onsdag 1 augusti 2007

Mediebruset i latinamerika.

Allt medan man tar del av den debatt som pågår i de medier häpnar man över vilken total ignorans som genomsyrar nyhetsinnehållet som flödar över oss.

Mitt senaste problem har haft väldigt mycket med Latinamerika att göra. Samtidigt som medier i sverige rasar över det faktum att Hugo Chavez stängt ner en tv-station (RCTV) har ingen tagit del av VARFÖR den stationen blev av med sina rättigheter. Eller: varför de inte fick förnyat kontrakt, eftersom att det var det som hände.

Ponera ny att TV4 skulle börja sända propaganda mot den regering som sitter vid makten och uppmana till revolt. På riktigt alltså. Och under en lång tid köra den på bästa sändningstid. Chavez blev arresterad och avsatt då detta hände. Men sen befriad. Då han blev avsatt sändes falska bilder på jublande folkmassor (alltså arkivbilder som hade med helt andra saker att göra). Då han frigavs sändes ingenting om det på deras nyheter.

De agerade alltså efter ekonomiska intressen och påtryckare från både amerikanskt håll och från rika familjer och företagare som inte gillade den nya ordningen i landet.

Denna kanal blev alltså av med sändningsrättigheterna. De fick behålla dem i fem år efter händelsen. Det är väl snarare DET som är det märkliga.

Tänk nu att det varit i Sverige och att det var Reinfeldt eller Persson som blev satt i fängelset. Skulle tv4 få nytt sändningskontrakt? Jag tror inte det.
Nu ska man inte ta mina ord för sanning även om jag är välunderrättad.
Man kan kolla in den internationellt prisade dokumentären Chavez – stats-kupp framför kameran (The revolution will not be televized), gjord av ett irländsk filmteam som befann sig i Venezuela under statskuppen 2002, vilken tydligt visar medias och RCTV:s roll i försöket att störta Chávez. Filmen visades av SVT:s Dokument Utifrån i oktober 2003.
Men minnet är kort i det mediebrus som vi lever i.

Inga kommentarer: