onsdag 10 januari 2007

Kulturbidrag...

Ett till ekonomiskt stöd skall få stryka på foten i den borgerliga hatkampanjen mot allt vad pengar till behövande heter; i deras ögon ett bidrag, - egentligen är det ett litteraturstöd åt författare som inte är lika lästa som Mankell. Är det verkligen nödvändigt med kultur som inte bär sig själv?

Jag blev helt mållös, i vanlig ordning, då jag fick ta del av de blåa åsikterna i frågan; huvudargumentet verkar vara: allt måste betala sig själv. Underförstått att vi hänvisas till en värld där Da Vinci-koder och Harry Potter-eskapader är det enda vi kommer att kunna läsa; missförstå mig nu inte, både Dan Brown och J K Rowling är bra författare, men de fyller endast en lite del av det litteraturutbud som jag vill kunna ta del av.

Det andra argumentet var att ”vårdbiträdet i valfri liten ort” inte skulle betala det.

På det andra argumentet säger jag: men ge då för helvetet fan i att höja a-kasseavgifter för att betala överklassens och rika människors skattesänkningar. Punkt! Jävla borgare.

Det första argumentet måste jag svara lite mer ingående, inte för att det är svårt att motivera en bred kultur. Nej, men det känns som att en del saker måste klargöras.

Den breda kulturen som enligt högern automatiskt kommer att infinna sig är inget mindre än censur och elitism (vilket avspeglar sig i all högerlogik); betänk följande information: Bonniers köper in rättigheterna för den svenska utgåvan av det kommunistiska manifestet. De sitter på det i 40 år och släpper den inte. Varför? Överste Bonnier störde sig på innehållet…

DET är den marknadsstyrda kulturen; de med pengar bestämmer vad folket skall ta del av. Hur många har läst en nobelpristagarförfattare eller ens hört talas om denne innan priset är utdelat?

Däri ligger poängen, dessa författare skriver inte för att först och främst sälja böcker, de skriver först och främst för att de måste skriva; hur många gånger har man inte läst att författare blivit bedragna både på och av livet på grund av fattigdom och svält? Vem vet hur många mästerverk Edgar Allen Poe hade kvar i sig, eller Howard Phillips Lovecraft? Vad hade hänt om inte Bukowski faktiskt fått betalat för hans digra produktion till slut? Skall vi aldrig lära oss? Eller rättare sagt, skall NI, borgare, aldrig lära er?


Kultur är mer än litteratur, det är musik, artisteri, skådespeleri. Kultur är det som driver människan framåt; utan något att förgylla våra liv med dör vi andligt. Vi är inga maskiner. Visst klarar sig många på hårt arbete och glädjen i att vandra i naturen och döda djur, men det gäller inte alla. Skall de som behöver musik eller litteratur hänvisas åt den smala kommersiella och censurerade litteratur som bolagsdirektörerna godkänner? Skräckgenren är mer än Stephen King och Dean R Koontz. Dessa har sitt ursprung hos författare som Guy De Maupassant, Robert Bloch, Sheridan Lefanu, Howard Phillips Lovecraft, William Hope Hodgson, Ambrose Bierce med flera. Science fiction har en bredare grund än bara Jules Verne. Författare som Aldous Huxley, Brian Aldiss, Andre Carneiro, Robert A. Heinlein, Sam J. Lundwall med flera, med flera, har skapat absurda och helt underbara böcker utanför den kommersiella marknaden.


Förlag som Alepha, Delta och Fakta och fantasi har gett mig en guide till en fantastisk värld.


Borgarna vill göra det svårare att få tag på dessa skatter. Borgarna vill endast att vinstdrivande företag skall få existera och jämför gärna en författares produktion med ett juridiskt inriktat företag. DET kan man bara göra om man väljer att se socialdarwinismen som ett bra system.


De människor som vänder sig till litteratur för att få tröst eller för att bli underhållen drabbas av den borgerliga friheten MOT bredd. Där vi i Sverige har ett par stora utgivare av böcker blir vi hänvisade till deras urval, ett urval som mer och mer anpassas till ett behov som inte finns. Ett urval som inte får ifrågasätta fel åsikter; boken 1984 hade ett förord av författaren där han förklarade att innehållet var kritik riktad både mot öst (sovjett) och västlig imperialism. Det fick inte vara med i boken. Det var inte författaren som tog bort sitt eget förord. Frihet FÖR kapitalet MOT kunderna, medborgarna. Det är en viktig skillnad.


Det som orsakar denna borgerliga censur är följande: Ersättningen som staten betalar till författarna är 118 öre per boklån, dessa pengar betalas ut till Författarfonden.
Av dessa 118 öre går 71 direkt till författarna (med vissa undantag) och 47 till arbetsstipendier med mera. Författarfondens styrelse, tjänstemän och administration kostar ca 8 öre per boklån.


Dessa oerhörda summor som gagnar demokratin i vårat land skall stryka på foten.Det är tanken. Vidare skall vi ej längre få ta del av det svenska kulturarvet då museerna skall återinföra avgifter för besök. En ensamstående mamma som inte har några pengar kvar efter att räkningarna är betalda skall alltså inte ha möjlighet att visa för sitt barn var våra traditioner kommer ifrån. Allt enligt den egennyttiga högerns synsätt: är det inte lönsamt skall det inte finnas. Har du inga pengar skall du inget ha.


Jag är ledsen, men för man en politik som förstör så mycket får man tåla att höra vad man går för.


Högern för en socialdarwinistisk politik som slår ut människor och tvingar dem att sänka sina ambitioner i kampen mot andra människor i samma situation; vi är på väg tillbaka till tider som rimligtvis borde vara långt borta. Både ur ett rent ideologiskt perspektiv och ett humanistiskt. Bevare oss väl f ör högern…

1 kommentar:

Fredrik sa...

Vilket bra inlägg! 8)