söndag 3 maj 2009

Kristina Axén Olin, hemlös

Ilska. Frustration. En känsla som endast kan beskrivas som hat. Skapat av en övre klass.

Gör känslor att man blir löjlig?

Då är jag gärna löjlig. Hellre det än ondskefull som en moderat.

Du, borgare, som hånar fakta och förlöjligar det sunda förnuftet, är du redo att ta konsekvenserna av din idioti? Har du tur?

Axén Olin, du påstår alltså, helt seriöst att hemlösa VILL vara hemlösa. Det du säger är det mest hänsynslösa, förnedrande och överjävliga jag har hört på flera timmar – tyvärr måste jag ju höra dina kollegor raljera och ljuga i ett på nyheterna. Jag läser i boken, ”hemlösa, med egna ord” och jag är ta mig satan helt mållös.

Din ”Tak över huvudet garanti” är fina ord, helt utan mening eftersom att du gjort kraven omöjliga att uppfylla.

Man har inte upphört att vara hemlös för att man har tagit in på ett härbärge, som för övrigt tydligen tar ockerpriser. Ändå har du eller någon annan vansinnig människa, kommit på att den hemlöse skall tas bort från statistiken i tre månader, för en natt i en säng… Det är därför det inte går att lita på borgerlig statistik, den betyder ingenting. De skapar ju den sanning de behöver. Oavsett vad som verkligen händer, oavsett fakta.

Så ställ er då framför mig och säg att Stockholm inte har hemlösa. Säg det efter att alla organisationer som jobbar med dessa mänskliga tragedier har påvisat att antalet hemlösa ökat markant de senaste 15 – 20 åren. Gör det. På egen risk.

Det är en tragedi du nu drabbats av, Kristina. Du kommer heller inte att lära dig något av den, tyvärr. Men om du kunde tänka, jämför då din situation med de urstarka vrak som kallas hemlösa: ser du likheterna? Ser du din alkoholism i deras ögon? Det är samma beroende, samma sjukdom. Skillnaden är att du har mer pengar, på grund av rika släktingar (??) och välbetalt jobb. Du har rätten att ta sabbatsår tills du är frisk. De flesta av dem du påstår önska leva utan eget boende hade inte det skyddsnät du har. De hade otur och drabbades av liknande eller värre saker än det du fick genomlida. Ser du vad jag försöker säga, eller är din ideologi så stark att du inte kan tänka fritt längre? Då ni borgare förvägrar sorg som anledning till att vara sjukskriven för andra människor, ska du ta mig fan också jobba nu, din bortskämda jävla överklassbracka.

Det finns, hur tarvligt det än kan låta, en poetiskt rättvisa i att du drabbats av detta.

2 kommentarer:

Rolf Nilsson sa...

Då det tycks vara flera olika definitioner på vad en hemlös är Drygt 400.000 unga i Sverige saknar en egen bostad. Bland dem är småbarnsföräldrarna en växande andel. Totalt saknar 46.000 unga föräldrar ett eget boende.
Det är långt ifrån bara studenter och obundna ungdomar som flyttar runt i andra hand eller tvingas bo kvar hos föräldrarna.

Bilden som finns av den som hyr i andra hand stämmer inte längre. Det är allt fler med barn som tvingas att bo så här. Har du egen familj är det förstås inte så kul att bo med mamma och pappa, eller att ha en bostad med osäkra villkor, säger Sven Bergenstråhle, bostadsforskare på Hyresgästföreningen.

Han står bakom den färska undersökning av ungas boende som visar att rekordmånga, minst 100.000, i åldrarna 20-27 år bor i andra hand. Ytterligare 308.000 saknar en egen bostad och till exempel bor hos föräldrar, släktingar, är inneboende, hyr studentrum eller delar bostad med kompisar. Med egen bostad menas att en person har förstahandskontrakt på en hyresrätt, eller äger sin bostad.

I hela gruppen utan egen bostad har andelen unga föräldrar ökat från 7 procent 2003 till drygt 11 procent 2007. Det innebär att 46.000 unga med barn står utan egen bostad, enligt Hyresgästföreningens rapport.

Det är en anmärkningsvärd utveckling och ett allvarligt samhällsproblem. Åtta av tio unga vill ha en egen bostad, men allt färre lyckas få det. Det är brist på hyresrätter i storstäderna och många har inte råd att köpa ett eget boende, säger Sven Bergenstråhle.

Trots att undersökningen visar att cirka 100.000 unga bor i andra hand, tror han att siffran egentligen är ännu högre.

Alla vågar inte svara, eftersom de kanske bor utan tillstånd. Dessutom är det många som inte går att få tag på på telefon, eftersom de saknar fast adress, säger Sven Bergenstråhle.

Han vill inte spekulera i hur många fler unga föräldrar eller unga människor generellt som tvingas bo i andra eller kanske tredje hand.
Allt jag kan säga är att problemet är större än vad som syns i statistiken, säger han.

Trots den totalhavererade bostadspolitik som förs och förts under lång tid säger våra politiker, myndigheter eller frivilligorganisationer relaterade till hemlöshet, att hemlösheten är en mycket viktig och prioriterad fråga att lösa.

Hur kan det då komma sig att antalet hemlösa ökar från år till år och går både upp och ner i åldrarna?

Detta trots att de olika maktstrukturer uppbyggda runt hemlösa, med hjälp av olika definitioner på vad en hemlös är, försöker dölja den bistra sanning som råder. Men allt detta handlar bara om hur makten arbetar för att kvarhålla sin dominans.

Om vi anser att vår övriga befolkning, som inte är hemlösa i vårt land, behöver ett tryggt hem, ett privatliv, en vid behov väl fungerande vård (omsorg) och en inkomst för ett någorlunda fungerande liv.

Varför ser vi inte att hemlösa människor har samma behov?


Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
Tel: 0736-76 42 86

Fredrik sa...

Bra kompliment! Jag läsr just nu boken: "Hemlös - med egna ord." Jag måste lägga ner den efter varje inlägg och andas. Jag mår dåligt. Jag inser hur nära jag själv har varit, om min familj (jag, sambo och dotter) inte haft snälla släktingar.

Det är tur att jag inte måste uttrycka mig bra, för jag blir jävligt förbannad då jag läser om en verklighet jag INTE önskar någon.