söndag 22 november 2009

Jennifer Staten

Det finns människor, typ äcklet Johan Norberg, som anser att arbetarnas rättigheter är likt fängelse för företag, att de skyldigheterna som företagen drabbas av är de mest orättvisa av alla orättvisor som finns.

Boken "Jennifer Staten", handlar om Norbergs ultimata värld. Max Barry skildrar på ett underhållande sätt en framtid där landet USA inte längre är ett land, utan snarare ett företag - alla skolor, alla sjukhus – allt som staten en gång handhade är privatiserat. Människorna är inte Karlsson eller Jonsson, eller för all del: Koponen eller Seylman, deras namn är det företag de jobbar för (typ John Nike, en av huvudkaraktärerna i boken).

Det Norberg inte verkar vilja förstå är att det han strävar efter är anarki, ett samhälle där de starkaste företagen har rätt att mästra hur de vill med deras anställda. I denna bok, ”Jennifer Staten”, beskrivs den ultimata kapitalismen på ett jävligt underhållande sätt. Jag skulle vilja påstå att det som gör boken så underhållande är att Berry respekterar båda sidorna av myntet, han ”hatar” inte kapitalismen, men han beskriver dess avigsidor på ett klockrent sätt.

"Jennifer Staten" handlar om hur mord indoktrineras i marknadsföring av nya Nikeskor, för att höja intresset för den nya kollektionen. Har man redan läst Naomi Kleins "No logo", känns det mesta av det han beskriver som gammal skåpmat, vi har redan utlokaliserat all produktion till tredjevärlden. Det är redan varumärken som säljs, inte produkter – annars betalade man inte 1000 kronor mer för ett plagg av samma kvalitet, bara för namnet på det plagget är ”exklusivt”.

Det är en mycket rolig bok, men det är samtidigt en jävligt angelägen sådan. Detta är Timbromänniskornas onnaniobjekt, den helt avreglerade världen - nattstaten.

Hur vet man då att Norberg är en lika stor idiot nu som tidigare, förutom att han ljuger sig mörkblå i var och varannan mening? Han senaste utspel: SBAB bär ansvaret för finnanskrisen…

"Jennifer Staten" bör läsas! Den är bra både som underhållning och som varning för den borgliga utopin.

4 kommentarer:

joy-e sa...

har inte länder alltid styrts som företag?

Fredrik sa...

Jo. Men inte AV företag. Läs boken. Du kommer att skratta! ;)

Anonym sa...

Hej!

Av de två kommentararna får jag uppfattningen att du menar att
länder idag inte styrs av företag?

Vilka styr då? "Folket" eller?
Vore jättespännande om du kunde utveckla!

Fredrik sa...

Det vore att förenkla å det grövsta att påstå det ena eller det andra, om man skall vara allvarlig. USA styr som ett företag, av de med mest pengar. Du kan köpa dig makt, politisk makt, i det landet på ett sätt som endast Dubai kan skryta med.

Men att länder styrs enligt den gamla pyramiden vi fick läsa om i skolan (kungen, vassaler och så vidare) är väl ganska antaget. Det gäller inte alla länder. Det gäller många.

Folket styr väldigt sällan, då demokratier oftast är utformade av de styrande. USA igen, har ju valt att låta lobbyister styra väldigt mycket. EU har börjat gå den vägen.

Nå, detta kräver en längre utläggning...