söndag 10 februari 2008

Disneydemokrati

Demokrati och mångfald är kapitalismen första offer.


Man får ofta höra att kapitalismen betyder frihet i många frågor – som tillexempel att kunna välja vilka varor man vill köpa och vad man vill bli (det går hand i hand med möjligheten att tjäna pengar), jag synar den lögnen. För det är en lögn. Om den enda motsatsen är det totalitära Kina eller Nordkorea är ribban lagd på en patetisk nivå. Kina och Nordkorea är inte demokratier. Alla friska människor är emot totalitarismen. Det är bara ledarna i de länderna som är för det. Det begriper ett lik ta mig faan.


Men problemet med kapitalismen är svekfullt; där fingrar pekas mot ett förmodat grått och hemskt sovjet (som alltid är referenspunkten), tas inget eget ansvar och egenkritiken lyser med sin frånvaro. Friheterna i det kapitalistiska samhälle är företagarnas frihet att bete sig hur de vill, både mot anställda och miljön. Det är inte en slump att jobb försvinner till länder som ligger på en svensk 1800-tals nivå då det gäller rättigheter. Det är inte en slump att de handelsavtal som påtvingas tredjevärlden låter kapitalisterna och näringsidkarna att skita i miljön. Avtalen är mer värd än det land de vars grundlag våldtar. I vissa länder går det så långt att fackföreningsaktiviteter jämställs med terrorism.


Frihet för vem?


USA är fanbärarna av denna vidriga, rasistiska och mordiska politik.


Här stannar en del upp, varför bara skylla på USA. Jag kan inte rå för att det är de som styr utvecklingen. Lev med det! Kom över det! Inse fakta! Massmord är en biprodukt av den vedervärdiga politik vissa kallar konservativ borglighet.


Oljan i Irak. Oljan i Sydamerika. Den som tror att det är en slump att USA:s krig utkämpas i länder med olja är antingen korkad eller hjärntvättad.


Men mångfalden då?


Jo, där företag som Disney äger varuhus, gator och till och med en stad, tror någon att andra företag får konkurrera på de marknaderna? Givetvis inte.


Thrashmetalbandet Machine Head skulle spela i Anaheim och Orlando. Ägarna till arenorna var Disney. Bandets skiva The blackening handlar om krig och religion, det passar inte Disney som helt enkelt förbjöd bandet att spela där. Så mycket för mångfald. Så mycket för valfrihet. Så mycket för en diskussion och demokrati.


Wall mart är den ledande lågpriskedjan i staterna, de bestämmer vilka tidningar, filmer och annan konst som skall tas in i sortimentet. Om innehållet är provocerande tas de helt enkelt inte in. Provocerande innehåll kan vara vad som helst, det är inte definierbart, men handlar ofta om andra åsikter än de konservativa och kristna.


Är det demokratisk? Den makt de utövar är ofantlig eftersom att pengarna tidningen eller filmerna som de ”bannar” oftast är de pengar som får tidningen att gå runt eller kanske med vinst. Resultatet är en marknad där ingen vågar sticka ut. Grattis, medelmåttig kultur och en fördummad mänsklighet är resultatet.


Demokrati är viktigt, bekämpa Disney!

Inga kommentarer: