söndag 13 september 2009

Sänkta skatter eller sänkt lön...

Borgarna har inte en särskilt en stark känsla för vad man bör göra och vad deras ideologi tvingar dem till, av rent principiella skäl. Sen bara på Borgs utspel om sänkta löner - att istället höja skatterna lite skulle också ge en mindre inkomst i plånboken varje månad. Men då det är att gå emot alla grundläggande borgerliga värderingar kan de inte höja skatterna, utan lösningen blir att sänka löner, vilket absolut inte är ett problem för högern, de gillar ju nämligen inte att deras vinster skall komma arbetarna till gagns.

Skillnaden mellan att sänka lönerna och att höja skatterna är jävligt stor. Om man sänker lönerna får man ett mindre skatteunderlag och alltså mindre pengar till de statliga finanserna. Då bör man ha i minnet att regeringen Reinfeldt har försökt verka ”ansvariga” för våran ekonomi. Och det är klart, hade konjunkturen sett bra ut fortfarande hade man kanske inte märkt de 85 miljarder i skattesänkningar som borgarna genomför sedan de fick makten. Men tji fick alla, en nyliberal katastrof drabbade världen, och den är verkligen inte löst bara för att svenskarna stannade hemma och använda semesterpengarna i landet, istället för att åka utomlands.

Det andra alternativet, att höja skatterna, är inte ens nämnvärt i regeringen, trots att de vill verka duktiga. Vad skulle det ge oss att HÖJA skatterna? Det skulle ge mer pengar till statsfinanserna, det skulle ge landet en möjlighet att satsa på de områden som borgarna tvingat till nedskärningar. Vi skulle få råd att öka insatserna i kristid, vilket måste vara prioritet ett då folk drabbas ekonomiskt; jag läser med bävan hur människor slängs ut från sina arbeten och inte får de pengar som de har rätt till, tack vara allt snårigare regler. Att överklaga hos a-kassan tillexempel, kostar tid man inte har då man inte har rätt till annan försörjning. Att bli utslängd från försäkringskassan är en katastrof då många inte kan jobba eftersom att de inte ÄR friska.

Allt detta var lätt att klaga på för den socialdarwinistiska högern då tiderna var goda, men då folk faktiskt drabbas av deras genuina ondska blir det svårare. Men det klänger fast vid sin vansinniga ideologi med klor, bara för att de måste. Frågan är varför de måste det? Kan de inte svälja lite stolthet och erkänna att de har fel, för en gångs skull?

Givetvis inte. De är trots allt borgare.

Inga kommentarer: