söndag 19 augusti 2007

Musiktankar.

Musik idag är nått helt annat än vad det var för 15 år sedan. För mig i alla fall. Visst, jag håller mig uppdaterad och jag köper skivor ibland. Men det är inte särskilt ofta och det är mest band jag redan har hört. De gånger jag hör nått nytt är det allt som oftast på Björklövens webbradio eller om någon kompis spelar det för mig. Förr om åren lusläste jag alla fazines och tidningar jag kom över för att hitta de grupper jag skulle kunna tänkas gilla. Kamelot, Symphony X, är två förälskelser som jag grävt fram genom idoghet forskande. Det finns fler men jag kommer inte på några just nu.


Det var så lätt i början då man inte hade hört allt och det mesta var nytt.


Pantera var helt okända då jag snubblade på skivan ”Power metal” på vinyl på en av de många skivmarknader i Umeå som jag bevistat. Jag gillade titeln och det hiskeliga omslaget. Jag påmindes om Obsessions ”Method to madness” skivan. Fruktansvärt omslag men skitbra musik. Pantera släppte Cowboys from hell ett år senare och efter det vet väl alla vad de går för.


Poängen är givetvis inte att jag hittade bandet först, utan att jag verkligen letade med passion och glädje. Passionen för musik finns kvar. Både den skapande delen även om jag inte spelar i nått band som släpper skivor mer. Kanske blir det så igen, men det är just glädjen som är viktigast. Men själva letandet; det är inte lika kul att stå i en skivbutik och bläddra bland vinyler i timtal. Och letar jag nått nu för tiden vet jag oftast redan innan vad det är. Jag kommer inte ihåg när jag chansade på ett skivköp senast. Visst, till stor del beror det på priserna. Det är inte roligt att laxa upp 200 och komma hem med en medioker skiva. Det tror jag alla håller med om.


De skivor jag köpt i år är lätträknade. Deicides senaste ”The Stench of Redemption”. Skitbra skiva för övrigt, jag tror det är deras bästa! Cannibal Corpses Kill, också den skitbra. Russell Allen/Jorn Lundes skiva köpte jag även. Den var en besvikelse. Märkligt med två så vassa sångare. Men det är klart, det är musiken som gör det, inte sången. Gamma Ray är ju ett favoritband och ingen kan ju påstå att Kai Hansen är bäst i världen på att sjunga. En annan skiva jag skaffat är senaste Laleh, en lite besvikelse då jag avgudar den första skivan.


Saknar jag letandet? Ibland. Men det är lätt åtgärdat och jag tröttnar ofta snabbt på rotandet.


Jag har blivit gammal.


Men inte klagar jag. Musik är en av de bästa saker jag vet. Bäst är givetvis min dotter Miranda och min sambo Feline.


Peace!

Harry Potter

Jag såg senaste Harry Potterfilmen igår.


Jag har sett alla filmerna och läst alla utom den senaste boken. Min spontana kommentar till cirkus Potter är: jag gillar ju sagor så jag läser gärna de lättlästa böckerna. Men filmerna… Jag vet inte vars jag ska börja… Först och främst är skådespelarna från två olika läger: de yngre är helt värdelösa i bästa fall och klarar inte för fem öre av att se trovärdig ut. Om det beror på att de följer böckernas dialog lite för noga vet jag inte. Men jag tror det – all spontanitet försvinner och man undrar verkligen om det inte skulle ha gått att i alla fall ändra liiite av innehållet i deras konversationer -som passar bra i bokform men känns otrolig krystad på film. Den bästa av de unga i den nya filmen är hon som spelar Luna Lovegood och hon är ny för filmen och för skådisyrket. Bra castat…


De äldre skådisarna är å andra sidan helt lysande. Alan Rickman, Gary Odlman bland andra, får dialogerna att verka som gjutna. De är mästare på sina jobb helt klart. Nu är även en annan favorit med i filmerna, en av de brittiska skådisarna som jag verkligen avgudar i allt hon är med i som jag sett: Helena Bonham Carter. De finns fler exempel men detta är mina favoriter i alla fall.


Handlingen är som en del andra människor påpekat, lite av en mellanhandling. Författaren bygger upp inför nästa film som kommer att vara betydligt mörkare.


Filmen i sig är bättre än de flesta av de tidigare då barnen trotts allt lärt sig lite om skådisyrket.


Ja… Jag vet. Inte så relevant för mänskligheten. Bara nått jag tänkte på.

onsdag 8 augusti 2007

Grattis revolutionären!

Cornelis Vreeswijk skulle ha fyllt 70 år idag.


Han var det mest svenska i ett land där han inte ens var medborgare. Jag vill härmed minnas och hylla honom som det största av våra poeter någonsin. Jag mins att det började med låtarna brevet från kolonin och Hönan Agda en gång i tiden. Men allt eftersom att jag lyssnade in mig på honom fann jag nya pärlor och hans bredd från folkligt snuskig till politisk filosof beundrar jag stort.


Idag är den låt jag lyssnar mest på Rätten till ett eget liv av Viktor Jara. Den elfte september i Chile får aldrig glömmas.


Långt bortom mörka hav… översatte Cornelis.


Jag kan tillägga att bomberna fortfarande regnar. Människor våldtas än av överheten.


Cornelis är död! Länge lever Cornelis!

onsdag 1 augusti 2007

Mediebruset i latinamerika.

Allt medan man tar del av den debatt som pågår i de medier häpnar man över vilken total ignorans som genomsyrar nyhetsinnehållet som flödar över oss.

Mitt senaste problem har haft väldigt mycket med Latinamerika att göra. Samtidigt som medier i sverige rasar över det faktum att Hugo Chavez stängt ner en tv-station (RCTV) har ingen tagit del av VARFÖR den stationen blev av med sina rättigheter. Eller: varför de inte fick förnyat kontrakt, eftersom att det var det som hände.

Ponera ny att TV4 skulle börja sända propaganda mot den regering som sitter vid makten och uppmana till revolt. På riktigt alltså. Och under en lång tid köra den på bästa sändningstid. Chavez blev arresterad och avsatt då detta hände. Men sen befriad. Då han blev avsatt sändes falska bilder på jublande folkmassor (alltså arkivbilder som hade med helt andra saker att göra). Då han frigavs sändes ingenting om det på deras nyheter.

De agerade alltså efter ekonomiska intressen och påtryckare från både amerikanskt håll och från rika familjer och företagare som inte gillade den nya ordningen i landet.

Denna kanal blev alltså av med sändningsrättigheterna. De fick behålla dem i fem år efter händelsen. Det är väl snarare DET som är det märkliga.

Tänk nu att det varit i Sverige och att det var Reinfeldt eller Persson som blev satt i fängelset. Skulle tv4 få nytt sändningskontrakt? Jag tror inte det.
Nu ska man inte ta mina ord för sanning även om jag är välunderrättad.
Man kan kolla in den internationellt prisade dokumentären Chavez – stats-kupp framför kameran (The revolution will not be televized), gjord av ett irländsk filmteam som befann sig i Venezuela under statskuppen 2002, vilken tydligt visar medias och RCTV:s roll i försöket att störta Chávez. Filmen visades av SVT:s Dokument Utifrån i oktober 2003.
Men minnet är kort i det mediebrus som vi lever i.