de heter) och kanske inte lika originell som den en gång var. Men då, då alla skulle låta som Pantera eller Nirvana, då var det som en frisk tornado, och jag föll som sagt som en fura.

Vill man ha fler omedelbara hitlåtar från skivan så är roliga Healthy man ett alternativ. Och lugna Hollow är svinbra! Nu har bandet gjort en hel rad av bra skivor. Uppföljaren "Spanking hour" är till exempel lite bättre som helhet, men jag gillar Blind så pass mycket att jag tror att om man inte har hört det här bandet så är den låten - eller de andra jag nämnde - en inkörsport lika bra som någon annan! Men jag kan ha fel. Man kanske vill börja direkt med "Dead soul men".

Gör det då. Skit i mig!

Appetizer. För er som är lite annars. Som mig.

The Healthy man.5 kommentarer:

joy sa...

kommer ny skiva snart! cooking with pagans. :) med låttitlar som (saving up for an) anal bleach. :D

Fredrik sa...

Och det är en av anledningarna till att jag älskar det bandet. 8)

Simsalablunder sa...

De får jobba lite på uttalet. Blir mer påtagligt när de mixar som svenskar brukar mixa sången, typ i plytet.
Sångrösten påminner ibland om en av Manfred Manns sångare på 70-talet, vad han nu hette. En fin snuvig slags klang.

Charlotte sa...

Nu har jag lagt upp ett par riktigt bra låtar på min blogg. KOLLA ditt knasmonster!

btw, kan du inte ta bort verorden, för jag klarar dem inte

Fredrik sa...

Simsala: Bandet är mångfacetterat. 8) Den låten är inte på långa vägar representativ för allt de gör. Men det är representativt. Och han sjunger bra. 8)

C: Ska kiik. 8)