måndag 25 juni 2012

Vad det är för fel, det är enkelt att se...

Jag har i princip dödat bloggen, inte för att jag ogillar den eller tycker att det är trist att skriva. Jag har bara inte haft lust att sitta vid datorn. Jag har ägnat en stor del av mitt vuxna liv vid datorn. Jag ruttnade.

Men jag har kokat ihop många tankar som kommer att fylla dessa virtuella sidor framöver.

Idag var jag dock tvungen att sätta mig ner. Sätta mig ner och skriva ut mitt hat mot översitteriet och vansinnet som den högra sidan av det politiska spektra vi pekar på då vi ska förklara eller förstå världen.

Jag läste senaste numret av Byggnadsarbetaren. Ni vet, byggfackets egna tidning - en tidning som stolpskottet Maud Olofsson tycker är ensidig, en åsikt som säger mer om hennes begåvning än nåt annat - och jag snubblade över en artikel jag valde att ta med mig till dass för att läsa medan jag tömde tarmen. Den handlade om hur man kan drabbas av de lösa regler som arbetsgivaren, den oseriösa arbetsgivaren, kan dra nytta av. Regler som kan förstöra ens liv.

Jag vet det. Jag har upplevt det - och föga förvånande var den fulaste arbetsgivaren jag haft omnämnd i den artikeln. Han betalade in ut lönen. Jag jobbade en månad åt killen, sen försvann han. Svarade inte då jag ringde, dök inte upp på avtalade tider osv. Problemet var inte bara att jag inte fick ut min lön, som var decemberlönen, utan också att de papper som behövs för att få a-kassan var "kompromissade". Som tur var hade jag en vänlig handläggare, som efter tre månader godkände utbetalningarna. Fram tills dess fick vi hjälp av sambons pensionerade pappa, min mamma och en kompis som gick med på att låna ut de tusenlappar jag saknade för hyran. I ett land som vi påstår är tryggt, ska det inte gå att rövknulla en människa så brutalt. De som fått sina familjer raserade av finansiella problem skapade av protektionistiska regler för arbetsgivare, borde få skadestånd av näringslivet

Själv stod jag rättslös, visade det sig. Man kan få a-kassan, om man inte får sin lön utbetald. Det står i avtalet. Men, då ska en utredning göras, och det är långt ifrån säkert att man får sina pengar, fast det borde vara en självklarhet. Ordet godtycklighet får en helt ny innebörd.

Arbetsgivaren har inga krav på sig. Uteblir de från förhandlingar eller möten, skjuts de bara upp - och om de vägrar betala...

H. Karlsson startar tydligen fortfarande sina företag, och kallar dem något i stil med entreprenad och logistik - och inte en regel finns som ger karln näringsförbud.
Höstfärger. Trevligare än borgerlig politikFrihet? För vem?

Hade jag tagit 20 000 av valfri människa, då hade jag hamnat i fängelse. Han som stal så mycket av mig bara startade ett nytt företag.

Alltså, jag varnade en gång i tiden för att en borgerlig regering skulle leda till en ny statartid. Jag kände att jag kanske tog i i överkant då jag sa det. Men med fas3, avregleringar och andra idiotiska, bakåtsträvande steg har det visat sig att jag hade helt rätt. Och vem är egentligen förvånad, det är ju girighet som skapar dessa orättvisor. Girigheten representeras alltid av högern. Alltid. De som säger nåt annat ljuger.

Hade jag inte varit med i facket vet jag inte vad som hade hänt.

Tills nästa gång: Fred kamrater!

3 kommentarer:

Spader Ess sa...

Har saknat dina inlägg.

Håller med, det är sjukt att en oseriös arbetsgivare kan fortsätta att lura folk gång efter gång utan några större repressalier.

Min Svåger råkade ut för en liknande historia med utebliven lön för en längre tid. När han till sist fick ut pengarna från konkursförvaltare, så fick han dom året efter (det diffade på en månad) vilket gjorde att han sköntaxerades det året i stället så pengarna åts upp av skatterna i stället.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det är så ofta man hamnar liknande situationer att man blivit avtrubbad.. nästan. Lagar och regler har under många år förändrats för att entrepenööören ska gynnas. Sossarna började sen tog Bildt över och sen Persson och nu har vi 1984-M-partistaten! Vi svenskar som är "trygghetsnarkomaner" har sakta men säkert vant oss vid att leva i ett otryggt samhälle. Den som i hjärtat är röd måste lägga sin röst på Sjöstedt, det är vårt enda hopp!

Fredrik sa...

Esset: Tackar för komplimangen! :D

Din svåger är långt ifrån ensam. Saken är den att jag tror att vi drar oss för att få det vi har rätt till, vilket oftast endast är respekt och värdighet. Jag klarade mig från det din svåger drabbades av, ta i trä, men det hade inte förvånat mig just då. Jag hade ett par galna arbetsgivare på raken. Det är galet.

Tanken: Exakt så tror jag att det är. Avtrubbad. Och jag tror att det är en medveten strategi från politikerna att lägga fram den känslan till frukostbrödet. Jag ska utveckla de tankarna, vid tillfälle. Måste bara omfamna dem först. :D

Sjöstedt är den sundaste politikern vi har. Och DET blir nog min nästa avhandling. För där har jag formulerat mig klart. 8)