fredag 18 september 2009

Väsby sjöstad

Jag för debatter i andra forum än detta. Det här är från lokaltidningen Vi i Väsby:

Jag har läst lite om debatten runt vansinnet som heter Väsby stad. Jag har dessutom läst att vänstern skulle vara en bromskloss för utvecklingen av denna världsfrånvända utopi.

Jag måste lägga in ett par kommentarer innan debatten förloras i sin egen dumhet: Först och främst har jag sett kartan som kommunens allianspartier har slängt ihop. Den som vet hur marken ser ut vid det planerade byggläget måste reagera; planerna visa en flack bebyggelse som sträcker sig hundratals meter in från stranden. I verkligheten är marken kuperad, ojämn och inte särskilt lättbebyggd. Bara att jämna ut marken till ”rätt” nivå är en miljardkostnad och en miljövåldtäkt. Hur det skall genomföras är höljt i blåa dimmor.

Då mark, förvisso inte belägen vid vattnet, finns tillgänglig i Väsby redan, ställer jag mig frågande till vad man strävar efter? En stadsdel endast för höginkomsttagare? Vad säger det om integrationen? Är verkligen segregation något att sträva efter? Jag säger: bygg vid Älvsunda, som vänsterpartiet föreslog för 20 år sedan.

Sen var det det där om bromsklossar. Vilka partier har stoppat allt byggande av hyresrätter? Hyresrätter som det skriks efter då Stockholm har tiotusentals hemlösa människor. Hemlösa är alltså inte bara de stackare som säljer ”Situation Stockholm”, utan också ungdomar som inte kan flytta hemifrån, människor som bor med olagliga andrahandskontrakt, med flera med flera. En verklighet högern skiter fullständigt i bara de får ståta med ett höginkomstsamhälle? Det verkar inte bättre. De flyttkaruseller som framhålls som enda argument leder inte ens till att börja tillgodose behovet. Visst ska vi bygga för alla människor, och inte bara för de välbärgade? Ska Väsby skapa fler underlag till de våldsamheter vi ser i Malmö, Göteborg och Uppsala?

Argumentet att det finns fler hyresrätter än bostadsrätter i Väsby är inte ens värt att bemöta. Vi MÅSTE försöka skapa en ort för alla, där inte bara de som kan köpa sina bostäder kan bo! Även de ungdomar, vars arbetsrätt (läs LAS) borgarna vill ta bort, vilket kanske kan få en del banker att dra öronen åt sig då det gäller bostadslån…

Nej. Stoppa de riktiga bromsklossarna, rösta dem åt skogen nästa gång ni får chansen. De är farliga för alla!

2 kommentarer:

Rolf Nilsson sa...

I över 100 år har vi tillåtit en Socialtjänst, kyrkor, ideella och ekonomiska föreningar och dessutom olika aktiebolag bygga upp hela sin grund och sedan växa på att hjälpa hemlösa. Men då hjälpen inte bygger på att hjälpa till med vad en hemlös människas primära behov består av, blir konsekvensen att detta bara att en massa arbetstillfällen åt redan etablerade personer på hemlösa människors bekostnad skapas. För att dessa "hjälpande" system ska kunna expandera behövs självklart ett växande underlag, vilket också det ständigt ökande i antal hemlösa i Sverige påvisar. Detta trots olika försök att dölja detta genom att hela tiden omdefinera vad en hemlöshet egentligen betyder.

Denna mycket uppenbara ickefungerande hjälp omsätter i vårt land bara i skattemedel ca 11 miljarder, vilket är en siffra Lunds Universitet sammanställt utifrån att varje hemlös kostar runt 600 000 om året.
Det är anmärkningsvärt att varje hemlös kan kosta samhället så mycket, utan att bli hjälpt med det primära behovet, ett tryggt hem?

Eller kanske är det just därför kostnaden är så hög?

Ännu mer häpnadsväckande blir om vi ser det från en annan infallsvinkel. Den vinklingen som gör att varje hemlös vi har i vårt land är så mycket värd för alla ”hjälparna” att människor och organisationer som jobbar med att hjälpa hemlösa fördelar 600 000 mellan sig för att hålla dessa människor kvar i hemlöshet!

Är det då inte dags för ett nytt och mänskligt agerande i denna fråga?

Då menar jag inte att den idag avlönade ”hjälpande” personalen ska ges möjlighet att känna sig ännu mer självgoda i sitt jobb än de redan gör idag. Nej, med mänskligt menar jag att våra hemlösa människor ska ges en ärlig chans till möjligheten till ett värdigt liv med ett fungerande privatliv i ett tryggt hem.

Vi kanske till och med skulle kunna göra en unik studie här i Sverige, där människor som idag på nåder lever i något av alla lukrativa villkorade boenden “testades” att klara av ett eget integrerat hem. Denna “test” bör då för trovärdighetens skull genomföras med samma stöd och den “hjälp” människor får idag för att klara av att bo som uteliggare, på härbärgen eller i något av otaliga benämningar på de befintliga vinstdrivande ”boendeformerna”. Det skulle inte vara svårt att finna personer som under många år smittats av ett sjukt och omänskligt samhälle som fortsätter smittas av en “Reinfeldtdeffekt” fortsätter sprida den smittan i vårt land som i folkmun kallas hemlöshet.

I vårt välfärdssamhälle har vi råd med respekten för individen. Vi har råd att respektera den enskilda individens förutsättningar, behov och önskningar om ett autonomt liv. Spelar ingen roll om du är där du är pga. olycka i livet, arbetslöshet, dyslexi, psykos, psykopati, skilsmässa, olycksfall i arbetet eller vilken anledning man kan tänkas hitta på. Respekten för individens behov och förutsättningar har vi i vårt välfärdssamhälle, med grundläggande solidariska värderingar om individens rätt, råd med!

Sluta prata om hemlöshet som om det vore en psykiatrisk diagnos – det är en diagnos på samhället – inte på individen.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa

Gunnar sa...

Jag håller med, en folkomröstning skulle vara det mest demokratiska. Tyvärr så verkar det inte fungera så i ett borgerligt Väsby. Gå med i Facebookgruppen "Väsby Sjöstad - En värdelös idé" om du håller med om att Väsby skulle behöva rusta upp de befintliga bostadsområdena istället för att bygga privata skrytbyggen på allmän mark.