måndag 9 februari 2009

Johan Norberg och den totala inkompetensen

Man förvånas inte över högern. Trots att deras åsikter står så långt från det sunda förnuftet som man faktiskt kan komma.

Min antiidol, Johan Norberg, chef för timbro, har uttalat sig i neokonservativa marknadspamfletten ”Neo”. Hans vansinne visar inga gränser. Älska recessionen, säger han. Den ger oss en friskare kapitalism. Tjenare! För att citera min flickvän, vars bajskorvar innehåller mer vett än denna dåre: ”Så går det då man läser ekonomi istället för historia”.


Han menar på fullt allvar att kapitalismen (vars mantra lyder: den fria marknaden är lösningen på allt, även herpes) skulle styra upp sig själv, som en slags självsanering.


Jag häpnas över dumheten. Och hänvisar till begreppet: lär av dina misstag. Det har aldrig marknaden gjort. Av den enkla anledning att det inte handlar om andra krafter än de som kommer av girighet. Där bryter man mot de regler som finns för att ge sig själv konkurrensfördelar. Det är inget konstigt, men det har visat sig att ju mindre regler som finns, desto mer fuskar företag. All avreglering vi fått ta del av har gett oss en mer snedfördelad värld.


Om man tycker att det är svårt att se igenom denne dåres ord kan jag rekommendera en bok om den nya tidens marknads-/nyliberalism, Daniel Ankarloos bok ”Marknadsmyter”. Många förmodas vakna då lögnerna avtäcks.

(Göran Greider har skrivit om boken i aftonbladet http://www.aftonbladet.se/kultur/article4103598.ab )

Johan Norberg, jag tror helt allvarligt att om satans finns så är du släkt med honom.

Inga kommentarer: