söndag 11 mars 2007

Media idag...

Den nya tidningen Neo försöker skaffa sig en identitet. Det är helt meningslöst anser jag; den skulle kunna heta Timbro. Eller varför inte Murdoch enterprise eller nått liknande?


Det är tråkigt med en tidning vars enda funktion är att förkasta forskning (förnekande eller förminskning av problemen med växthuseffekten tillexempel) eller skriva helt icketobjetivt om deras älsklingsfråga: utbilda om kommunismens fruktansvärda brott. Just det är en fråga som behöver en fotnot; allt medan debattörer på vänsterkanten förvägras att använda USA som exempel är de (reaktionärerna) själva tillåtna att sätta likhetstecken mellan Sovjet och ALL annan kommunismen. Kuba, som inte ens är ett kommunistiskt land är även de ofta förekommande i den retoriken.


Varför säger ingen emot? Kan det ha att göra med det faktum att de som äger media inte är intresserad av en debatt med deltagare från båda sidor? Absolut. För alla som sett dokumentären om Rupert Murdochs Fox, Outfoxed, eller läst lite om efterdyningarna till bilderna som bevisade tortyren i Irakiska fängelsen sanktionerade av Bushadministrationen; frågan varför Piers Morgan, chefredaktör Daily Mirror fick sparken blir rent ut sagt vidriga. Om man anser att media skall komma med faktaunderbyggda nyheter och inte propaganda från staten.


HÄR kan man VERKLIGEN sätta ett likhetstecken mellan Stalinismen och det händelseförlopp som den mest högervridna media använder sig. Sensmoral? Kritisera mig och du ryker! Du blir dessutom baktalad och har ingen chans att försvara dig eftersom att du inte äger en tv-station eller några tidningar.


Problemet blir som tydligast då man tittar på FOX själva och hur de fungerar. Dokumentären The corporation tar ett exempel där ett nyhetsteam på FOX sätter ihop ett program om ett företag som säljer mjölk till skolor, mjölk som visar sig innehålla ämnen som cancerframkallande. Reportaget blev inte sänt. Varför? Det företaget köper reklam av FOX och hotade med att sluta köpa den om kritiken kom fram. Resultatet blev efter ett par år en lagändring. Numera måste inte nyheter innehålla fakta. Journalisterna fälldes för förtal, o.s.v. Tack, det är bra att ha det svart på vitt. Kolla in dokumentären. Det finns en hel del idiotiska fakta att förfasa sig över.


Vari ligger allmänintresset av mediet som styras av pengar bara? Som helt styrs av de som har makten. Vari ligger skillnaden mellan Stalinismen och den tjuvkapitalismen som de ultrakonservativa i USA eller de på den svenska tidningen Neo?

Bojkotta Neo. Bojkotta Fox. Bojkotta moderaterna och dess ”ondskans-allians” eftersom att de stödjer denna vedervärdiga form av kapitalism. Men använd inte USA som exempel, för det får man inte. Vem som skrev den regeln känner jag inte till, men så är det. Tydligen.

Inga kommentarer: