lördag 13 januari 2007

konstaterat...

Näringslivet styr världen. Det styr världen genomsyrad av falskhet, lögner, girighet och en total ignorans av mänskliga och humana värden, det sätter prislappar på demokratier i våra dagar. Falskheten kommer inte av ondska, den kommer av envis vägran att acceptera att världen har begränsningar av resurser och att liv inte kan ignoreras som ett hinder för att utöka eller maximera vinst, men i och med att detta automatiskt blir resultatet måste man tillskriva näringslivet dess största egenskap, nämligen egocentrisk ondska.


Världens ledande ekonomier är byggda av gratis arbetskraft; de största företagen som huserar på marknaden driver kraftfulla åtgärder för att begränsa det fackliga engagemanget; där arbetaren ser rättigheter och möjlighet till ett drägligt liv ser näringslivet hinder och kostnader; inte någonstans talas det om det faktum samma samhälle som kräver av den enskilde medborgaren att den skall arbeta faktiskt förvägrar proletären den demokratiska rätten till ett fast arbete.


Detta faktum ter sig mycket märkligt med tanke på att samma samhälle som kräver arbetarens deltagande lämnar över samme medborgare till ett ännu mindre samhälle, helt befriad från den demokrati man kan åtnjuta i det större samhället d.v.s. företaget arbetaren har sin anställning vid.


Här har näringslivet vunnit en av sina största segrar någonsin eftersom att den kritik som kan och borde riktas mot dem här tar en 180° graders sväng och blir till ett bedrägligt självangrepp; arbetare ställs emot arbetare med endast sin egen vinning i sikte, och där det råder arbetslöshet får näringslivet en konkurrerande massa av proletärer och andra arbetare som i strid med varandra tvingas sänka sina krav av anständighet i sina liv. Detta tvingar också människor att bryta upp sina rötter med sin familj för att ett produktionsarbete inte finns att tillgå; det skall vara den enskilde människans val om denne vill söka sig runt i världen. Alltså tävlar arbetarna mot varandra där de mest produktiva har blivit en åldersgrupp; könsfrågan styr fortfarande och klassfrågor behandlas ännu med förakt av delar av näringslivet; människan är i deras ögon en slit och slängprodukt precis som vilken hammare som helst; värdet av den enskilde människan fastställs av dess produktionskraft och blir helt plötsligt en fråga om ettor och nollor.


Den enskilde individen blir fast i ett system som hon inte får ifrågasätta; ett system där det fria ordet ägs av samma näringsliv som skall vara den som oberoende synande och granskande ifrågasätter samhället; demokrati som har vunnits genom kamp och med mod och solidaritet blir allt mer ett skådespel regisserad av samma näringsliv som styr individens andra odemokratiska instans, arbetet.


Får kortsiktiga vinstintressen råda ligger en rättslös arbetare illa till om arbetsgivaren saknar skrupler.


Den kortsiktige kapitalisten flyttar sin helt fungerande verksamhet till områden där kraven om lagstiftning är lättare och därför produktionen som en direkt följd kostar mindre och en större finansiell vinst kan tas ut ur företaget; de kostnader som förmodligen skulle ha gått till den tidigare bygdens infrastruktur och allmänintressen, skola, sjukvård o.s.v.; oönskade utgifter som innehyser brett skilda områden som ett fungerande samhälle måste inneha om det skall vara fungerande och kunna erbjuda åtminstone någon form av dräglig medborgarstandard.Den dagen då människan kan handla utan att vara tvingad att tänka efter för att inte låta sina egna friheter gå ut över någon annan har vi kommit långt; den dagen då lagar är otillräckliga för att skydda oss är redan här och den har varit här sen vi fick ett samhälle.

3 kommentarer:

jöjj sa...

chomsky sa nått bra. alltså dom som styr megabolag, är inte nödvändigt onda. Det är helt enkelt vad som krävs av systemet. man _måste_ vara ett rövhål för att inte bli utkonkurrerad. Det är reglerna, ju större rövhål desto framgångsrikare bolag. Allting blir automatiskt sämre för alla förutom för dom som äger bajset. ett flygbolag som t.ex satsar på bättre flygplan, större sittplatser, bättre luftkonditionering, bättre för t.ex flygvärdinnorna som jobbar där blir helt enkelt utkonkurrerade. Ändå bra system. Profit. Jag måste bli bättre på att förklara vad jag menar. haha. :)=

T.ex de flesta jag känner röstar på moderaterna. FRÄMST för de vill att de arbetslösa släckersna och svaga ska få det sämre och mindre pengar. Dom VILL verkligen det, för att dom ska må bättre eller nått. "vad fan ska vi betala skatt för att dom lata jävla asen har det typ bättre än vi som jobbar och försörjer dom". och då är det dessutom alltid låginkomsttagare som tycker så. Jag vette fan hur man ska argumentera mot det. Går det ens?! dom är ju helt enkelt störda.

jöjj sa...

Alltså dom är verkligen SVINFÖRBANNADE på dom där längst nere. oftast. Det är dom som snor alla pengar, och hela landet går typ under pga av dom sjuka och arbetslösa. Majoriteten FUSKAR dessutom. Dom tror verkligen det. Och dom har det "alltid bättre än vi som arbetar hårt och försörjer dom"

jag förstår bara inte hur dom tänker? dom måste väl vara störda? vad kan det vara för fel på dom annars? HJÄLP!

Fredrik sa...

Jo. Han och du har rätt. Men vad är det för ett system som tvingar fram våra sämsta sidor?