måndag 9 februari 2009

Nyheter från Sydamerika

Just i dessa dagar får vi ta del av Hugo Chavez reformer i Venezuela. Det är en våldsam kritik, från bland annat svenska politiska ungdomsförbund och en del andra mögliga högerpolitiker. Det han försöker göra är att öppna för möjligheten att bli återvald mer än två gånger. Det skiljer sig alltså inte från det system vi har i sverige, det är faktiskt samma skit. Men eftersom Hugo Chavez står till vänster är det han gör ett hot mot småliberalernas verklighet. Varför orkar jag inte bry mig om, det finns inget vett i deras argument, men så är det.


En del av kritiken kommer av att han faktiskt hade val om denna fråga för ett år sen, lite drygt. Då förlorade Chavez förslag med en relativt liten majoritet, och Chavez sa att det var bättre med en knapp förlust än en smal seger. Allt detta är enligt bland andra expressens, SvD:s och DN:s ledarskribenter, odemokratiskt. Vad, exakt, som är odemokratiskt är svårt att se, då det faktiskt var ett val där majoriteten bestämde. Men som vi redan vet är allt relativt i högerns händer. Sanningar kastas bort och lögner formas för att passa agendan.


Att han nu vill ha nyval i frågan är givetvis ett mål för förödande kritik. Att samma kritiker väljer att blunda då liberaler i vårt land önskar nyval i frågor som EMU, finns inte just då. Det är ”något helt annat”.


Först och främst, nej. För det andra, nej. NEJ! Sluta ljug.


Det är alltså detta vi får veta om vi slår på tv:n. Det vi inte får veta är mer intressant. I Bolivia har Evo Morales, en hjälte i min bok, lyckats genomföra en alfabetisering av landet. I december 2008 blev Bolivia det tredje landet i Latinamerika som förklarats fri från analfabetism. De andra två är Kuba (1961) och ovannämnda Venezuela (2005).


Men inte heller detta passerar okritiserat genom högerns märkliga filter; där anges argument som att Evo Morales gjorde detta endast för att stärka sina chanser att bli återvald. Faktum är att det är en ganska säker effekt av arbetet, men då anser man alltså att människor helst skall vara okunniga och inte ta del av den demokrati som faktiskt finns. DET är häpnadsväckande. Och vilka som motarbetar demokratin framstår uppenbart. Eller? Håller någon inte med?


Kyrkan har även de invändningar mot de reformer som drar fram över Bolivia, landet där jänkarna (IMF, världsbanken), försökte privatisera regnvatten. Deras, kyrkan alltså, argument dryper av högerns insikter: ”Dom vill driva ut gud ur Bolivia” det förklaras med det självklara faktum att Jesus minsann inte hade gått med på reformerna, han hade inte velat skilja stat från kyrka, eller förbjuda diskriminering mot sexuell läggning och kön, bland annat.


Jag tycker att det är BEDRÖVLIGT att vi inte får reda på dessa saker om vi inte läser de mest obskyra tidningar, internetsidor eller what ever. Men det visar ju helt klart att vårt samhälle styrs av intressen som är EMOT ”massornas tyranni” eller ”proletariatets diktatur”. D.v.s. demokrati.


Hur som helst, Go, Evo, go!

Inga kommentarer: