söndag 17 januari 2016

Episod 7. Star wars



Jag såg den första Star Wars-filmen vid åldern fem... sex... eller sju. Jag var helt breathtaken, så klart! Det var ju allt ett barn älskar, och önskar sig (det är klart att det finns barn som inte gillar sagor, men då är det deras föräldrars fel, det är jag helt övertygad om).

De efterföljande två filmerna var mina favoriter under min uppväxt och ungdom. Star Wars var skiten, helt enkelt.

Sen gjordes filmerna om lite, några scener lades till, och den märkligaste cash-in som någonsin  lyckats, genomfördes. Jag såg även dem filmerna och tyckte att det blev bättre. De äldre versionerna var inte bättre för att de hade mindre rymdskepp och saknade några scener - det tillkom mer fantasi till den värld jag älskade, vad kan gå fel?

Då de tre senare filmerna kom, som föregick de första, men utspelar sig före episod fyra, fem och sex, var jag oxå nöjd. Jag älskade "The phantom menace". Jag tyckte Jar Jar var lika underhållande som C3PO på sin tid. Det var bra skit helt enkelt! Efterföljande "Clone Wars" var inte riktigt lika bra, men ändå bättre än det mesta andra som kom just då i filmväg. Men den tredje filmen, där Anakin blev Darth, den filmen är ett hafsverk! Förmodligen beroende på det faktum att den kritik som kommit mot filmerna var öronbedövande - det behövdes något mörkare - pga att de som kritiserade filmerna glömt att de var under tio då de älskade de första tre filmerna. Scenen där Anakin går över - så att säga - till den mörka sidan, är den dummaste scenen som någonsin i en film. Ever!

Palpatine bah: kom igen. Bli ond!
Anakin: Nä. Jag vill int.

P: Jo. Snela.
A: Okej då.

Poff, så blir han barnmördare.

Ridå!

Så, nu har ännu en film kommit. Del sju. Det talades om att Lucas hade idéer till nio filmer en gång i tiden. Nu har Disney köpt konceptet, så vi har en film per år att vänta oss. Så länge de drar in pengar... Att Disney köpt skiten är ett ämne för många och långa diskussioner, men jag skippar dem delvis här.

Nå, de första filmerna, episod 4 -6 är matinéfilmer. De tre andra, 1 - 3, är oxå matinéer - en del säger fantasy - men det är ingen större skillnad från de tre andra, bättre effekter bara.

Den här filmen, del 7, är en feg film. Den strävar efter att göra om det som episod 4 - 6 gjorde. Det är i mångt och mycket exakt samma film som 4:an. Jag satt och såg händelse efter händelse komma, lika förutsägbart som Björklövens usla forechecking 2015-2016.




Vi har en ny skurk. Kylo Ren. Han är en ny Vader. Vi får återse Han och Chewie, och de är sig själva. Och så vidare.

Filmen är underhållande. Men, jag har ju redan sett den. Jag ser inte dessa filmer för att få en ny version av episod 4, jag vill ha mer, en längre utflykt i det universum som Lucas en gång skapade; de kunde ha tagit rygg både på den tecknade Clone warsserien, och någon av de nya filmerna. Men nej. Vi fick en remake av redan existerande filmer. Trist.

För detta skulle kunna vara bra.

Snart kommer en film om hur ritningarna till Dödsstjärnan blev stulna. Det som föranledde episod 4. Sen kommer del 8.

Disney

...