onsdag 31 december 2008

JVM

Jakob Markström tar upp en fråga idag. Det står omskrivet i Aftonbladet, och handlar om huruvida lag med många juniorer skall drabbas av JVM. Det är inget konstigt med det; det är hans Brynäs som klantar sig i Elitserien medan han spelar i Kanada, som är värdlandet för årets JVM.


Det är bara det att ingen brydde sig då Björklöven hade fyra spelare borta, fyra spelare som idag spelar, antingen på andra sidan atlanten, i Brynäs eller i SM-ligan i Finland. De var med andra ord viktiga för laget - det var med samma ord en klar försvagning av laget att de var borta.


Det är skillnad på folk och folk.


Jag är inte förvånad, men som vanligt irriterad.

Jaja, gott nytt år!

tisdag 30 december 2008

Israel... aaaaah

Israel har nu dödat mer än 300, på ett par dagar.

Varför? Vilka bär skulden?

Alltså, Fatah hade makten senast. Världen krävde nyval. Palestinierna valde Hamas, i demokratiska val. Aaah Världens reaktion? Vi fördömer dem. De har tydligen ingen rätt att välja själva, något alternativ har vi inte gett dem, va har bara dragit in all hjälp.

Reaktion? Bitterhet och en känsla av att ha blivit sviken. Rätt eller fel? Det behövs ingen psykolog för att lista ut detta, känner jag.

Världen dömer ut Hamas, för att det ska vara en ”terroristorganisation”, därav blockaden. Intressant, eftersom att deras terrorism riktar sig mot deras förtryckare. Är det terrorism eller självförsvar? Många väljer att bara konstatera att det finns palestinier som vill utrota judarna, därför är de terrorister. De väljer samtidigt, bekvämt nog, att skita i människor som Ariel Sharon som faktiskt försöker utrota palestinierna på riktigt. De skiter även i de undersökningar som visat att över 60 % av Israels befolkning anser att utrotning av ”P-folket” är något att sträva efter. Vill ni läsa om den undersökningen skall ni kolla upp Jan Guillous krönikor på aftonbladet säger vad den undersökningen heter och vad den innehöll, om ni nu inte tror på mitt ord.

Problemet är alltså: Den ena sidan har rätt att terrorisera, den andra ska hålla käften och dö. Att båda sidor har fel är det ingen som säger. Om man säger det, väljer man oftast att konstatera att USA hjälper Israel, då kan det ju inte vara fel.

Hjälp?

Ok, jag säger det igen, ni äcklar mig! Våga möt mig. Med ord - jag är less på massmord nu.

söndag 28 december 2008

Äckliga äckliga Israel

De, Israel, har en mycket speciell form av rättvisa; vi har sett den på våra breddgrader en gång, för några år sedan. Det väckte ilska, avsky och hat från hela den friska världen. Det var den engelska polisen som avrättade en elektriker som var på väg till jobbet via tunnelbanan i London. Han, som alla andra, började småspringa för att hinna i tid, för det blev han skjuten i skallen sju gånger. Orsak: han bodde i samma byggnad som misstänkta terrorister.


Israel gör detta dagligen. Med värre konsekvenser, eftersom att tveklöst oskyldiga alltid drabbas. Jag läste att de senaste aggressionerna riktade sig mot en polisstation där en ceremoni för nyutbildade poliser hölls. Och en moské.


Frågan blir alltså: när skulle vi tillåta Finland att göra så mot oss? Eller Lettland? Vad skulle vår reaktion bli? Är det, med tanke på det, konstigt att det föds en och annan självmordsbombare?


Israel hävdar sin rätt att försvara sig, men det känns lite som att slå ihjäl en mygga med granatkastare. Kan man sen, med det argumentet – självförsvar – inte se sin egen skuld till ett folk man svälter ut, mördar och förtrycker, då är det liksom ingen idé att en försöka snacka. Kom hit så får ni en smäll, det lär ju inte skada något viktigt. Hjärna finns det uppenbarligen inte tillstymmelse till.


Den nya dödssiffran är nu 271. Vi avrundar till 200. En Israel har fått sätta livet till… Det går alltså ca 200 till 300 palestinier på en Israel. Härligt att höra att Hitlers arv lever vidare, era äckliga jävla idioter.


Scum of the earth.

lördag 27 december 2008

Israel vs Gaza

Världens största fängelse, Gaza, blev just sönderbombat. Igen. Antal döda (just nu) 140. Detta efter att man skickat raketer mot det ockuperande Israel (utan dödsoffer!!!).

Här har vi en liten fingervisning om vad människoliv är värda i ”västmakternas” ögon.

tisdag 23 december 2008

God jul

...säger jag till borgarna som försöker förstöra mitt och hundratusentals människors liv. Med fascistisk/socialdarwinistisk politik. Alla människor är bättre än ni.

måndag 22 december 2008

Johan Norberg - Timbro

Varje gång jag ser på tv och det är ett debattprogram om politik finns det alltid (!!!) minst en representant från den tokliberala ”tankesmadjan” Timbro. De är så överrepresenterade i media att jag börjar känna igen dem på deras ansikten. Det är först och främst olustigt - vad har de gjort för att förtjäna sin särställning som politiska experter? För det andra är det olustigt; deras retorik är plockad från den republikanska högern i USA, och deras agenda innebär att allt socialistiskt är av ondo och allt statligt ägande är kommunism; stalinism är ett begrepp de använder såväl mot all form av social verksamhet (läs: välfärd), och som beskrivning av exempelvis Göran Persson.


De har lite problem just nu eftersom den ideologi de förespråkar förlöjligas mitt framför deras ögon. De kan inte riktigt möta den kritik de rättmätigt får utstå. Därför är de nu desperata, så pass desperata att deras överbefälhavare allt oftare syns på tv, Johan Norberg, författare till boken ”I globaliseringens försvar”, eller något liknande. En bok proppfylld av utvald och förvanskad information om vad globaliseringen egentligen innebär för världen.


Igår debatterade han om den ekonomiska krisen, och det var rent bedrövligt, jag tyckte synd om honom. I och med att alla hans argument har förlorat kraft är det väldigt lätt att synliggöra bristerna, nu då han inte kan ljuga hur mycket som helst om dem. Det går liksom inte att påstå att all skuld skall ligga på fattiga människors dåliga lån, det är bevisat bortom all mänsklig tydlighet att just det bara var EN av brickorna i det bräckliga nyliberala spelet; fallet skulle komma, eftersom att den ekonomiska politik de, nyliberalerna, förespråkar, måste expandera för att fungera. Då expansionen nått sin kulmen syns systemets tillkortakommanden; pengar skapades från ingenting, pengar som aldrig fanns blev stöttepelare i ett sjukt system. Då folk började ta ut dessa opengar startade nedgången. Och likt dominokrickor faller de, en efter en.


Man kan ha många åsikter om den svenska högern, men de är i grund och botten anhängare av den statslösa, helt privatiserade marknaden som skapat denna kris, så de bör stå där med den skam de förtjänar.


Men Johan Norberg, han är verkligen kejsaren utan kläder just nu. Samma kejsare han ansträngde sig att utpeka Naomi Klein för att vara, efter hennes senaste bok ”Chockdoktrinen”. Istället för att skriva ihop en massa dynga om vad som inte var sant, kanske han skulle försöka förstå vad hon skriver, då hade han insett att hans lag inte bara förlorat, utan just nu blir totalförnedrade. Och ändå får de, timbro, agera ”experter”…


Johan Norberg, du sa tidigare i år att den globala fattigdomen sjunkit tack vara er politik. Hur var det nu igen?

fredag 19 december 2008

sverige

Jag kommer inte att använda stor bokstav i statsnamnet sverige, förrän vi har en regering man inte behöver skämmas för.

onsdag 17 december 2008

Sport i Stockholm del 1

Då folk väljer sport i stockholm, väljer folket inte efter vilken sport som är bäst. Det ser man tydligt om man jämför hockeyns elitserie, som har ett stockholmslag, och fotbollsallsvenskan, som har fyra stockholmslag. Tre av dessa fotbollslag snittar över 10 000 besökare per match. Trots att fotbollsserien håller en nivå som spanska korplag skulle utklassa. Hockeylaget spelar i en serie som många anser vara världens näst bästa, eller i alla fall topp fem. Och ändå kan städer som Skellefteå och Örnsköldsvik skryta med högre publiksnitt.


Är folk i stockholm så mycket dummare än folk i allmänhet?


Ligger det någon sanning i påståendet att Globen dödat hockeyintresset?


Eller saknar stockholmare smak?


Det är nästan så att man önskar att Djurgården, stadens enda hockeylag i elitserien, åker ner till hockeyallsvenskan bara för att straffa stockholmarna. Även om det vore småsint. Man får vad man förtjänar, typ.

Tillägg: Idag skrev aftonbladet om det, igen. http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/elitserien/article4114913.ab

tisdag 16 december 2008

Att släcka en eld

Av någon anledning fick jag som ung lära mig att man släcker elden där den får sitt bränsle, om man måste släcka den, inte i toppen av eldens lågor. Det var väl bra att veta, i Norrland var det ju alltid kallt på den tiden, för cirka 25 år sedan, man var väl tvungen att elda för värmen.


Det är ett tänkande man kan föra över på mycket annat här i livet. Om man har ett problem kan man till exempel med gott resultat inrikta sig på problemets kärna istället för att försöka bota problemets symptom. Det känns som en sanning, något klokt att ta med sig på livets brokiga väg.


Med tanke på det finner jag moderaternas nya giv märklig; de vill se till att antalet deprimerade, långtidssjukskrivna människor försvinner - men tydligen bara i statistiken. För utanför statistiken skall de inte underlätta för dessa sjuklingar, vilket ju förvisso vore en riktig högoddsare. Nej, moderaterna vill få bort problemet med att helt enkelt ta bort möjligheten att bli sjukskriven.


Det är alltså att försöka släcka en eld med att sikta på lågornas topp. Det går inte, människorna de verkar ogilla kommer inte att må bättre, förmodligen kommer de att må sämre. Men de kommer inte att synas i statistiken.


Jag hoppas att brandförsvaret säger nej till borgare som vill söka jobb hos dem.

måndag 15 december 2008

Privatisera det fria ordet... NEEEEEEEEJ

Att borgarna styr landet börjar sätta sina spår. Som supporter till hockeylaget Björklöven är jag medveten om fördelarna (läs pengar) av att en sponsor köper ett arenanamn för att få sin logga och/eller företagsnamn mer offentligt. För er som läst Naomi Kleins ”No Logo” kommer följande text att kännas bekant. Men för er latmaskar som inte ids läsa boken eller som inte förstår bättre kan det vara jobbigt att läsa om det som blir resultatet av denna företags… mardröm?


Nu vill jag bara säga att just Björklöven givetvis har det bästa namnet på ”sin” arena (arena?), ”Umeå arena”, helt befriat från kaffemärken eller halstablettsreklam. Men det har inte med saken att göra.


Jag har skrivit om det förr, om den nya tidens kapitalistiska stalinism. Om totalitarismen som skapas av att företag ”äger” dessa så kallade ”upplevelsearenor/-center” som bland annat hockeylag (allt som oftast) huserar i. I stockholm är det Globen som är hemmet (nåja, ni som kan er hockey vet att både djurgården och aik spelar på Hovet på grund av publik som inte finns) för det lag som ligger i elitserien. Att det är en nackdel för djurgården är ingen hemlighet, de får inte de pengar som Färjestad tillexempel, får. Men det är en annan debatt.


Många ord, som min dotters dagisfröken brukar säga (om dottern, 2,5 år).


Borgarna är ju som bekant av den uppfattningen att all kultur måste vara kommersiellt bärande, annars ska den inte finnas. Jag har förklarat det vidriga, darwinistiska i den hållningen tidigare, så det gör jag inte igen. Jag tänker bara konstatera följande: Staten (borgarna) har sålt namnrättigheterna till Globen. Till Ericsson. Coolt! Typ.


Ponera följande: mitt band (eller vilket band som helst) ska spela där, bandets texter kritiserar själva fenomenet med företagssponsring, bland annat av de anledningar jag angett här och där. Då säger de, Ericsson, att de inte låter bandet spela där. Censur! Det händer hela tiden i vårt öppna och förstående Sverige, men mitt bästa exempel är från USA där bandet Machine Head skulle spela i Anaheim, på en arena ägd av Disney (hockeykännare vet att Disney ägde laget tidigare). På grund av de krigskritiska och allmänt samhällskritiska texter blev de helt sonika förbjudna att spela där. Det hade inte med pengar att göra, spelning var finansierad av biljettförsäljning, alla inblandade skulle få sina pengar.


Detta är alltså något som de företag som äger forumet där konsten skall visas/avnjutas kan. Ingen ifrågasätter det. Men det ÄR en inskränkning av det fria ordet; det offentliga utrymmet försvinner till privata företag som inte känner för en debatt där deras metoder ifrågasätts. Och däri ligger givetvis problemet med att företag äger det utrymme som folket tidigare själva kunde nyttja. Där torg en gång i tiden var en utmärkt mötesplats för människor, för att antingen umgås eller lyssna på politiker, till exempel, finns nu köpcentra ägda av privata intressen, tror någon på fullt allvar att de vill se en protest mot de butiker som kanske bryter mot mänskliga rättigheter? Nej just det.


Den fria marknaden är i detta fall något helt annat än en fri marknad.


Alltså, borgare, försök åtminstone tänka till innan ni bygger barriärerna mot det folk ni vill utnyttja.

SATAN!

Jag kan inte fatta mig kort.

söndag 14 december 2008

Folkpartister, högerretorik...

Till skillnad från mig så har min sambo kompisar. Själv kan jag endast ståta med göteborgare och en och annan norrlänning. Inget fel med norrlänningar! Ingen skugga skall falla på dem, men faktum kvarstår, Göteborg ligger en bit ifrån stockholm och jag har sällan möjlighet att åka på längre resor än till centrala stockholm. Då blir mitt umgänge samma som min sambos. En av hennes vänner är folkpartist, och en mycket duktig matlagare/matbloggare. Och, så klart, trevlig!


Vi diskuterade lite politik då hon hälsade på senast, och en sak som hon sa kan jag inte skaka av mig. Den var så förklarande, i den kommentaren finner man nämligen mig!


Hon sa att LUFs förra ordförande, Fredrik någonting, i en tv-intervju hade kommenterat att skillnaden mellan Disney och Che Guevara var att Disney inte hade skjutit någon i huvudet.


Ridå!


Nu skall alla som läser veta att jag inte säger emot; Che deltog i ett krig - en revolution närmare bestämt, mot en förtryckarregim som våldtog, mördade och lemlästade hej vilt. Som det brukar vara med förtryckare med andra ord. Che var alltså soldat i det kriget. Där vänds det faktum att han de facto använda sina vapen till att skjuta förrädare och motståndare. Till skillnad från alla andra krig där man kramar varandra alltså…


Nå, det luffaren säger är alltså beklagligt av så många anledningar. Först och främst, om man å ena sidan vurmar för alla jävla krig som USA deltar i, förlorar man liksom lite kraft i sina anklagelser. För det andra är den sortens retorik den retorik som gör mig så förbannad att jag aldrig kan skriva något trevligt om högerpolitiker. Givetvis är svaret på idiotens uttalande enkelt, men det tar tid att förklara allt som är fel och bara ren jävla dumhet. Den tiden finns inte i tv-debatter. Är det konstigt att jag lessnat på högerpopulister som anser att de kan jämställa all vänsterpolitik med mord? Svaret är, som alla med hjärna vet, djupare än så, och dessutom något helt annat! Vänsterpolitik handlar om mänskliga rättigheter, jämlikhet och rättvisa. Vad människor gjort i ideologins namn är irrelevant, så länge man kan visa på maktkåta individer som missbrukat ideologin för egen räkning.


Jag räknar inte Che till en av dem (dårarna). Han var en produkt av de imperialistiska amerikanska vidrigheterna som begicks och begås i Sydamerika. Blir man mördad om man motarbetar jänkarna med lagliga medel förlorar man tillslut förtroendet för den lösningen. Svårare är det inte. Med det säger jag givetvis inte att våld någonsin är bra, bara att det blir förståeligt.


Å andra sidan kan man givetvis gå lite djupare in på Disneyaspekten i hans idiotiska uttalande. Disney har flera gången blivit anmälda för brott mot mänskliga rättigheter, de har barnarbetare i u-länder och utnyttjar dem till fullo. Alltså, flera tusen barn drabbas av detta fantastiska företag… Många dör eller får sina liv ödelagda av dessa övergrepp. Är det alltså, enligt denne Fredrik, att föredra? Ok, men då är ribban lagd bra mycket lägre än vad jag skulle lägga den. Och sådana argument är inte värdiga något annat än förakt.


Så, era nyliberala idioter, tänk er för innan ni skapar flera av mig, det finns nog de som inte nöjer sig med att bli förbannade, eftersom varken fakta eller vett fungerar på er.

torsdag 11 december 2008

Nu har pratat igen...

Reinfeldt, en luttrad skitsnackare.

Han säger att den nya vänsteralliansen är ett kliv tillbaka, han hade hoppats på en förnying.

Käre herr moderat, det är inte ett steg framåt att gå åt höger. Nej nej. Då går man tillbaka till äldre värderingar, som att de med mest pengar styr, pöbeln håller käften. Demokratin, som högern var starka motståndare till, är rätt väg. Att ge folket mer att säga till om är rätt väg. Att ta ett steg mot rättvisa är ett steg framåt, herr moderat. Alltså, sluta snacka skit!

Sluta, snälla, jag dör fan snart.

Se igenom högerns skräckpropaganda.

tisdag 9 december 2008

Cormac McCarthy, Vägen

Cormac McCarthy, Vägen


Jag läste en recension av en dataspelserie som jag gillat sen nästan tio år tillbaka, Fallout. Det har kommit en uppföljare nu, del tre i den serien. På sidan bredvid i tidningen fanns en bokrecension av ovannämnda bok. Boken och spelet jämfördes med varandra, bland annat sades det att boken skulle kunna vara skriven till den värld som Fallout utspelar sig i. Givetvis måste jag läsa en sådan bok.


Det är alltså en postapokalyptisk berättelse - i vaga ordalag beskrivs en katastrof som dödat jorden. De kvarlevande människorna lever av konserver och varandra. Ångesten i bokens inledning känns så stark att den nästan är obehaglig, det släpper dock efter ett tag, men den ihållande känslan är ändock total jävla ångest. Människan från sin sämsta och bästa sida; vad är ondska, varför är det ondska?


Huvudpersonerna är en fader och hans son, deras resa går söderut, mot värmen i den mardrömsvärld de lever i. Intressanta iakttagelser går hand i hand med en nästan Kafkadoftande hopplöshet. Till skillnad från tillexempel Gråskägg av Brian Aldiss, är hopplösheten total. Båda böckerna är framtidsdystopier, men endast denna bok kvalificerar in sig som helt glädjelös. Jag känner att jag måste varva ner med Cancerkliniken av Solzjenitsyn, jag tror den är varmare...


Man måste alltså läsa denna bok, men bara om man tror att man orkar med den ångesten som följer med.

Ed McBain, Fat Ollies bok

McBain var en av mina favoriter. Av den enkla anledningen att han skrev lättläst men samtidigt rikt. Det är inte bara språket som är bra – översättningen i detta fall, boken är ju, trotts den märkliga titelstavningen, på svenska. McBains styrka ligger framför allt i att han verkar bo på gatan, ha poliser, horor och andra kriminella som bästa kompisar. Han har tillsynes total koll på de strömningar som finns i det amerikanska samhället. Han visar bristerna och styrkorna utan eftertanke, vilket gör det realistiskt och trovärdigt.


Handlingen kretsar runt karaktären Fat Ollie Weeks, en fet rasistisk polis i ett angränsande polisdistrikt till det 87:e som denna bok handlar om. För er som läst böckerna tidigare finns här egentligen inget nytt; det har gått 50 år sedan McBain började skriva böckerna om det 87 distriktet, ingen har åldrats, världen har förändrats, men ändå känns det som att ingenting har hänt. Om någon nu får för sig att det skulle vara något dåligt har ni givetvis fel, för styrkan ligger i att han uppdaterar polisjobbet och verkligheten runt om. Klockrena gliringar till president Bush, lika klockrena kommentarer om fenomenet polisroman, vilket är en genre han i princip skapat själv. Och allt detta inbakat i en relativt enkel handling: ett mord, en stöld. Man är en idiot om man inte vill veta mer.


Dialogerna är lika superba som alltid.


Ja, läs, något annat finns inte.